Main menu

header

827 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Pe DN1, la 16 km de Huedin spre Oradea (86 km), în comuna Poieni din județul Cluj, se „odihnesc” ruinele unei vechi fortărețe, cunoscută sub numele satului în care se află, Bologa, atestată documentar pentru prima oară în 1319. Cu ziduri masive de piatră şi patru turnuri, fortăreața Bologa avea rolul de a ajuta localnicii să supravegheze drumul care duce de-a lungul văii Crișului Repede. Locul a fost ales strategic, la confluența râului Crișul Repede cu râul Săcuieu (Hențu), numită local și „Gura apelor”, la poalele Muntelui Vlădeasa.

Provocare: urcați în turn pe scara interioară!

Ridicată din piatră de râu şi amplasată pe un deal greu accesibil, fortăreața Bologa este una dintre cele mai vechi şi mai bine conservate vestigii istorice de acest tip din întreaga Transilvanie. Cu o înălţime de peste 13 metri, turnul fortăreței era amenajat pe patru niveluri, despărţite între ele de planşee din bârne groase de lemn. Accesul în turn se făcea pe o scară mobilă din exterior, în interior având o scară îngustă de piatră, care se mai păstrează și acum, pe care încape o singură persoană. La nivelul al treilea se află spaţiul destinat locuirii propriu-zise, dotat cu două ferestre în nişe „de şedere”, un şemineu şi un horn în zid. Al doilea turn, amplasat în partea opusă donjonului, are bază patrulateră şi pare să fi fost destinat unei porţi. În secolele XVI-XVII au apărut alte două turnuri semicirculare, folosite pentru „tirul” cu arme de foc de toate calibrele.

Vestigiile romane „de peste râu” au... peste 2000 de ani!

Pe malul opus al râului Săcuieu, puteți vizita alte ruine istorice, ale unui castru antic roman, numit Resculum, cea mai veche așezare din zonă specificată în documente. A fost ridicat în jurul anului 106, garnizoană a Cohortei II Hispanorum, a cărei misiune era apărarea graniței Imperiului Roman. Pe măsură ce romanii au încercat să-și consolideze granițele, în secolul al II-lea au fost aduși aici coloniști din Grecia, din zona Patras. Nu întâmplător numele de familie al majorității locuitorilor este Potra, variațiune a denumirii grecești amintite.

La numai 19 km se află satul Izvorul Crișului, menționat documentar în anul 1276, renumit centru de prelucrare artistică a lemnului și al creației artistice populare tradiționale