Main menu

header

830 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Vine vara, bine-mi pare, hai să mergem la plimbare! La plimbare pe munte. Aer curat, oxigenare, trasee accesibile, mișcare, priveliști unice, amintiri de neuitat. Unde? În lanțul muntos Carpații Orientali, grupa Carpații Moldo-Transilvani, Masivul Hășmaș. Între Munții Giurgeului, Tarcăului, Ciucului și depresiunile Ciucurilor și Giurgeului. Important nod hidrografic, din Hășmaș izvorăsc Oltul, Mureșul, Bicazul și Trotușul.

Patru „turnuri” izbucnesc spre cer până la 1.608 metri

Mai precis, în sudul Masivului Hășmaș, în aceeași zonă cu formațiunile naturale ce alcătuiesc Cheile Bicazului și Lacul Roșu, se ridică semețe spre cer cele 4 „turnuri” ale „monumentului” natural Piatra Singuratică. Cel mai înalt până la 1.608 metri. De la Piatra Singuratică veți avea o priveliște de... carte poștală (mai știți ce este așa ceva?) spre Depresiunea Ciucului și veți vedea în zare Munții Ciucaș, Bucegi și Piatra Craiului. La poalele Pietrei Singuratice veți găsi o cabană, denumită, cum altfel decât... Piatra Singuratică. Singuratică într-un cadrul de basm și lesne de ajuns la ea. Din Miercurea Ciuc faceți cam 45 de minute cu mașina, 38 de kilometri pe DN12/E578 și DJ125, până în orașul Bălan. De acolo aveți două variante, două trasee, marcate cu un triunghi roșu sau cu o bandă albastră, accesibile în orice sezon oricărui tip de turist, de la începători la „profesioniști”.

Ușor de ajuns și pe triunghiul roșu, și pe banda albastră

Triunghiul roșu pornește de la Casa Pădurarilor din Bălan și urcă pe un drum forestier de-a lungul pârâului Szep. Urcușul este destul de lin, doar spre final veți avea o porțiune ceva mai „înclinată”, pe pietriș. Traseul are cam 3 kilometri și ar trebui să vă ia cam o oră și jumătate. Bandă albastră pornește de la biserica catolică din Bălan. Urcați în lungul pârâului Fierarilor până ieșiți din oraș, apoi veți da de o potecă prin păduri și luminișuri, o plăcere de privit. Veți întâlni pe drum și izvorașe unde puteți poposi pentru a vă trage sufletul și a lua o gură de apă. Traseul are aproximativ 5 kilometri și vă va lua până la două ore să ajungeți la cabana Piatra Singuratică.

Cabana Piatra Singuratică este la o altitudine de 1.504 metri, a fost renovată în 2010 și are 50 de locuri vara (numai 28 iarna, din motive de încălzire a camerelor). Indiferent de anotimp, nu trebuie să ratați o ceașcă de ceai cu rom (sau... invers!), o pălincă originală sau o cană cu vin fiert