Main menu

header

799 25 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

V-ați gândit vreodată că pot exista minuscule boabe inteligente în care se găsesc camere, senzori sau alte forme de comunicare capabile să transmită date? Este vorba despre „praful inteligent”, considerat a fi viitorul tehnologiei. Va fi folosită această micro tehnologie pentru macro controlul populației, așa cum se aude? Găsiți răspunsul la multe întrebări legate de praful inteligent de la Eugen Lenghel, consultant IT&C.

„Conceptul se referă la dispozitive wireless de mărimea unui grăunte de nisip”

- În ultima perioadă se tot vorbește despre „praful inteligent”, care se spune că va schimba viețile oamenilor într-un mod dramatic. Înainte de toate, aș vrea să ne explicați ce este acesta? Când s-a vorbit prima dată despre acest lucru?

- Conceptul de „praf inteligent” („smart dust”) a fost propus la începutul anilor 1990 în cadrul unor cercetări prezentate în SUA, dar și în scrieri SF ale unor autori celebri precum Stanislav Lem și Neil Stephenson. Conceptul de „praf inteligent” se referă la dispozitive wireless de dimensiunea unui grăunte de nisip, adică sub un milimetru cub, dar care pot integra camera video, senzori și alte forme de transmisie de date. Viitorul va include aceste micro dispozitive, care sunt la granița nanotehnologiei. Sunt deja o multitudine de astfel de proiecte sub numele de MEMS (sisteme microelectromecanice). Diferitele puncte de vedere asupra acestei evoluții tehnologice pot provoca atât îngrijorare cu privire la riscurile induse, cât și entuziasm. MEMS continuă efortul de miniaturizare, care după cum bine știm, era folosit în special în războiul din umbră, în culegerea clandestină de informații. Ori exact acest lucru, universalizarea senzorilor ne face să ne gândim la supravegherea continuă la nivel global și la pierderea intimității individuale. „Praful inteligent” va avea multe aplicații practice datorită cantității mari de informații la care putem avea acces, uneori în locuri greu accesibile. Procesele de fabricație nanometrice permit acum integrarea unui calculator complet pe o așchie practic invizibilă de semiconductor, obținând așa-numitele Sisteme-pe-un-Cip (SoC).

- Ce poate detecta acest „praf inteligent”? Pe ce se bazează această tehnologie?

- Aproape orice obiect sau fenomen din jurul nostru este o sursă de informații prin vibrații, unde sonore, lumină, radiații și nu numai. Deși infime ca dimensiuni, au la dispoziție energie mai mult decât suficientă. O unitate de calcul autonomă împreună cu senzorii necesari, unitatea de comunicații și sursa de energie, pot fi împachetate astfel la dimensiuni greu de acceptat acum câțiva ani. Deși foarte mici, aceste „fire de praf inteligente”, MEMS după unele convenții, nu sunt încă la nivelul la care pot sta suspendate în aer. Ele pot însă acoperi suprafețe considerabile și retransmite informațiile colectate și procesate către un sistem central. „Praful inteligent” are în special rolul de achiziție de date și de urmărire a fenomenelor.

„Miniaturizarea dispozitivelor inteligente pot ajuta enorm medicina”

799 25 2- La ce pot fi folosite MEMS-urile?

- Deși scopul inițial pare a fi cel imaginat de romanele SF sau polițiste, dispozitivele microelectronice inteligente au multe alte aplicații mult mai utile societății moderne. Urmărirea condițiilor de mediu în sere sau activitatea industrială în marile hale de producție ar putea fi printre aplicații. Monitorizarea marilor conducte magistrale de transport a diverselor fluide, este la fel de interesantă. În general se pretează locurilor greu accesibile, dificil de întreținut, suprafețelor mari și neprietenoase operatorului uman. Gestiunea containerelor sau a stocurilor poate fi îmbunătățită prin etichetarea practic invizibilă cu astfel de mici unități.

- Ar putea reuși această nouă tehnologie să revoluționeze și medicina?

- Aflată la granița cu nanotehnologia, printr-o miniaturizare încă și mai accentuată, elementele „prafului inteligent” capătă alt nume, de nanoboți. Ori despre acest subiect este deja o mult mai largă literatură, atât speculativă, cât și științifică. Evident este vorba despre senzori specializați care pot transmite compoziția sangvină direct din marile artere, de mici roboți care pot doza extrem de precis substanțele active direct la locul afecțiunii. Miniaturizarea dispozitivelor inteligente pot ajuta enorm medicina și calitatea vieții umane.

„Nu poate fi recuperat sau eliminat din mediu”

799 25 3- În ciuda faptului că „praful inteligent” ar putea fi un pas uriaș în multe domenii, se vorbește că va fi utilizat și în viața privată…

- Este exact temerea principală și avertismentul dat de futurologi. MEMS-urile fiind atât de mici, sunt foarte dificil de detectat. Dacă această tehnologie cade în mâini greșite, ar putea fi un lucru devastator pentru viața privată. În plus, controlul unităților este limitat. „Praful inteligent” nu poate fi recuperat sau eliminat din mediu. El poate fi cel mult dezactivat. Ne putem pune întrebarea dacă nu cumva tehnologia a fost deja exploatată la maximum în domeniul militar, fiind „coaptă” pentru utilizarea comercială. Mai mult, comunicațiile 5G par a fi special concepute pentru astfel de aplicații, în care numărul de conexiuni simultane este obligatoriu foarte mare.

- Cât de mari ar putea fi costurile?

- Tehnologic, „praful inteligent” este încă la început. Trebuie să ne gândim la numărul uriaș de nanocalculatoare utilizate într-o singură aplicație și ne putem da seama de dimensiunea considerabilă a costurilor. Aceasta pare a fi principala piedică în utilizarea comercială a acestei tehnologii. Pe de altă parte vedem cum calculatoarele devin din ce în ce mai mici, mai puternice și mai ieftin de produs. De altfel și comunicațiile evoluează, permițând conexiuni multiple cu o viteză din ce în ce mai mare. Tehnologia 5G pare a permite controlul și sincronizarea unui nor de „praf inteligent”, mult mai ușor decât ar putea orice sistem de comunicații precedent. În acest ritm, s-ar putea să avem parte de mari surprize în viitorul apropiat. Dar costurile sunt încă foarte mari și e normal asta, ținând seama că cercetarea științifică în acest domeniu încă nu s-a încheiat.

Astfel de nanoreţele ar putea fi introduse în cimentul folosit la turnarea betonului pentru clădirile foarte înalte, pentru a monitoriza rezistenţa construcţiilor. O altă utilizare ar fi cea a spionării terenului de luptă advers

„Este perturbator pentru economiile din lume“

- Cum se poate pregăti cineva pentru a ține piept „prafului inteligent”?

- Entitățile care au condus dezvoltarea tehnologiei „prafului inteligent” din 1992 și marile corporații, precum General Electric, Cargill, IBM, Cisco Systems și alții care au investit în cercetare cu privire la „smart dust” și aplicații viabile consideră că această tehnologie va fi perturbatoare pentru economiile din lume. La această dată, multe dintre aplicațiile pentru „praf inteligent” sunt încă în faza conceptuală. De fapt, Gartner a listat tehnologii „smart dust” pentru prima dată în Ciclul Hype al Gartner în anul 2016. În vreme ce tehnologia are un avans, sunt destul de multe de rezolvat înainte de a o vedea impactându-ți organizația. Însă, este important să fii atent la traiectoria sa de creștere, deoarece nu mai este de domeniul științei & ficțiunii. S-ar putea să nu știm când va progresa către punctul adoptării la scară largă, însă știm sigur că este o chestiune de „când” mai degrabă decât de „dacă”.