Main menu

header

828 30 1de Irina Țolea şi Florica Pintea

Pentru a nu pierde o frumoasă tradiție artistică, o serie de evenimente culturale deosebite sunt pregătite să intre virtual în casele spectatorilor în Ajunul Floriilor și în Săptămâna Patimilor. Spectacole de suflet, concerte cu încărcătură spirituală și premiere își fac loc în agenda culturală a săptămânii din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.

Când iluzia bate realitatea: „Dostoievski-Trip”, la Târgu Mureș

Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național din Târgu Mureș își îmbogățește agenda stagiunii cu un nou spectacol. Pe 25 aprilie, de la ora 19:00, în direct de la Sala Mică, va avea loc transmisia premierei „Dostoievski-Trip”, de Vladimir Sorokin. Textul invită spectatorul într-o călătorie în lumea personajelor lui Dostoievski, un univers aparte în care indivizii sunt dependenți de lectură și a căror existență ajunge să se confunde cu destinul eroilor din cărțile preferate. Într-un moment în care umanitatea devine victima izolării în realitatea virtuală, montarea regizorului Horațiu Mihaiu ne avertizează asupra efectelor pe care produsele imaginației le pot provoca. Lumea personajelor lui Dostoievski este conturată, la limita dintre realitate și ficțiune, de protagoniștii: Rareș Budileanu, Mihai Crăciun, Alexandru-Andrei Chiran, Csaba Ciuglitu, Costin Găvază, Laura Mihalache, Anca Loghin, Bianca Fărcaș, Ion Vântu și Delia Bălașa. Achiziționarea biletelor (în valoare de 29 de lei) și vizionarea spectacolului live, se pot face accesând platforma biletmaster.ro.

„Rugă de Înviere”, Concert Extraordinar la Opera din Brașov

828 30 2În apropierea Floriilor și la începutul Săptămânii Mari, Opera Națională din Brașov, împreună cu Filarmonica brașoveană, oferă publicului două evenimente de excepție, transmise live pe internet. Pe 24 aprilie, de la ora 18:30, puteți urmări concertul „Facerea lumii”, conceput să ilustreze prin lucrări sacre din repertoiriul universal cele șapte zile ale Creației. Partituri pline de semnificație vor fi interpretate de soliștii Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Anda Pop, Liviu Iftene, Corina Klein, Carmen Topciu, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie, Adrian Mărcan și Dan Popescu. Acestora li se alătură instrumentiștii Filarmonicii din Brașov, dar și invitatul special, Steffen Schlandt, organistul Bisericii Negre. De asemenea, în Săptămâna Patimilor, pe 27 aprilie, de la ora 18:30, Corul Operei din Brașov, condus de maestrul Dragoș-Mihail Cohal, va susține Concertul Extraordinar de muzică religioasă intitulat „Rugă de Înviere”. Evenimentul propune publicului un repertoriu cu totul nou de muzică bizantină, ce cuprinde lucrări semnate de: Dimitri Bortniansky, P.G. Cesnokov, I.D. Kirescu, Gheorghe Cucu, Paul Constantinescu ori Gavriil Musicescu, orchestrația fiind asigurată de Kronstadt Quartet. Ambele evenimente vor fi disponibile gratuit, pe canalul oficial de YouTube și pe pagina de Facebook a Operei din Brașov.

„Lumini Pascale”, la Filarmonica din Sibiu

În Săptămâna Patimilor Filarmonica din Sibiu a pregătit trei evenimente muzicale de excepție, reunite sub titlul „Lumini Pascale”. Astfel, pe 26 aprilie, puteți urmări Concertul Coral Pascal susținut de Corul Catedralei Mitropolitane, „Timotei Popovici”, în repertoriu fiind înscrise lucrări de muzică religioasă și fragmente din „Oratoriul Bizantin de Paști”, de Paul Constantinescu. Pe 27 aprilie, Corul „Eufonia” al Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, condus de Aurel Poenaru, vă propune momente muzicale inedite în Concertul Coral Pascal „Lăudați pe Domnul”, având în repertoriu lucrări create de: Serghei Rahmaninov, Georg Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Anton Bruckner, Petru Stoianov ori Dragoș Constantinescu. Iar pe 28 aprilie, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, condusă de la pupitru de maestrul Victor Dumănescu, va susține un Concert Simfonic Pascal interpretând lucrarea „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”, de Joseph Haydn. Toate concertele vor fi transmise în regim live stream de la Sala Thalia, începând cu ora 19:00.

„Orașul cu fete sărace”, transmis online de Naționalul ieșean

828 30 3Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași își reia seria de difuzări online, oferind publicului cele mai bune producții ale stagiunii. În această săptămână puteți viziona pe 22 aprilie, de la ora 19:00, spectacolul „Orașul cu fete sărace”, în regia lui Radu Afrim. Realizată după volumul de nuvele semnat de Radu Tudoran piesa prezintă destinul cenușiu al femeilor dintr-o provincie basarabeană în perioada interbelică. Aici fetele tinere sunt constrânse de sărăcie să renunțe la demnitate, mereu îmbătate de visul unei căsătorii salvatoare. Prin metafore scenice inspirate Radu Afrim reușește să contureze nu doar sărăcia fizică, dar și lipsa de perspective în care se afundă personajul colectiv. Patimile, disperarea, inocența și vulnerabilitatea sunt expresiv reflectate în jocul protagoniștilor: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr și Ioana Buta. Spectacolul va fi difuzat în regim live stream. Achiziționarea biletelor și vizionarea spectacolului se fac accesând platforma enterix.ro. Prețul unui bilet este de 35 de lei.

Teatrul din Sfântu Gheorghe prezintă „Scene dintr-o căsnicie”

La Sfântu Gheorghe, Teatrul „Andrei Mureșanu” și-a mutat reprezentanțiile în online și pe 22 aprilie, de la ora 19:00, este programat spectacolul „Scene dintr-o căsnicie”, o adaptare după Ingmar Bergman, semnată de regizorul de teatru şi film Ioan Cărmăzan. Creat inițial sub forma unui spectacol de televiziune, textul abordează o temă controversată: criza de cuplu cauzată de apariția rutinei. Johan și Marianne sunt aparent norocoși: au o căsnicie invidiată de prieteni, doi copii și cariere reușite. Cu toate acestea, după zece ani de conviețuire, deși încă se iubesc, nu se mai regăsesc în aceeași relație. Într-o montare ce îmbină inspirat teatrul cu filmul sunt aduse în fața publicului scene ce par familiare, reprezentând în fapt premisele nebănuite ale ruinării unei căsnicii. Succesul spectacolului este asigurat de jocul excepțional al protagoniștilor (Elena Popa și Sebastian Marina) care reușesc să scoată în evidență contrastele emoționale și tensiunea dintre personaje. Biletele online (în valoare de 15 lei) și difuzarea spectacolului sunt asigurate de platforma eventim.ro.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.