Main menu

header

790 30 1de Irina Ţolea şi Adrian Pătrăuceanu

După ce a fost menținut în viață luni buni de aparate în mediul online, show-biz-ul autohton iese din agonie și începe să aibă din nou puls, semnele vitale ale mișcării artistice înmulțindu-se în spațiul public. La scene consacrate spectacolului în aer liber ori în cele special amenajate, reprezentațiile de teatru, de divertisment și concertele restabilesc legătura vitală dintre artiști și public. În continuare vă prezentăm câteva repere din agenda din ce în ce mai bogată de evenimente live, în aer liber.

„Preșul”, la Amfiteatrul Teatrului Național București

Stagiunea estivală continuă la scena Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național din Capitală. În această săptămână puteți urmări: la 16 iulie, de la ora 21:00, comedia „Allegro, ma non troppo”, de Ion Minulescu, o savuroasă satiră de moravuri din perioada interbelică avându-i ca protagoniști pe Eugen Cristea, Monica Davidescu, Aylin Cadîr, Victoria Dicu, Răzvan Popa, Gavril Pătru, Marius Rizea și Costică Lupșa. De asemenea, la 18 și 19 iulie, de la ora 21:00, este programat spectacolul „Preșul”, de Ion Băieșu, în regia lui Mircea Cornișteanu. Comedia reflectă caracteristicile sociale și metehnele unei generații, într-o originală radiografie a comunității din jurul blocului. Vecini de scară, în ipostaze nebănuite sunt actorii: Emilia Popescu, Alexandru Bindea, Monica Davidescu, Tomi Cristin, Marius Rizea, Ovidiu Cuncea, Dragoș Ionescu, Eduard Adam, Irina Antonie, Tatiana Constantin și Erika Băieșu.

„Nu sunt eu”, un show cu și despre Maia Morgenstern, în Grădina Casei Filipescu-Cesianu

Teatrul Dramaturgilor Români a început stagiunea estivală și propune bucureștenilor în perioada iulie-august o serie de spectacole în aer liber. La 16 iulie puteți urmări spectacolul „Canzonetta unei nopți de vară”, în care actrița Anca Sigartău, alături de artiștii lirici Liviu Indricău, Iordache Basalic, Maria Mădălina Constantin și Alin Horia Mânzat vă invită să descoperiți farmecul unor canzonette celebre. La 17 iulie se joacă „Iona”, după Marin Sorescu, în regia lui Victor Ioan Frunză, un spectacol-concert avându-i în distribuție pe Lari Giorgescu, Adrian Nour și Lucian Maxim. La 18 și 19 iulie aveți ocazia să descoperiți o imagine mai puțin cunoscută a celebrei actrițe Maia Morgenstern. În spectacolul-jurnal „Nu sunt eu”, vedeta dezvăluie în premieră în fața publicului o serie de scrieri personale despre amintirile, trăirile și emoțiile din spatele cortinei. De asemenea, la 23 iulie, se joacă spectacolul „Cine are nevoie de teatru?”, în regia Dianei Mihailopol, un inedit dialog între generațiile de artiști ce prinde viață cu ajutorul protagoniștilor: Rodica Mandache, Marius Bodochi, Nicoleta Lefter, Cristina Elena Moldovan - cărora li se alătură, doar cu vocea sa inegalabilă, Florian Pittiș. Spectacolele au loc în Grădina Casei „Filipescu-Cesianu” (Calea Victoriei nr. 151), începând cu ora 20:00.

„Bucureștii lui Caragiale”, două luni de teatru live în Parcul Cișmigiu

După o stagiune redusă la reprezentații online bucureștenii vor avea parte de două luni de teatru în aer liber, cu acces gratuit la spectacolele pentru toate vârstele și gusturile, găzduite de scena special amenajată în Parcul Cișmigiu. Începând cu 18 iulie până la 20 septembrie, aceasta va găzdui cea de-a 8-a ediție a Festivalului „Bucureştii lui Caragiale”, organizat de ArCub, în program fiind incluse producții ale tuturor teatrelor bucureștene, instituții publice ori companii independente. Festivalul debutează la 18 iulie, de la ora 20:00, cu piesa „Familia Tót” de István Örkeny, prezentat de Centrul Cultural Lumina. La 19 iulie, de la ora 10:00, este programat spectacolul pentru copii „Capra cu trei iezi”, adus în Cișmigiu de Teatrul „Ion Creangă”, iar de la ora 20:00, Teatrul Godot vă invită să urmăriți piesa „Bullets over Lipscani”, o adaptare după Woody Allen, avându-i ca protagoniști pe Smaranda Caragea, Cătălin Babliuc și Dan Rădulescu.

Spectacolul-maraton „Muzica și Comedia salvează România”, simultan în două Teatre de Vară din Capitală

Mari artiști ai scenei românești, actori de comedie și interpreţi de muzică ușoară vor susține un show-maraton în Capitală. Astfel, la 21 iulie, atât la Teatrul de Vară Herăstrău, de la ora 20:00, cât și la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” (Parcul Național), de la ora 21:00, are loc spectacolul extraordinar „Muzica și Comedia salvează România”, un eveniment ce repune în drepturi buna dispoziție cu sprijinul unor protagoniști de seamă precum: Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Romică Țociu și Cornel Palade, Marina Voica, Silvia Dumitrescu, Raoul, Annes, Ciro de Luca, Carmen Rădulescu, Cristina Isac și Darius Alexandru. Gazda spectacolului de la Teatrul Herăstrău va fi actrița Monica Davidescu, în timp ce reprezentația de la Teatrul Mihai Eminescu va fi prezentată de Jeni Nicolau.

„Magic Swing”, pe terasa Teatrului „Oleg Danovski” din Constanța

În cadrul Stagiunii Artistice Estivale a României, inițiată de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, din Constanța, prezintă la 18 iulie, de la ora 20:00, concertul în aer liber „Marea si Muzica”, o colecție de bijuterii muzicale semnate de: Händel, Mozart, Ceaikovski, Porumbescu, Verdi sau Wagner, în interpretarea soliștilor Orchestrei Teatrului. De asemenea, la 19 iulie, de la aceeași oră, are loc spectacolul „Magic Swing”, un musical antrenant care trece în revistă evoluția muzicii, reunind hiturile swing, pop, rock, dintre anii ’50-’90. Între protagoniști îi puteți vedea pe: Daniela Vlădescu, Iulian Bratu, Maria Cernat, Octavian Minea, Bogdan Ocheșel ori Silvia Simionescu. Spectacolele au loc pe Terasa Teatrului. Accesul este gratuit.

Irina Margareta-Nistor, actriță în piesa „Colibri”, la „Grădina cu Filme” din Capitală

La „Grădina cu Filme”, din București, o puteți întâlni pe Irina Margareta-Nistor într-o postură inedită. La 18 iulie, de la ora 21:00, cunoscutul critic de film joacă alături de Daniel Popa în spectacolul de teatru „Colibri”, de Garret Groenveld, o comedie absurdă care prezintă o variantă gri, rece și neîndulcită a existenței dintr-un viitor nu foarte îndepărtat. În aceiași locație (Strada Al. Lahovary nr. 7), și de la aceeași oră, mai sunt programate: la 19 iulie - proiecția filmului „Roketman”, de Dexter Fletcher, la 22 iulie - Seara Filmului Românesc, iar la 23 iulie, în cadrul Serii de Film European puteți viziona pelicula „Tânăra Astrid”, evenimentul fiind prezentat în colaborare cu Ambasada Suediei la București.