Main menu

header

793 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Mai căutate ca niciodată scenele în aer liber oferă într-un august canicular atât oportunitatea spectacolelor live, cât și mult-dorita răcoare a grădinilor. Noi spații neconvenționale se deschid pentru a găzdui publicul dornic de bună dispoziție și temperaturi mai prietenoase. Iar majoritatea evenimentelor culturale următoare invită spectatorii, de toate vârstele, în călătorii tentante prin lumea muzicii, a dramaturgiei, a filmului ori spre tărâmuri de poveste. În contiuare vă enumerăm câteva dintre ofertele culturale ale acestei săptămâni.

Teatrul Nottara, invitație către o destinație de vis: „Thailanda”

Într-o vară toridă și în plus plină de restricții de călătorie, echipa Teatrului Nottara din București vă propune o evadare din cotidian către o destinatie exotică și surprinzătoare. Astfel, la 9 august, de la ora 20:00, la Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău, se joacă spectacolul „Thailanda”, o comedie emoționantă în regia lui Alexandru Jitea. Textul ilustrează povestea a trei prietene din Atena, aflate la cea de-a doua tinerețe, dezamăgite de cotidian, de absența iubirii și de stereotipurile sociale, care își planifică o călătorie exotică, spectaculoasă, care să le schimbe viața. Protagonistele Andreea Măcelaru Șofron, Victoria Cociaș și Cristina Stoica Ivanciuc dau viață grecoaicelor pătimașe care, deși își amână continuu căutarea fericirii, întrețin fermecător speranța unui nou început.

Tania Popa, Jojo și Andreas Petrescu, senzații tari în „Ghici cine te sună?”

Instituție recunoscută pentru comediile sale efervescente, având în distribuție nume sonore din noua generație de mari artiști autohtoni, Teatrul Elisabeta din Capitală invită publicul bucureștean la o nouă porție de voie-bună, în aer liber. La 6 și 8 august, de la ora 20:30, în Grădina de Vară Herăstrău puteți vedea spectacolul „Ghici cine te sună ?”, o adaptare scenică semnată de Andreas Petrescu după filmul „Perfetti Sconosciuti”. Piesa începe cu o petrecere neobișnuită unde participanții acceptă să își lase telefoanele mobile pe masă, toate discuțiile intime fiind ascultate în grup, pe speaker. O avalanșă de situații comice, dar și critice îi copleșește pe petrecăreții obligați să spună cu voce tare ceea ce gândesc. Într-un joc plin de ritm vor răspunde la telefoane protagoniștii: Tania Popa, Andreas Petrescu, Leonid Doni, Alexandra Velniciuc, Cătălina Grama (Jojo), Bogdan Albulescu și Ramona Niculae.

UNDERCLOUD deschide „Cetatea Poveştilor” în Grădina Muzeului Antipa

793 30 2Adaptat noilor condiții impuse de pandemie, Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD se prezintă în acest an într-o nouă formulă, cu reprezentații online și în aer liber. Cea de-a 13-a ediție UNDERCLOUD se va derula între 11 şi 18 august în curtea Muzeului Țăranului Român și, în premieră, în Grădina Muzeului „Grigore Antipa”, din Capitală. Aici diminețile vor fi dedicate micilor spectatori, pentru care „Magicianul” Marian Râlea va susține zilnic, începând cu ora 11:00, câte o reprezentație din colecția „Cetatea Poveştilor”. Serile în Grădina Muzeului Antipa vor fi dedicate spectacolelor-lectură, iar în secțiunea „Best of”, în curtea Muzeului Țăranului Român vor fi prezentate spectacole premiate de-a lungul anilor în festival printre care: „Cu ce vă servesc?”, cu Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion-Mercurian (12 august, ora 21:00); „Carpathian Garden”, cu Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor (14 august, ora 21:00); „Proof”, cu Marian Râlea, Dana Rogoz, Ionuț Vișan și Florentina Ţilea (16 august, ora 20:00) și „Efectul razelor gama asupra crăițelor lunatice”, cu Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea si Cristina Casian (17 august, ora 21:00). Printre noutățile ediției se evidențiază secțiunea online care prezintă spectacolele create de artiști independenți în perioada pandemiei.

Maia Morgenstern, „O lecție de bune maniere” în curtea Muzeului Național de Artă al României

793 30 3Comedia, muzica, dansul, dar și inspiratele învățături și tradiţii românești și evreiești sunt readuse în atenția bucureștenilor într-o nouă serie de spectacole în aer liber prezentate de Teatrul Evreiesc din Capitală. Astfel, la 6 august, de la ora 21:30, în curtea Școlii Italiene „Aldo Moro”, din București, puteți viziona producția „Mazl Tov… And Justice For All”, un spectacol antrenant, cu texte spumoase, scheciuri celebre și cântece populare tradiționale. De asemenea, la 7 august, de la ora 20:30, în curtea Muzeului Național de Artă al României, îndrăgita actriță Maia Morgenstern propune publicului „O lecție de bune maniere”, de Jean-Claude Grumberg. Este vorba despre un one-woman-show care trece în revistă, cu umor și cu ironie, metehnele sociale vechi și noi. La 8 august, de la ora 19:00, la scena din Parcul Cișmigiu, echipa Teatrului Evreiesc prezintă în cadrul Festivalului „Bucureștii lui Caragiale” spectacolul „De la Caragiale la Șalom Alehem”. Comedia mijlocește o întâlnire inedită între cei doi dramaturgi și personajele lor memorabile, interpretate de protagoniști de excepție precum: Niculai Predica, Mircea Drâmbăreanu, Maia Morgenstern, Viorica Bantaș, Geni Brenda Vexler, Arabela Neazi și Nicolae Călugărița.

Emy Drăgoi și Aylin Cadîr, Jazz Manouche pe acoperișul Naționalului bucureștean

Cunoscutul muzician Emy Drăgoi lansează în această săptămână o serie de concerte inedite în aer liber, la scena Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național, din București. Primul spectacol are loc la 12 august, de la ora 21:00, sub titlul „Magic Serial Show - Jazz Manouche”. Virtuozul acordeonist împreună cu tânăra artistă Aylin Cadîr, susțin un recital muzical de excepție, în stilul lui Django Reinhart și Stephane Grappelli, a căror creație a marcat profund muzica Parisului interbelic. De asemenea, la 22 august, de la ora 21:00, la scena Amfiteatru, Emy Drăgoi, acompaniat de actrița Medeea Marinescu, prezintă show-ul „Cineacordeon - de la filmul mut la musical”. Proiectul invită spectatorul într-o călătorie prin universul muzicii de film, pornind de la epoca filmului mut și a genialului Charlie Chaplin, traversând momentele de glorie din istoria cinematografiei internaționale și autohtone, amintind de coloanele sonore celebre din peli- culele românești „Pistruiatul” sau „Maria Mirabela”, pentru a ajunge spre final la compoziții simbol în cinematografia modernă.