Main menu

header

838 25 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Numeroase studii au încercat să reliefeze legătura dintre bani și fericire, după ce mult timp s-a afirmat că primii nu o determină pe cea de-a doua. Dar rezultatele unei cercetări de dată recentă arată că lucrurile nu stau tocmai așa.

Starea de bine crește odată cu venitul

O echipă de cercetători din cadrul Universității Pennsylvania a derulat o cercetare extinsă pentru a pune în evidență relația dintre bani și fericire. „Aceasta este una dintre cele mai studiate legături din domeniul meu de activitate. Pentru a ilustra cât mai bine gradul de interdependență dintre cele două, nu am analizat oameni, ci ariile din care aceștia își asigură starea de bine. Aici au intervenit surprizele”, explică expertul Matthew Killingsworth. Analizând două milioane de date de la peste 33.000 de persoane, oamenii de știință au evaluat scorurile prin intermediul aplicației Track Your Happiness, care se concentrează pe experiențele de fiecare zi și care a inclus cinci răspunsuri pozitive (încrezător, bine, inspirat, interesat, mândru) și cinci negative - temător, furios, rău, plictisit, trist, stresat, supărat. „Toate formele de stare de bine reflectate de răspunsurile pozitive au crescut odată cu venitul”, punctează Killingsworth.

Le dau oamenilor de ales

Un studiu anterior punea în evidență faptul că creierul uman percepe în mod diferit plăcerea şi fericirea, cele două stări fiind influenţate în mod diferit de dopamină şi serotonină. „Banii pot cumpăra plăcere, însă fericirea este cu totul altceva”, detaliază expertul Robert Lustig, în cartea „The science behind the corporate takeover of our bodies and brains” („Știința din spatele preluării corporatiste a corpului și minții noastre”). Potrivit cercetătorului, există o confuzie reală între fericire şi plăcere, iar acest lucru este influenţat de mediul în care trăiește o persoană, de publicitate, de societate, de modul în care este percepută realitatea. Dacă din punct de vedere al percepţiei sociale pare că nu există nicio diferenţă, la nivelul creierului există o graniţă foarte bine definită în modul în care sunt percepute plăcerea şi fericirea. Dar cercetarea lui Killingsworth a pus în evidență faptul că banii aduc fericirea pentru că le dau oamenilor de ales. „Mai mulți bani înseamnă mai multe opțiuni. Asta s-a văzut foarte bine în pandemie - într-un fel au resimțit starea de bine cei care au trăit de la o leafă la alta și altfel au perceput această perioadă cei aflați la adăpost din punct de vedere financiar”, adaugă Killingsworth.

Oamenii care leagă câștigurile de succes sunt mai presați de timp și de rezultate și mai puțin fericiți decât cei care nu fac această conexiune (studiu al Universității Pennsylvania)

„Fiecare dolar în plus contează“

O altă concluzie a unei cercetări anterioare, care afirma, cu un deceniu în urmă, că de la 75.000 de dolari pe an în sus, banii nu mai contează, a fost infirmată de rezultatele studiului. „Indiferent de nivelul câștigurilor, starea de bine urcă cu fiecare dolar în plus și acest fiecare dolar în plus contează pentru felul în care se simte cel care îl câștigă”, argumentează autorii. Potrivit experților, spre deosebire de plăcere, care oferă reacţii pe termen scurt, fericirea nu are o conotaţie temporală. În cazul fericirii, creierul ne spune că ne simţim bine şi că este de ajuns, în timp ce plăcerea ne face să vrem mai mult. „Câștigurile pot fi de 25.000 de dolari sau de 250.000 de dolari, diferențele de venit și influența câștigurilor asupra stării de bine contează la fel de mult pentru toți oamenii”, adaugă Killingsworth.