Main menu

header

830 27 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Fenomen rămas inexplicabil, premoniția nu se manifestă doar la mediumuri sau clarvăzători, ci și la unele dintre cele mai pragmatice personalități. Oameni politici, artiști și vedete mass-media și-au prevăzut moartea cu o exactitate care a dat fiori opiniei publice.

Mark Twain, legat de cometa Halley

Marele scriitor Mark Twain, creator al nemuritoarelor personaje Tom Sawyer și Huckleberry Finn, unul dintre cei mai citați autori ai lumii, și-a prezis moartea cu o acuratețe care i-a lăsat înmărmuriți pe apropiați. Twain era născut în 1835, anul celebru al apariției cometei Halley. După 75 de ani, corpul ceresc urma să fie din nou foarte aproape de Terra, iar Twain a spus deseori, pe parcursul vieții sale, că s-a născut în anul cometei și că va pleca definitiv la întoarcerea acesteia. Deși mulți detractori spuneau la moartea lui Twain, exact în anul cu pricina, că vârsta de 75 de ani este normală pentru moartea cuiva, legătura cu cometa și precizia cu care scriitorul a punctat fix această cifră nu au putut fi deslușite.

Jim Morrison: „Urmează al treilea”

830 27 2Stea strălucitoare a epocii de aur a rock-ului, anii 1960-1970, Jim Morrison avea un stil de viață care l-ar fi predispus oricum la o moarte timpurie: droguri, orgii, alcool, nopți pierdute. Deseori, apropiaților, Morrison le mărturisea că este copleșit de dispariția lui Jimi Hendrix și Janis Joplin, care pieriseră la vârsta de 27 de ani, și prevedea sinistru, referindu-se la el însuși: „Urmează al treilea”. Dacă pe de o parte nu a fost foarte surprinzătoare vestea morții lui Morrison, date fiind excesele cărora le căzuse victimă, pe de altă parte, premoniția a fost cât se poate de exactă: starul a fost într-adevăr cel de-al treilea dispărut la vârsta de 27 de ani, „cifra blestemată” care avea să-l „cheme” mai târziu, în 1994, și pe Kurt Cobain.

Oliver Reed: „Voi face infarct într-un bar”

830 27 3Faimosul actor britanic Oliver Reed nu a făcut niciodată un secret din faptul că era un împătimit al alcoolului și nimeni nu s-a îndoit că acest viciu va contribui masiv la moartea sa. Dar nu mulți ar fi crezut că Reed are capacitatea de a-și prevedea moartea cu o astfel de exactitate. Invitat la emisiunea „The Obituary Show”, în care în fiecare săptămână celebritățile erau întrebate pentru ce anume le va reține posteritatea, Reed a spus, printre altele: „Voi face infarct într-un bar”. Opinia publică a uitat rapid această declarație, dar, cinci ani mai târziu, în timp ce-și juca rolul din „Gladiator”, Reed cădea mort, în urma unui infarct, într-un bar din Malta.

Buddy Holly și visul-avertisment

Primul dintr-o lungă linie de staruri rock care aveau să-și piardă viața foarte tineri, Buddy Holly a primit un avertisment într-un vis. Cu trei zile înainte de zborul care avea să-i curme existenţa, Buddy se trezea într-o noapte și îi povestea soției sale, Elena, că a visat cum se urca într-un avion din care știa că nu avea să mai coboare teafăr și care luase foc. Uluită, Elena îi spunea că avusese în același timp un vis în care un avion se prăbușea la picioarele ei, cuprins de flăcări. Într-adevăr, Buddy a făcut ultima călătorie în avionul cu care ar fi trebuit să ajungă la turneul Winter Dance Party, pierind într-un accident aviatic în care au dispărut alături de el și muzicienii JP „The Big Bopper” Richardson și Ritchie Valens.

Mikey Welsh și-a anunțat „plecarea” pe Twitter

Era postărilor pe rețelele de socializare este plină de alarme și texte înfiorătoare. Dar una dintre ele ieșea în evidență prin încărcătura de groază și prin faima celui care postase - basistul trupei Weezer, Mikey Welsh, care părăsise formația și își croia propriul drum în muzică. Starul posta la un moment dat pe Twitter: „Am visat că peste două săptămâni voi muri la Chicago, în somn, de inimă. Trebuie să-mi fac urgent testamentul”. Welsh avea probleme cu abuzul de droguri și manifesta unele dezechilibre mentale, deși nu avea încă 40 de ani. Postarea a alarmat o bună parte a fanilor și a publicului, dar toată lumea a fost de-a dreptul îngrozită 14 zile mai târziu, când se afla că Welah fusese găsit mort într-o cameră de hotel din Chicago. Cauza decesului: infarct în somn.

Arnold Schoenberg, ucis de propria triskaidekafobie?

830 27 4Fobiile sunt fenomene psihologice complexe și dificil de gestionat, dar se pare că în cazul faimosului compozitor Arnold Schoenberg, considerat unul dintre cei mai influenți muzicieni ai secolului al XX-lea, triskaidekafobia de care suferea a fost de-a dreptul fatală. Practic, Schoenberg era atât de înspăimântat de cifra 13, zi în care era născut, încât a rămas permanent convins că este legată de sfârșitul vieții sale. Soția nu i-a luat foarte în serios această premoniție, punând-o pe seama fobiei, iar când compozitorul a ajuns la o anumită vârstă, nimeni nu se mai gândea la această legătură. Dar pe 13 iulie 1951, la cea de-a 76-a aniversare, muzicianul părea s-o fi luat razna - a fost toată ziua întors pe dos, spunând că va muri până la sfârșitul zilei pe care, de altfel, și-a petrecut-o, terorizat, în pat. Cu 15 minute înainte de ora 0:00, Schoenberg suferea un infarct masiv, din care nu a mai putut fi resuscitat.

Mike Pastore: „O să fiu spulberat pe autostrada 210”

Celebru jucător de baseball și ulterior unul dintre cei mai populari comentatori sportivi de peste Ocean, Mike Pastore se afla la pupitrul emisiunii sale radiofonice în anul 2012 și brusc, în mijlocul transmisiunii, parcă intrat în transă, a abordat tema vieții de după moarte. „O să fiu spulberat pe autostrada 210”, spunea Pastore, care conducea o motocicletă. La trei ore după această afirmație, în drum spre casă, pe autostrada 210, era lovit de o mașină, iar rănile sale la cap s-au dovedit incompatibile cu viața.

Fostul președinte al SUA, Abraham Lincoln, s-a visat într-un sicriu, iar garda care îl păzea spunea că președintele a fost asasinat, lucru care s-a întâmplat după zece zile

Martin Luther King Jr.: „Nu voi fi acolo cu voi“

830 27 5Probabil unul dintre cele mai ilustre exemple de personalități care și-au prevăzut propria moarte a fost Martin Luther King Jr. În aprilie 1968, s-a dus la Memphis, pentru a oferi sprijin unei greve a lucrătorilor de culoare. Era obișnuit să existe amenințări la viața sa, dar, în același timp, era un om foarte credincios. Vorbind în fața greviștilor, Martin Luther King Jr. le-a spus că a ajuns în vârful muntelui și a văzut „partea cealaltă”, unde exista egalitatea. „Dar eu nu voi fi acolo cu voi”, a punctat liderul Mișcării pentru Drepturi Civile. În seara următoare, activistul era împușcat mortal pe balconul hotelului, iar premoniția sa din ziua anterioară a rămas emblematică, întocmai ca discursurile cu care a înflăcărat mulțimile.