Main menu

header

834 29 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

În ultimul an, hackerii au găsit tot felul de metode de a face bani pe seama neglijenţei sau a nepriceperii oamenilor, fie că vorbim despre nesecurizarea cardurilor sau despre accesarea oricăror link-uri ce sunt trimise pe telefonul mobil. De această dată, ultima metodă de tâlhărie se folosește de mesaje text, trimise pe telefonul mobil, și de un link fals, pe care oamenii sunt îndemnați să îl acceseze. Cu un simplu click, dispozitivul poate fi infectat cu malware, un virus care vrea să ne fure, să ne distrugă sau să corupă datele stocate pe telefonul personal.

Mesajele sunt primite de la numere de telefon naţionale sau internaţionale

Dacă aţi primit un mesaj pe telefonul mobil de la un număr necunoscut, ar fi bine să nu îl deschideţi, pentru că în spatele expeditorului poate sta, de fapt, o înşelătorie. De ceva timp, specialiştii în „spart” dispozitive au găsit o modalitate extrem de simplă prin care pot accesa datele de pe telefonul mobil printr-un simplu SMS: „Pachetul dumneavoastră este pe drum şi îl puteți urmări aici”! Aşa arată mesajul primit pe telefonul mobil, iar la final este ataşat un link. Dacă urmaţi întocmai paşii ceruţi, există riscul ca dispozitivul să fie atacat de virusul malware şi toate datele şi fotografiile personale să fie furate. În acest sens, Poliția Română trage un semnal de alarmă pentru ca oamenii să nu se lase înşelaţi. „Nu accesați link-uri primite prin SMS, din surse necunoscute! Mai multe persoane au primit mesaje de pe diverse numere de telefon, naționale sau internaționale, cu textul «Pachetul dumneavoastră este în drum, urmăriți-l aici», urmat de un link. Accesând link-ul, se deschide un site fals, al unui operator internațional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicații. În urma instalării aplicației, există posibilitatea ca telefonul să fie infectat cu malware”.

Conversaţiile de pe WhatsApp sunt în pericol

834 29 2O altă găselniţă a hackerilor este accesarea conversațiilor de pe WhatsApp, fapt care s-a aflat după ce mai mulţi utilizatori s-au plâns că le-au fost sparte conturile. Cum acţionează programatorii de viruşi? Trimit un mesaj pe numărul vostru de telefon, ca şi cum ar veni din partea unui contact pe care-l aveţi salvat în dispozitiv. Un astfel de SMS se trimite doar atunci când doriţi să vă logaţi cu aplicația de pe un dispozitiv pe altul şi se generează un cod. Numai că, de această dată, logarea nu este iniţiată de voi, ci de hackerii care au intrat în posesia numărului tău de telefon. Prietenul fals vă va cere acel cod sub diferite pretexte. Ce trebuie să ştiţi este faptul că, în momentul în care vi s-a cerut un astfel de cod, aveţi contul deja spart, iar acel mesaj nu este din partea contactului salvat în telefon, ci de la hackeri. Dacă le-aţi dat codul, le-aţi oferit şi contul. Tocmai de aceea, WhatsApp recomandă atenţie maximă, atunci când primiţi mesaje suspecte.

Accesând link-ul, se deschide un site fals, al unui operator internațional de curierat, care solicită descărcarea unei aplicații

Vă pot fura datele personale

Un virus este un program obişnuit pentru unii, dar complet necunoscut sau lipsit de importanţă pentru alţii, ceea ce este complet greşit, pentru că aceşti viruşi pot fi cu adevărat periculoşi pentru noi, dar mai ales pentru datele personale stocate pe anumite dispozitive, calculator sau chiar telefonul personal. Programatorii de viruşi profită de vulnerabilităţile existente pe sistemele de operare, invadând intimitatea utilizatorilor şi folosindu-se, de cele mai multe ori, de datele personale.