Main menu

header

830 32 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

O formulă inedită prin care Forbes și-a realizat celebrul top al bogaților a inclus, în 2020, un tablou al disponibilității efective a bogaților lumii de a face acte caritabile. Surprizele anchetei Forbes sunt remarcabile…

Cauzele umanitare nu atrag miliardarii

După criza economică mondială din 2008, fondatorul Microsoft, Bill Gates, și miliardarul Warren Buffett au luat inițiativa unui plan prin care să sporească implicarea superbogaților în ceea ce se numește caritate. Proiectul, numit Giving Pledge („angajament de a dona”), a atras până în prezent 120 de cupluri, 78 de bărbați și 11 femei. Averile în ultimul deceniu ale acestor oameni se situează în jurul sumei amețitoare de 1,14 trilioane de dolari. Cifrele arată că doar zece procente din cei circa 2.000 de miliardari cunoscuți ai planetei au disponibilitatea de a face acte caritabile. Mai precis, potrivit Forbes, cinci din zece cei mai bogați oameni au semnat Giving Pledge. Mai departe, doar zece miliardari din lista de 400 au ajuns la scorul 5, care arată că au donat în timpul vieții cel puțin 20% din averea lor cauzelor umanitare.

Warren Buffett, campion al implicării

830 32 2Celebrul investitor Warren Buffett este de departe cel mai generos contributor la cauze umanitare. Forbes menționează faptul că miliardarul american a donat peste 41 de miliarde de dolari, circa 64% din tot ceea ce a acumulat. Alți superbogați care au ajuns la scorul 5 sunt John și Laura Arnold, co-fondatorii Arnold Ventures, care au donat 3,3 miliarde de dolari, Eli și Edythe Broad, care au acordat granturi în valoare de 4 miliarde de dolari prin Broad Art Foundation, sau George B. Kaiser, care, prin Fundația George Kaiser Family a donat 4,9 miliarde de dolari.

Primul miliardar, ultimul donator

830 32 3De la scorul 4 în jos - persoane care au donat între zece procente și 1% din avere pentru cauze umanitare - sunt prezente în clasamentul carității personalități cunoscute în toată lumea, ca Bill Gates, care a donat 111 miliarde de dolari, sau fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, cu 55 de miliarde de dolari. La coada acestui top se află celebrități care nu s-au îndurat să se despartă de mai mult decât unu-două procente din cât câștigă: Jeff Bezos, cel mai bogat om al planetei, a direcționat spre caritate 179 de miliarde de dolari, Oprah Winfrey 2,5 miliarde de dolari, Jack Dorsey, fondatorul Twitter, 6,3 miliarde de dolari.

Bursele le-au umflat conturile în pandemie

830 32 4Potrivit calculelor Forbes, cei 400 de superbogați prezenți în clasamentul anual al publicației au donat 171 de miliarde de dolari în timpul vieții lor, în timp ce averile lor au crescut doar în ultimele 12 luni - de pandemie! - cu opt procente, până la colosala sumă de 3,2 trilioane de dolari, grație în special mișcărilor de bursă. De asemenea, publicația menționează că efectele pandemiei asupra întregii lumi au emoționat în principal miliardarii din hi-tech, foarte mulți cu vârsta sub 50 de ani și oameni care s-au ridicat la bogăție prin mijloacele și munca proprii (71,3%). În același timp, lupta cu COVID-19 a implicat mai multe femei foarte bogate, și acestea din categoria celor care au reușit singure să acumuleze bogăție.

Tinerii miliardari schimbă trendul carității, axându-se exclusiv pe anumite domenii - educație, schimbări climatice, susținerea victimelor sistemului judiciar etc. (Forbes Magazine)