Main menu

header

832 30 1de Irina Ţolea şi Daniel Şuta

După relaxarea restricțiilor așteptările publicului sunt răsplătite cu o abundență de premiere pe scenele autohtone. Montări grandioase, cu distribuții sonore, atrag atenția asupra noilor producții de comedie, dramă și musical anunțate în acest weekend, spectatorii fiind așteptați din nou în sălile de spectacol dar și în aer liber. În continuare revista „Taifasuri” vă recomandă câteva evenimente de neratat în această săptămână.

Mălăele, Constantin și Vasilescu în „Tache Ianke și Cadâr”, la Teatrul Bulandra

Una dintre cele mai cunoscute și iubite piese din dramaturgia românească revine cu o distribuție de excepție pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. După 64 de ani de la prima montare, piesa „Tache Ianke și Cadâr”, după Victor Ion Popa, reintră în programul teatrului cu o montare semnată de Horațiu Mălăele. Textul abordează cu mult umor și subtilitate tema prejudecăților etnice și religioase din perioada interbelică și efectele lor asupra unor relații puternice de prietenie, demonstrând că, un strop de istețime și o negociere emoțională iscusită pot ajuta dragostea să-și intre în drepturi. Rolurile memorabile ale bătrânilor negustori, prieteni de-o viață sunt interpretate magistral de celebrii actori Horațiu Mălăele (Ianke), Mihai Constantin (Tache) și Răzvan Vasilescu (Cadâr). Din distribuție mai fac parte: Dana Dogaru, Adrian Ciobanu, Maria Veronica Vârlan și Matei Constantin. Primele reprezentații vor avea loc pe 22 și 23 mai, de la ora 19:00, la sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra.

„Marina și Ulay”, în premieră pe scena Teatrului Evreiesc de Stat

O poveste impresionantă de dragoste, inspirată de realitatea trăită de doi mari artiști contemporani, este prezentată într-un nou spectacol realizat în co-producție de Teatrul Evreiesc de Stat și Teatrul Dramaturgilor Români din București. Pe 21 și 22 mai, pe scena Teatrului Evreiesc puteți urmări premiera spectacolului „Marina și Ulay”, de Edith Negulici, în regia lui Alexandru Nagy. Textul dezvăluie detalii impresionante din relația vulcanică dintre artiștii Marina Abramovici și Ulay, un cuplu de poveste: născuți în aceeiași zi, cu personalități puternice, legați într-o chimie perfectă, îmbrăcându-se la fel, creând spectacole de succes împreună și chiar unul special dedicat despărțirii lor. Relația extravagantă, marcată de intersectarea a două caractere creative, prinde viață cu ajutorul protagoniștilor Alina Tomi și Darius Daradici, un plus de pasiune și metaforă fiind adus în spectacol de momentele coregrafice create de Momo Sano și interpretate de soliștii Alina Tofan și Răzvan Omotă.

„My Fair Lady”, primele reprezentații la Opereta bucureșteană

832 30 2Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din București revine în forță în stagiunea indoor, lansând o producție clasică grandioasă. Pe 22 și 23 mai, de la ora 18:00, sunt programate primele reprezentații ale spectacolului „My Fair Lady”, după George Bernard Show, pe muzica lui Frederick Loewe, în regia celebrului actor și regizor Ion Caramitru. Povestea Elizei, modesta florăreasă transformată surprinzător de profesorul Higgins într-o doamnă șarmantă și plină de farmec ce ajunge să impresioneze aristocrația londoneză, este ilustrată strălucitor, cu mult umor şi atenție la detalii. Caracteristicile epocii sunt subliniate de scenografia rafinată și de costumele elegante, intriga fiind legată inspirat în ritmul ariilor memorabile, susținute de o coregrafie dinamică, semnată de Florin Fieroiu. Spectacolul se bucură de o distribuție amplă (peste 40 de protagoniști), reunind pe scenă artiști de elită precum Ștefan Popov, Mihaela Alexa, Marius Mitrofan, Gabriela Popescu, Gladiola Nițulescu-Lamatic, Florin Ganea și Georgeta Grigore. Îşi mai dau concursul corul, corpul de balet și orchestra Teatrului de Operetă „Ion Dacian”.

„8 tați”, un nou spectacol pe afișul Teatrului de Stat din Constanța

832 30 3În luna în care împlinește 70 de ani de existență, Teatrul de Stat din Constanța își recheamă publicul în sala de spectacol și prezintă în acest weekend două noi producții ale stagiunii. În zilele de 21 și 22 mai, de la ora 19:00, scena constănțeană prezintă primele reprezentații ale spectacolului „8 tați”, de Tina Muller, în regia lui Irisz Kovacs. Textul analizează traumele create de lipsa părinților din viața copilului. Povestea lui Nico, o tânără crescută fără tată, mereu tentată să-l cunoască, este adusă în fața spectatorului cu multă sensibilitate și emoție de tinerii protagoniști Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Teodor Șoptelea, Andrei Bibire și Florin Aioanei. De asemenea, pe 23 mai, de la ora 19:00, este programat musicalul „Crima din strada Lourcine”, de Eugene Labiche. După o noapte de pomină, Lenglume se trezește mahmur lângă un alt bărbat, constată că și-a pierdut câteva obiecte personale despre care află din presă că sunt indiciile unei crime oribile. Urmează o serie de situații neprevăzute, reușit exploatate de actorii Marian Adochiței, Andrei Cantaragiu, Florina Stănculeț, Ștefan Mihai și Andrei Bibire. Montarea regizorului Vlad Cristache accentuează ritmul și dinamica acțiunii prin interpretările live ale instrumentiștilor Elena Gatcin, Marian Ganescu și Marius Cristian Zaval.

„Pantomenia”, premieră la Teatrul Masca din București

Teatrul Masca și-a reluat stagiunea indoor, iar din această săptămână își invită publicul și la spectacole în aer liber. Pe 22 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare, puteți viziona spectacolul „Ne-am sărutat după sfârșitul lumii”, o impresionantă poveste de dragoste imaginată într-un scenariu original semnat de Mihai Mălaimare. Într-un context apocaliptic al unei lumi distruse de o explozie atomică lupta pentru supraviețuire este susținută de miracolul iubirii. Cu multă sensibilitate și expresivitate protagoniștii (Alina Crăiță și Valentin Mihalache) dau viață ultimilor supraviețuitori ai planetei, din a căror întâlnire se poate naște din nou speranța de viață. Tot pe 22 mai, de la ora 20:15, are loc prima reprezentație a spectacolului „Pantomenia”, un poem teatral expus într-un limbaj proaspăt, contemporan, ce ilustrează lupta celor diferiți de a se integra. Spectacolul se joacă în aer liber, în amfiteatrul Teatrului Masca. Biletele sunt fără loc. Ocuparea locurilor se face în ordinea sosirii.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.