Main menu

header

831 21 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Cine nu își dorește să păstreze amintirea primului dințișor al copilului, primele fire de păr, momentul alăptării celui mic sau florile de la nunta mult visată? Ei bine, Camelia Munteanu (foto), de profesie economist, confecționează bijuterii în care adaugă cele mai importante clipe din viața fiecăruia și chiar anumite țesături sau lucruri, cum ar fi cordonul ombilical sau șuvița de păr tăiată la botez. Camelia ne-a vorbit despre aceste talismane inedite, cum se realizează și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați, dacă doriți astfel de bijuterii.

„Am început cu banii obținuți din confecționarea mărțișoarelor”

- Camelia, cum ți-a venit ideea să realizezi bijuterii din amintiri? De la ce a plecat tot acest proiect și când?

- Ideea mi-a venit în 2018, la scurt timp după ce am născut a doua oară. În acel moment, am început să îmi alăptez ambii copii (Ania şi Mihai), în tandem. Mi-am dorit foarte mult să păstrez această amintire peste ani. Nu era nimeni pe piața din România care să facă aceste podoabe cu lapte matern, în care să mă regăsesc, așa că am încercat să le realizez singură. Când le-am povestit și prietenelor, au spus că vor și ele, iar treptat, vestea a mers mai departe.

- Cum ai început această afacere?

- Aveam câțiva bănuți puși deoparte, din confecționarea de mărțișoare, pe care i-am investit în legalizarea afacerii, în confecționarea materialelor, în cumpărarea ustensilelor și a micilor echipamente de care aveam nevoie. Ulterior, am luat un credit și am construit un mic atelier unde ne desfășurăm activitatea și astăzi.

„Păstrează clipe unice din viața noastră”

831 21 2- Și care a fost primul impact în piață? Ce au spus clienții?

- În rândul mamelor, impactul a fost foarte pozitiv. De multe ori, am rămas surprinsă să văd cât de încântate erau și câtă bucurie le-au adus aceste bijuterii. Din reacțiile mămicilor îmi iau energia pozitivă, pentru a continua pe acest drum, însă, bineînțeles că au fost și reacții negative, unele chiar haioase.

- Dar ce sunt bijuteriile din amintiri? Ce simbolizează, sunt accesorii, talismane?

- Bijuteriile din amintiri înseamnă păstrarea unui moment sau a unei clipe unice și importante din viața noastră. Aceste podoabe pot conține flori sau țesături de la cele mai importante evenimente, precum nunta, botezul, o zi de naștere importantă, prima șuviță de păr a bebelușului, cea tăiată la botez sau la un an, când se taie moțul, bucățele din cordonul ombilical sau chiar din lapte matern.

„Folosim aur, argint și rășină epoxidică”

831 21 3- Ce fel de bijuterii realizați și ce conține fiecare? Mai exact, ce materiale se folosesc?

- Bijuteriile sunt din aur sau argint și rășină epoxidică. Fiecare podoabă este unică, realizată pe comandă, personalizată cu amintirile fiecărui client în parte.

- Le confecționezi singură sau ai și ajutoare?

- Momentan, suntem doar două persoane în echipă, însă, pe viitor, ne dorim creșterea acesteia. Să lucrez la afacerea mea este pură fericire, liniște și spațiu infinit de creație. Deși fac acest lucru de mulți ani, de fiecare dată când mă apuc de treabă, am emoții, pentru că vreau ca bijuteria să fie perfectă, să fie unică și specială.

„Realizarea durează între 3 și 16 săptămâni”

- Ce implică un astfel de meșteșug și cât durează?

- Realizarea unei astfel de bijuterii poate dura între 3 și 16 săptămâni, în funcție de complexitatea acesteia, în funcție de metalul ales ca și bază, dar și de amintirile din care este compusă.

- Cum se procedează în cazul laptelui matern, să zicem? Cum se transformă în bijuterie?

- Laptele trece printr-un proces de conservare și de solidificare. După ce acesta a ajuns la o formă solidă, se încastrează în rășină. Ulterior, piatra obținută trece printr-un proces de șlefuire și de finisare și se montează pe o bază din aur sau din argint.

„O șuviță de păr trebuie să aibă aproximativ 1-2 centimetri lungime”

- Dar în cazul dinților de lapte sau a șuviței de păr, ce cantitate este necesară?

- În cazul dinților de lapte sau a șuviței de păr, procedura este asemănătoare, mai puțin prima parte, cea a procesului de conservare. Mai exact, pentru realizarea unei bijuterii, este necesară o șuviță de aproximativ 1-2 centimetri lungime.

- Ce condiții trebuie să îndeplinească ingredientele? Care este temperatura optimă a laptelui, de exemplu...

- În cazul laptelui matern, acesta nu trebuie să îndeplinească condiții speciale, deoarece nu sunt necesare aceleași proprietăți ca în cazul consumului. Am realizat bijuterii și cu lapte păstrat la congelator timp de cinci ani. Dar, recomandăm ca înainte de a fi expediat, laptele să fie congelat minimum 48 ore, acesta nu se strică, are cu totul alte proprietăți, însă este o măsură de precauție. În cazul florilor de la nuntă sau de la botez, este indicat ca acestea să fie uscate înainte de a fi expediate către noi.

„Cele mai căutate sunt cele cu lapte matern“

- Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze o clientă care vrea un medalion din cordonul ombilical? Cum se alege modelul?

- În cazul în care o clientă își dorește o bijuterie realizată de noi, poate plasa comanda direct pe site-ul nostru, aniamis.ro. Dacă vrea o podoabă mai aparte, o rugăm să ne facă o schiță, iar noi vom face tot posibilul să o realizăm conform cerințelor.

- Care sunt cele mai căutate accesorii? Ce se poartă?

- Cele mai căutate sunt bijuteriile cu lapte matern. Acestea însumează peste 70% dintre comenzile pentru bijuterii cu amintiri.

- Se pot face bijuterii și pentru nou-născuți?

- Pot fi realizate și bijuterii pentru nou-născuți, însă, în principal, aceste accesorii sunt destinate mamelor.

„Laptele trece printr-un proces de conservare și de solidificare. După ce acesta a ajuns la o formă solidă, se încastrează în rășină“