Main menu

header

804 27 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Restricțiile generate de epidemia mondială au dat idei multor producători. În Brooklyn, un fabricant de pizza s-a gândit că poate profita de semnele de adâncire în depresie pe care le manifestă oamenii în fața prelungirii stării de criză sanitară.

Pentru un dolar în plus…

Pizzeria Vinnie’s, din Williamsburg, Brooklyn, New York, are un patron inspirat, care s-a gândit că vremurile dificile sunt de natură să împingă oamenii și mai abitir către hrana „de consolare”, adică nesănătoasă, adică… pizza. Pornind de la ideea că aceia care comandă acest preparat delicios musai trec prin vreun soi de criză și au nevoie de hrană nesănătoasă, dar apetisantă, conducerea pizzeriei are o ofertă specială: pentru un dolar în plus, se oferă celor care comandă irezistibilul preparat și un mesaj motivațional.

„Totul va fi bine”

804 27 2Numit „Comforting Words” („Vorbe de consolare”), mesajul vine împreună cu pizza. „Curierul nostru te va privi drept în ochi și îți va spune: «Totul va fi bine. Faci tot ceea ce poți face»”. Atunci când unii clienți au dorit să știe dacă pot comanda numai mesajul, răspunsul a fost că acesta vine doar la o comandă de minimum 15 dolari. „Nu puteți comanda 15 propoziții de un dolar, deci nu”, a fost răspunsul patronatului. Dar, ca să nu piardă amatorii de așa ceva, patronii au inclus oferta și pentru persoanele care vin să-și ridice comanda în persoană. „Puteți comanda mesajul și atunci când veniți să ridicați pizza și vă vom spune prin geamul mașinii cât de grozav vă descurcați”, a anunțat pizzeria.

Prea multă sare, prea multe grăsimi saturate

Popularitatea preparatului este imensă, globală și a dus pizza direct în Patrimoniul UNESCO. În SUA, lanțurile de preparare a deliciosului fel tradițional italian se întrec în recorduri și profituri. Pe de altă parte, potrivit datelor oficialităților americane care se ocupă cu securitatea alimentară peste Ocean, pizza face parte din categoria alimentelor nesănătoase, cu prea multă sare, prea multe grăsimi saturate și un dezechilibru grav al ingredientelor, în favoarea celor cu potențial de pericol pentru sănătate. În timp ce în Italia nu există o legătură între pizza și incidența bolilor cardiovasculare, pentru că preparatul se consumă mai rar și este făcut tradițional, cetățenii SUA sunt expuși agenților alimentari nocivi și aportului masiv de calorii, delicioasa pizza fiind printre primele alimente pe care le elimină de pe listă americanii care aleg o alimentație sănătoasă.

Octombrie este Luna Națională a Pizza în SUA