Main menu

header

828 27 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Se tot vorbește de o criză financiară, încă de la finalul anului trecut. Cei mai mulți analiști au anunțat o situație similară celei din 2008, când prețurile locuințelor au scăzut aproape la jumătate pentru unele imobile. La începutul lui 2020, însă, ne-a lovit pandemia de SARS-CoV2 și cei care doreau să cumpere au așteptat o scădere a costurilor. Nu s-a schimbat nimic. Cererea este cel puțin la fel de mare ca și în anii trecuți, iar prețurile sunt chiar în creștere. Alexandru Berilă, director RGS Imobiliare, ne-a vorbit despre evoluția pieței imobiliare din România. Ce se întâmplă cu prețurile și dacă este sau nu o perioadă bună de cumpărare.

„Multe companii se mută în spații mai mici”

- Cum arată piaţa imobiliară anul acesta?

- Cred ca este încă devreme să ne putem da seama cum va arăta piața imobiliară în anul 2021. Deocamdată, începutul de an pare unul bun, există interes din partea clienților, potențialilor cumpărători, în special pe segmentul rezidențial (case, apartamente). În ceea ce privește închirierile, se simte o ușoară scădere a prețurilor din cauza faptului că s-a creat un stoc destul de mare de locuințe disponibile. Pe de o parte, foarte mulți angajați, care pot presta telemunca, au ales să o facă din orașele lor natale, iar care închiriau locuințe în regim hotelier, din pricina scăderii numărului de turiști în contextul pandemiei, au ales să scoată apartamentele la închiriere pe termen lung.

- Ce s-a schimbat comparativ cu 2020?

- Pe segmentul rezidențial, se observă o creștere a vânzărilor de case. După perioada Stării de Urgență, carantina totală, din ce în ce mai multă lume se relochează de la apartament la casă. Pe segmentul comercial, sunt foarte multe companii care se mută din spații mai mari, în spații mai mici, având în vedere faptul că sunt foarte mulți angajați care lucrează de acasă în contextul pandemiei. De asemenea, o parte dintre marile companii care sunt legate contractual pe cinci-zece ani a început să subînchirieze din spațiile pe care le au disponibile.

„Împrumuturile din ultimii ani sunt mult mai performante față de cele din 2008”

828 27 2- S-a tot vorbit despre o criză financiară. Acest aspect va bloca piaţa imobiliară?

- Deocamdată, nu cred că ar trebui să ne așteptăm la o criză pe piața imobiliară, dar, cu siguranță, domeniul se va stabiliza în următoarea perioadă, în ceea privește prețurile. Băncile creditează în continuare, iar împrumuturile acordate în ultimii ani sunt mult mai performante față de cele din perioada 2007-2008.

- Ce efecte va produce o eventuală criză?

- Depinde și de măsurile pe care le va lua Guvernul (diverse reduceri salariale, modificări de taxe etc.). Asta va duce la o posibilă scădere a puterii de cumpărare. Deja măsura de amânare a TVA-ului de 5% a afectat o parte dintre cumpărătorii care semnaseră antecontracte de anul trecut și care și-au făcut calcule luând în considerare această lege.

„Prețurile diferă în funcție de cerere”

- Vor fi efecte la nivel naţional sau doar oraşele mari, unde puterea de cumpărare este ridicată?

- Cu siguranță, efectele se vor simți la nivel național, probabil cu un impact mai mic în orașele mari care au o dinamică mai bună a pieței și o putere de cumpărare mai mare a locuitorilor.

- Apropo de provincie, de ce preţurile locuinţelor variază atât de mult de la un oraş la altul? De exemplu, cum sunt la Cluj şi cum sunt în Piteşti...

- Prețurile variază și în funcție de cerere. Dacă vorbim despre Cluj, care în ultimii ani, și-a atras numele de Sillicon Valley (Zonă din San Francisco - California) a României, cererea este foarte mare având în vedere spațiile de lucru care s-au creat acolo, în special în zona de IT. La fel și București, Timișoara, Iași, Constanța etc. care sunt centre financiare mai puternice. De aici și prețurile mult mai mari față de alte orașe.

„Multe ramuri ale economiei au fost afectate”

- Totuşi, pandemie sau nu, oamenii tot cumpără locuinţe...

- Da, oamenii cumpără, pentru că nevoia există în continuare. Efectele pandemiei nu se simt încă, din punct de vedere economic, dar, cu siguranță, le vom resimți în viitorul apropiat. Sunt anumite ramuri ale economiei care au fost foarte afectate în această perioadă.

- Este o perioadă bună pentru achiziţii?

- Nu cred că există perioadă bună sau rea pentru achiziții. Oamenii cumpară când au nevoie și când își permit, exceptând cei care fac speculă. Piața are tot timpul variații de preț, până la urmă există un ciclu economic.

- Avem o piaţa generoasă, diversificată?

- La nivel de orașe mari, există ofertă destul de diversificată având în vedere că piața este mai dinamică. Totul este corelat în funcție de cerere și ofertă.

„Apetitul băncilor pentru creditare este un factor extrem de important”

- Care sunt cele mai căutate imobile?

- În momentul de față, aș spune că cele mai căutate sunt casele pe pământ. De asemenea, sunt cereri mari și pentru apartamentele noi.

- Un apartament, să zicem, cu trei camere, cumpărat în 2020 cu 60.000 de euro, îl poţi vinde în 2021 la un preț mai mare?

- Depinde dacă este în bloc nou, în bloc vechi și, de asemenea, de poziția imobilului. Eu cred că, în perioada următoare, prețurile se vor mai stabiliza, nici nu vor crește, nici nu vor scădea.

- În funcţie de ce anume cresc sau scad preţurile?

- Prețurile se modifică în funcție de cererea de pe piață de la momentul respectiv sau în funcție de contextul economic. De asemenea, contează și apetitul băncilor pentru creditare, care este un factor extrem de important.

„Infrastructura este importantă în luarea deciziei de cumpărare”

- Dacă vorbim despre o scădere, care sunt imobilele unde se va simţi cel mai mult această reducere?

- În ultimii ani, se simte deja o scădere a dinamicii de vânzare pe apartamentele vechi. Asta a dus și la o ușoară reducere a prețurilor.

- Care sunt aspectele de care un potenţial cumpărător trebuie să ţină cont atunci când vrea să achiziţioneze un imobil?

- Atunci când vă decideți să cumpărați o locuință, da, trebuie să țineți cont de anumite aspecte. Infrastructura este unul dintre ele și este extrem de important. Cât timp pierdeți pe drum între casă și serviciu sau între casă și locurile pe care le frecventați mai des. Ideal ar fi să stăm cât mai puțin în trafic, dar aglomerația e greu de evitat, indiferent de zona în care locuim. Apoi, dacă este bloc nou, cine este constructorul, ce finisaje a folosit, dacă există parcare, parcuri, locuri de agrement, supermarketuri în zonă și la ce distanță. De fapt, e important să aveți în apropiere locuri pentru satisfacerea tuturor nevoilor pe care le aveți. Dacă imobilul este vechi, vorbim despre o evaluare puțin diferită. Pe lângă cele enumerate mai sus, un apartament vechi necesită niște schimbări pe măsură și vorbim îndeosebi despre instalațiile sanitare și electrice care trebuie schimbate sau, cel puțin, verificate.

„Efectele pandemiei nu se simt încă din punct de vedere economic, dar, cu siguranță, le vom resimți în viitorul apropiat“

„Spaţiul exterior este un aspect foarte important“

- Am observat că mulţi se orientează, în această perioadă, spre periferie, la case. De ce această migrare?

- Impactul psihologic în perioada de carantină a fost destul de puternic pentru noi toți, dar migrează spre case în special familiile cu copii și cei care au în grijă animale de companie. Bineînțeles, nu doar aceste categorii. Casele asigură și spațiu exterior, iar oamenii au realizat că este un aspect foarte important, mai ales în perioada pe care o traversăm, când suntem nevoiți să stăm cât mai izolați, să avem grijă cu cine interacționăm și să evităm apropierile. De aceea, în ultimul an, s-a simțit deja o creștere a prețurilor caselor în contextul în care cererea a fost tot mai mare pe acest segment.