Main menu

header

791 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cel mai recent studiu în materie de timp petrecut în fața ecranelor de tot felul îi poate pune pe gânduri și pe cei mai înfocați fani ai acestui tip de activitate: în medie, un occidental stă 34 de ani din viață privind la laptop, la televizor, la smartphone, la tabletă...

13 ore de conectare în fiecare zi

Compania Vision Direct a derulat o cercetare din care a reieșit că adulții între 18 și 81 de ani petrec decenii, cumulat, în fața ecranelor, mai precis 34 de ani în medie, iar cifrele ar putea crește în condițiile în care pe timp de pandemie s-a dublat, de pildă, numărul videoconferințelor. În fiecare zi, o persoană petrece cam 13 ore privind la un dispozitiv inteligent, cei 62 de ani de viață adultă studiați cumulând uluitorul total de 301.733 de ore. „Suntem norocoși că avem aceste dispozitive care ne conectează cu restul lumii. Cu câteva zeci de ani în urmă, o astfel de pandemie ar fi fost gestionată foarte diferit”, consideră Benjamin Dumaine, reprezentant al companiei care a derulat studiul.

50% au probleme de vedere

Cercetătorii implicați în studiu au dat publicității rezultate îngrijorătoare: peste jumătate dintre cei care au răspuns la chestionare au spus că au probleme de vedere din cauza contactului în exces cu ecranele, iar patru din zece respondenți au afirmat că aleg să continue activitățile în loc să-și protejeze ochii. Alte 12 procente dintre voluntari au afirmat că nu iau pauză niciodată de dragul protejării vederii. „Este foarte importantă constatarea că oamenii tind să stea prea mult în fața ecranelor, chiar în detrimentul sănătății. Aceste date ar trebui să stea la baza unor campanii ale guvernelor, care să promoveze pauzele de la privitul în dispozitivele inteligente”, adaugă Dumaine.

Computerul „bate” televizorul

După ce decenii la rând privitul la televizor a fost „ocupație” principală pentru majoritatea vesticilor, cercetarea celor de la Vision Direct a dat la iveală faptul că în prezent computerul „bate” micul ecran, care a rămas cu o „porție” de doar trei ore de atenție pe zi. Pe locul al treilea se află telefonul, cu minimum 30 de minute de „navigare” zilnic, apoi tabletele, jocurile sau lectura în format electronic.

Părinții au pierdut lupta cu excesul copiilor

Patru din zece părinți sunt de părere că prea mult timp în fața ecranelor dăunează copiilor lor, dar, în același timp, s-ar considera ipocriți să le interzică acestora activitatea respectivă, în condițiile în care ei înșiși stau foarte mult la computer sau la televizor. De asemenea, cuplurile sunt afectate de aceste obiceiuri, un sfert dintre parteneri afirmând că au avut certuri domestice vizavi de cât petrece… celălalt în fața ecranului.

Experții recomandă aplicarea regulii „20-20-20“ pentru păstrarea unui echilibru în timpul petrecut în fața ecranelor: pauză la fiecare 20 de minute, privitul în altă parte timp de 20 de secunde și abaterea atenției spre ceva ce se află la 20 de pași depărtare

Pericol public

Privitul în exces la ecranul inteligent poate deveni chiar pericol public atunci când se petrece pe stradă, în timp ce persoana traversează pe roșu sau începe să ignore regulile impuse de pandemie. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de Allianz Center for Technology, telefoanele mobile și sistemele de navigație prin satelit reprezintă o amenințare mai mare decât alcoolul în trafic, 74% dintre șoferi recunoscând că tehnologia le distrage atenția de la drum.