Main menu

header

790 28 1de Andrei Dicu şi Adrian Barna

A fost unica împărăteasă din istoria Chinei. Pe piatra ei funerară nu scrie nimic, dar istoria o menționează drept o femeie foarte puternică. După moartea lui Wu Zetian, dușmanii săi au încercat să-i elimine numele din toate scrierile epocii. Cu toate acestea, destinul i-a surâs. Și în timpul... vieții și în epoca noastră, când a revenit în prim-plan grație unei superproducții cinematografice.

Concubină de la vârsta de 14 ani

Wu Zetian este cea mai importantă femeie din istoria veche a Chinei. Mulți au comparat-o chiar cu Regina Elisabeta I a Imperiului Britanic, cu Ecaterina a II-a a Rusiei și cu faraonul egiptean Hatshepsut. Potrivit unor istorici, Wu s-a născut la 17 februarie anul 624 d.Hr., dintr-o familie bogată și influentă. Frumoasă și educată, la numai 14 ani a devenit concubina împăratului Taizong. La moartea acestuia, în anul 649, a avut soarta tuturor concubinelor care nu-i dăruiseră suveranului un copil și, teoretic, a fost obligată să se retragă la o mănăstire, până la moarte. Numai că, destinul i-a surâs și, ulterior, a devenit cea mai puternică femeie din China, lucru care, într-o lume dominată autoritar de bărbați era aproape de neimaginat. Până atunci, însă, povestea ei este demnă de un scenariu tip „Hollywood”....

Candidatele, analizate de eunuci

790 28 2Aici se cuvine, însă, o paranteză importantă și anume cum decurgea alegerea consoartelor. Spre exemplu, un împărat din Dinastia Qing avea o soție, împărăteasa, dar și zeci de consoarte (concubine). Interesant este, însă, ce criterii erau impuse pentru a deveni consoarta împăratului. Odată cu împlinirea vârstei de 14 ani, suveranul urma să se căsătorească și toate tinerele din întregul teritoriu imperial, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, erau înregistrate la administrațiile locale, pentru a fi alese de eunuci și de demnitari, cu scopul de a fi selectate pentru a ajunge la curte. În prima etapă, aproximativ 1.000 de fete erau eliminate de pe lista candidatelor din pricina istoriei familiilor din care proveneau sau a taliei. Spre exemplu, o fată cu un tată depravat sau care ori era prea lată sau prea subțire în talie, ori prea înaltă sau nu atingea înălțimea medie, nu avea nicio șansă să servească la curtea imperială. A doua etapă era și mai interesantă. Candidatele erau analizate de eunuci, care erau atenți la limpezimea ochiilor și la alte detalii. Alegerea finală era făcută de împărat sau chiar de împărăteasă, dar în unele cazuri decideau împreună. Cele care „picau” examenul erau încredințate prinților sau rămâneau la Palatul Interzis, să servească împăratul și consoartele.

Trei femei, în lupta pentru putere

Dincolo de acest aspect important, să revenim, însă, la povestea noastră. „Împărătesei” Wang, soția oficială a noului împărat, Gaozong, fiul fostului lider chinez, nu i-a convenit că soțul ei se îndrăgostise nebunește de concubina Xiao, despre care credea că poate să-i ia locul. De altfel, în China antică devenise o „modă” ca împărătesele să fie ucise în momentul în care concubinele izbuteau să le ia locul. Așadar, a urmat lovitura de grație... Deoarece Wu era încă tânără și frumoasă, Wang a readus-o la palat, reinstalând-o drept consoartă. În scurt timp, Wu Zetian a devenit favorita lui Gaozong, iar din acel moment, lupta pentru putere se dădea între trei femei.

Și-a ucis rivalele, și-a otrăvit soțul...

Wu Zetian a născut o fetiță, care a murit la scurt timp. Împăratul și oficialii de la curte au acuzat-o pe împărăteasă de uciderea copilului, iar în anul 665, Xiao și Wang au fost acuzate de vrăjitorie și executate la ordinul lui... Wu Zetian. Ca urmare, exact ca în serialele chinezești de astăzi, Gaozong a făcut-o pe Wu, împărăteasă. Nu peste mult timp, Zetian a născut doi băieți, fapt care a făcut să crească admirația întregii curți pentru ea... Dar, în curând, Gaozong a orbit, iar Wu i-a preluat, ușor-ușor, toate prerogativele. Unii istorici susțin chiar faptul că boala lui Gaozong a fost cauzată de otrăvirea lentă de către Wu, dar cel mai important este că această femeie s-a arătat a fi un administrator capabil, cu spirit ascuțit și chiar cu vaste cunoștințe de istorie și de literatură.

... Și-a detronat fiul

După moartea împăratului, în anul 683, Wu l-a instalat pe tron pe fiul său, Li Hong, devenit împăratul Zhongzong, care nu peste mult timp a intrat „sub papucul” soției sale, Lady Wei, care a început, imediat, să-și numească rudele în funcțiile importante. Wu nu a suportat și l-a înlocuit, rapid, la tron, pe Zhongzong cu fiul ei mai mic, Ruizong-Li Dan. Dar, de fapt, Wu era adevărata împărăteasă și începuse să-i închidă și chiar să-i ucidă pe înalții funcționari care încercau să o saboteze.

„Triunghi amoros” cu frații Zhang

Deși îmbătrânea, Wu avea o mulțime de legături amoroase. De altfel, a avut o aventură cu un fals călugăr, pe nume Huayi, care a provocat indignare la curtea imperială. După ce amantul a fost forțat să plece, Wu a avut o altă aventură, un „triunghi amoros”, cu frații Zhang, care a făcut-o să uite de toate responsabilitățile ei. Sătui de toate aceste povești, membrii de vază ai curții imperiale au ordonat ca frații Zhang să fie asasinați. Mai târziu, Wu Zetian a fost forțată să abdice și a murit la vârsta de 80 sau 81 de ani.

A întărit poliția secretă și a cucerit Coreea

Chiar dacă era crudă și intrigantă, Wu a fost iubită de poporul chinez, chiar dacă a extins competențele poliției secrete, iar sute de opozanți au fost exilați, întemnițați sau chiar executați. Și-a trimis generalii să cucerească regatul Coreei și mai ales a influențat răspândirea budismului în China și a instalat această religie oficială, înlocuind taoismul. Dincolo de istoriile „picante”, s-a concentrat pe construirea sistemelor de irigații și pe reducerea impozitelor pentru cei care trăiau în sărăcie sau erau agricultori. De asemenea, a oferit femeilor mai multe libertăți. Wu a influențat mai multe femei să participe activ în politică și a sprijinit alți lideri politici, dar și scriitori și artiști. O altă schimbare a ținut de... împrospătarea sistemului de încălzire. Pe atunci, palatul imperial era încălzit pe cărbuni de lemn, care erau foarte scumpi. Doar familia regală și aristocrații de rang înalt și-i permiteau. Însă, în perioada în care Wu a condus China, lucrurile s-au schimbat în întregul Oraș Interzis. În zilele noastre, încălzirea prin pardoseală este la modă. Apa fierbinte se introduce în tuburile amenajate sub podea și astfel se încălzește toată locuința. Acest sistem de încălzire a fost adoptat și în Orașul Interzis, în perioada dinastiei Qing, numai că, în loc de apă, se introducea aer fierbinte.

17.02.624 d.Hr. este data la care s-a născut cea mai puternică femeie din istoria Chinei

Wu Zetian a înlocuit religia taoistă cu budismul

Nuditatea ascunsă din superproducţie

790 28 3Interesant este că, în anul 2015, o superproducție de televiziune avea să fie redifuzată în China, după ce fusese interzisă la o săptămână de la premieră, pe motiv că sânii femeilor din serial erau prea evidenți, prin haine. În noua versiune, editată de altfel, care spune povestea împărătesei Wu Zetian, apăreau doar fețele actrițelor, nu și busturile... într-un mod evident. Cu toate acestea, din acel moment, toată lumea a aflat povestea ei...