Main menu

header

785 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Din momentul în care, în secolul al XVII-lea, călugărul francez Dom Perignon reușea să țină sub control periculosul proces de „acidulare” a vinului și numea rezultatul „licoarea stelelor”, șampania a intrat într-o legendă care continuă și în prezent.

49 de milioane de bule pe unitate

Înainte de Perignon, vinul spumant era supranumit „al diavolului”, întrucât exploda la propriu. În secolul al XIX-lea, băutura încă rămăsese un pericol, mulți dintre producători folosind măști din metal atunci când manevrau sticlele cu această băutură. Dar izbânda călugărului francez a fost un punct de cotitură în istoria șampaniei, de la acel moment în dreptul „licorii stelelor” adunându-se datele uimitoare. În primul rând, se cunoaște faptul că presiunea lichidului dintr-o sticlă cu șampanie este triplă față de cea dintr-o roată de automobil. În aceste condiții, eliberarea necontrolată a unui dop poate atinge viteza de 64 de kilometri pe oră. Recordul distanței pe care a străbătut-o un astfel de „proiectil” a fost de 54 de metri. De asemenea, se recomandă ca șampania să fie băută cu înghițituri mici și rare, pentru că altfel intră prea rapid în fluxul sangvin și… îmbată teribil; asta pentru că fiecare unitate standard conține circa… 49 de milioane de bule, cu 30 de bule pe secundă „emise” în fiecare pahar.

Conținutul a 350 de sticle pentru baia lui Marilyn Monroe

785 32 2„Licoarea stelelor” este asociată cu bucuria, cu sărbătoarea, și nu lipsește de la evenimentele de toate felurile. De pildă, în seriile „James Bond”, celebrul spion britanic, care în mod normal preferă Martini, consumă șampanie mai mult decât orice altceva. Specialiștii au numărat zeci de cupe cu această licoare consumate în filmele sub această franciză. Simbol al luxului lichid, șampania este legată și de numele faimoasei Marilyn Monroe, care a făcut baie în conținutul a 350 de sticle. De altfel, există și un politician de rangul cel mai înalt care a înregistrat un record de consum de șampanie, nimeni altul decât britanicul Winston Churchill. Fostul premier a băut, între anii 1908 și 1965 circa 42.000 de sticle și se cunoaște faptul că în fiecare zi, la ora 11:00, i se aducea câte o sticlă cu delicioasa licoare. De asemenea, turneul de tenis de la Wimbledon este ocazia de a se consuma 28.000 de sticle cu șampanie.

Atenţie! Potrivit statisticilor, probabilitatea decesului pe motiv de accident cu sticlă cu șampanie este mai mare decât cea generată de înțepăturile de păianjeni.

Cupele au forma sânilor Reginei Maria Antoaneta

785 32 3Cea mai mare sticlă cu șampanie poartă numele Melchizedek și are 30 de litri. În același timp, este cunoscut faptul că clasicele cupe din care se savurează minunata licoare au forma sânilor Reginei Maria Antoaneta. Șampania este atât de prețuită și de populară, încât chiar și națiunile cele mai sărace o adoră. Cea mai rapidă ascensiune a consumului faimoasei băuturi se constată în… Nigeria, unde în anul 2017 a intrat șampanie în valoare de 85 de milioane de dolari. Totuși, țara de proveniență, Franța, este campioana consumului, cu 52% din producția totală de șampanie - peste 165 de milioane de sticle anual. Așa cum era de așteptat, dată fiind simbolistica șampaniei, aceasta este și obiect de colecție. Cea mai scumpă sticlă cu celebra băutură a costat 2,7 milioane de dolari și a fost realizată de Alexander Amosu și Swarovski, care au împodobit obiectul cu aur de 18 carate și cu un diamant. În lume există doar câteva astfel de opere de artă, de unde și prețul exorbitant.