Main menu

header

800 30 1de Irina Ţolea şi Adrian Barna

Greoi, cu eforturi și temeri, porțile teatrelor, închise zgomotos în primăvară, încep să se deschidă. Trăind în vremea scenariilor multe instituții de cultură se pregătesc în paralel să poată susține, la nevoie, o stagiune online. Deși măsurile de prevenție reconfigurează mersul la spectacol, apetitul publicului pentru frumos nu scade. Teatrele lansează premiere, artiștii revin pe scenă în reprezentații de succes, totul în încercarea de a traversa această etapă dominată de distanțare. În continuare vă recomandăm câteva evenimente din agenda culturală a săptămânii.

Criminal căutat la Sala Mare a TNB: „Cursa de şoareci”

Reprezentațiile în aer liber continuă pe acoperișul Naționalului bucureștean și la 24 septembrie, de la ora 20:30, puteți urmări la Sala Amfiteatru spectacolul „UFO”, de Ivan Vyrypaev, în regia lui Bobi Pricop. Într-o montare plasată la limita dintre realitate și ficțiune, protagoniștii Ion Caramitru, Mihai Călin, Medeea Marinescu, Ada Galeș, Istvan Teglas și Raluca Aprodu, restituie povești de viață inedite care surprind natura curioasă, suspicioasă și creatoare a individului. De asemenea, la 26 și 27 septembrie, la Sala Mare, se joacă, de la ora 19:00, „Cursa de şoareci”, de Agatha Christie, un thriller polițist clasic plin de suspans. Între turiștii surprinși de o furtună de zăpadă într-o pensiune britanică izolată îi regăsim pe: Adela Mărculescu, Tomi Cristin, Silviu Biriş, Gavril Pătru, Răzvan Oprea, Lari Giorgescu, Cosmina Olariu și Mihai Calotă. O crimă misterioasă răstoarnă situația având în vedere că indiciile autorului se potrivesc fiecăruia. Toată lumea are ceva de ascuns, suspiciunea domină scena iar tensiunea este întreținută până la finalul neașteptat al poveștii.

Vine „Barza domnului ministru” la Teatrul Principal din București

800 30 2Revenire zgomotoasă și veselă a Teatrului Principal din București în stagiunea de toamnă. La 30 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Dalles, din Capitală, este programat spectacolul „Barza domnului ministru”, după André Roussin. Textul ne introduce în eleganta casă a ministrului Jaquet, un politician respectabil interpretat magistral de Mihai Ciucă. Liniștea familiei este dată peste cap de consoarta acestuia, o ministreasă delicioasă, întruchipată de Adriana Trandafir, care anunță că este însărcinată, exact în perioada în care capul familiei desfășoară o amplă campanie împotriva avorturilor în Franța. Mai mult, fiul cel mare (Gabriel Fătu) așteaptă un copil de la secretara ministrului, mezina familiei (Laura Cosoi) va naște un bebeluș nefiind încă măritată și chiar menajera familiei (Doina Teodoru) este însărcinată. Cum va reuși ministrul să facă față haosului creat fără să-și păteze reputația politică puteți afla urmărind irezistibila comedie regizată de Lucian Iancu.

„Autobahn”, în premieră la Teatru „Radu Stanca” din Sibiu

Miniseria de teatru-film „Autobahn”, difuzată în ediția online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu în această vară, a fost transpusă pe scenă și este prezentată în premieră la Sala Mare a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu la 25 și 26 septembrie, de la ora 19:00. Textul lui Neil la Bute surprinde dialogurile personajelor din trafic, cu situațiile, conflictele şi emoțiile lor, protagoniștii având în comun doar aceeași autostradă pe care-și fac loc. Într-o montare dinamică, regizorii Andreea și Andrei Grosu propun o reflecţie asupra vitezei cu care trecem prin viață uitând să-l ascultăm pe celălalt. La sala „Lulu” de la Fabrica de Cultură, Teatrul „Radu Stanca” vă invită să vizionați producțiile: „Sunt o babă comunistă”, la 27 septembrie, și „Îmi place cum miroși”, la 30 septembrie, ambele programate de la ora 19:00.

Figaro, rechemat pe scena Operei Naționale din Iași

800 30 3La cererea publicului, Opera Națională din Iași a adăugat în programul acestei săptămâni reprezentația „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, programată la Sala Mare la 27 septembrie, de la ora 18:30. Montarea modernă a regizorului Matteo Mazzoni aduce aventurile celebrului Figaro în zilele noastre și îl are în rolul principal pe Jean Kristof Bouton, celebrul bariton canadian stabilit în România, alături de mezzo-soprana Florentina Onică, tenorul Andrei Fermeșanu sau soprana Ana Maria Donose. În programul scenei lirice ieșene, la Sala Mare mai sunt anunțate: baletul „Cenuşăreasa”, de S. Prokofiev, la 28 septembrie, în Sala Mare, de la ora 18:30, şi opera „Evgheni Oneghin”, de P.I. Ceaikovski, la 29 septembrie, de la ora 18:30.

Efecte colaterale”, un test al înstrăinării pe scena Teatrului Nottara

Teatrul Nottara din Capitală a deschis stagiunea deocamdată doar la Sala „Horia Lovinescu”, unde în această săptămână puteți urmări, la 26 septembrie, de la ora 19:00, piesa „Efecte colaterale”, de Alexandru Popa, un spectacol cu o distribuție de excepție (Alexandru Repan, Gheorghe Ifrim, Vlad Zamfirescu, Dan Bordeianu, Luminița Erga, Nadiana Sălăgean, Ioana Calotă și Diana Roman), care vorbește despre neîncrederea, teama și egoismul care-i distanțează pe oameni. La sala „Horia Lovinescu” mai puteți vedea, la 30 septembrie, de la ora 19:00, spectacolul „Cântarea Cântărilor”, un recital de poezie propus de actorul Emil Boroghină.

„Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”, premieră la Teatrul Evreiesc

Un nou spectacol în deschiderea stagiunii Teatrului Evreiesc din București. La 30 septembrie și 1 octombrie, de la ora 19:00, puteți vedea premiera piesei „Cele mai frumoase zile ale tinereții mele”, o dramă inspirată de jurnalul Anei Novac, o supraviețuitoare a deportărilor în lagărele naziste. Montarea Lianei Certechi prezintă experiența cutremurătoare de la Auschwitz, reflectată de notele unei adolescente pentru care scrisul a fost un scut psihologic împotriva traumelor care i-au marcat cei mai frumoși ani din viață. Revolta, furia, teama, disperarea și o serie de alte sentimente profunde sunt curajos transpuse în scenă de protagonistele: Maia Morgenstern, Viorica Bantaș, Katia Pascariu, Alexandra Fasola, Anka Levana, Iolanda Covaci, Luana Stoica și Natalie Ester.