Main menu

header

839 25 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Frumusețe, strălucire, lux suprem… diamantele se numără printre cele mai scumpe și mai râvnite pietre prețioase de pe Pământ. Cel mai nou și mai impresionant trend în lumea bijuteriilor sunt piesele realizate cu diamante sintetice, realizate în laborator.

Proprietăți identice cu ale pietrelor naturale

839 25 2Material de excepție, diamantul are cea mai mare duritate și este simbol universal al iubirii eterne, al devotamentului și puterii relației dintre doi oameni, tronând pe inelele de logodnă. În forma sa naturală, diamantul este o formă solidă de carbon pur, cu atomii aranjați într-un cristal și este rezultatul unor procese milenare în natură, astfel încât diamantele naturale au vârste cuprinse între 1 milion și 3,5 milioane de ani și s-au format la adâncimi de 250 de kilometri adâncime în scoarța Pământului. În această lume a luxului suprem au intrat diamantele de laborator, pietrele cu proprietăți identice cu ale diamantelor naturale, însă care au rezultat din procese artificiale. Procesele controlate de laborator pot imprima asupra atomilor de carbon aceleași efecte pe care le-ar fi imprimat milioanele de ani petrecuți la temperaturi de mii de grade Celsius, în scoarța Terrei.

Aproape imposibil de deosebit

Oamenii de știință au realizat pentru prima oară că diamantele sunt carbon pur la finalul secolului al XVIII-lea. Însă încercările lor de a crea un diamant din carbon simplu n-au dat rezultatele scontate decât peste un secol mai târziu. Cele mai vechi succese au fost raportate de James Ballantyne Hannay, în 1879, și de Ferdinand Frédéric Henri Moissan, în 1893. Acesta și-a publicat lucrările într-o serie de articole și a dat startul unor experimente laborioase. Până astăzi, mijloacele tehnice de obținere a diamantelor artificiale s-au rafinat semnificativ. Metoda originală utilizează presiunea înaltă și temperatura ridicată și este încă utilizată pe scară largă, datorită costului relativ scăzut. A doua modalitate, folosind depunerea chimică de vapori, creează o plasmă de carbon pe un substrat pe care se depozitează atomii de carbon, pentru a forma diamant. Astăzi, industria diamantelor artificiale este atât de performantă, cu numeroase modalități de obținere a acestor pietre, încât uneori sunt foarte greu de depistat diamantele artificiale printre cele naturale.

Certă sustenabilitate ecologică

Practic, diamantele sintetice sunt fabricate din același material ca diamantele naturale - carbon pur, cristalizat într-o formă izotropă. Acest lucru înseamnă că nu sunt imitații, ci podoabe cu personalitate distinctă. Diamantele sintetice pot fi cultivate din carbon de înaltă puritate sau din materiale cum ar fi zirconiu cubic și carbură de siliciu. În general, diamantele de laborator nu pot fi depistate cu ochiul liber. Aceste superbe pietre se disting cel mai frecvent prin tehnici optice sau prin măsurători ale conductivității termice, dar este de menționat faptul că variantele de laborator strălucesc la fel de frumos în lumină și au același efect spectaculos cu al celor naturale. Primul și cel mai adesea invocat beneficiu al diamantelor cultivate în laborator este sustenabilitatea lor ecologică. Este în general acceptat faptul că este nevoie de o cantitate considerabil mai mică de energie pentru a crește un diamant într-un laborator decât pentru a se extrage din pământ.

Piese în mare vogă

839 25 3Prețul este un atu major al diamantelor sintetice. Cu tehnologia actuală, calitățile unei astfel de pietre create în laborator sunt comparabile cu proprietățile diamantelor naturale, în schimb costă cu peste o treime mai puțin. Economia poate fi și mai mare dacă este vorba despre un diamant colorat - cele naturale sunt extrem de rare și, prin urmare, foarte costisitoare. În schimb, diamantele artificiale pot veni în orice nuanță, la prețuri ceva mai accesibile. De asemenea, într-o industrie foarte veche, apariția și extinderea diamantelor de laborator este de natură să dea un nou impuls acestui segment al accesoriilor. Chiar dacă diamantele fabricate de oameni sunt accesibile publicului larg de relativ puțin timp, acestea au început să atingă un nivel de calitate și o mărime comparabile cu ale diamantelor naturale, iar purtarea lor este în mare vogă. În plus, problema etică pe care o implică exploatarea muncii minorilor pentru a obține diamantele naturale din state sărace este eliminată complet.

Vedetele promovează trendul

839 25 5Printre cele mai vizibile vedete care promovează diamantele de laborator sunt staruri de top de la Hollywood. De pildă, Penelope Cruz și-a unit forțele cu Atelier Swarovski pentru a crea o colecție de bijuterii cu diamante sintetice pentru evenimentele de covor roșu, din care a și etalat câteva piese splendide la Festivalul de Film de la Cannes, din 2018. „Ideea că realizez un produs frumos, care respectă mediul și care dă putere în plus femeilor mă emoționează”, afirmă actrița care propune, pe lângă diamante sintetice, și o linie de safire și rubine artificiale. Vedete ca Zendaya, Karlie Kloss, Laura Dern, Mandy Moore sau Olivia Palermo au purtat cercei, lănțișoare, brățări și inele cu diamante de laborator create de Penelope Cruz. Meghan Markle, Ducesă de Sussex, a fost surprinsă cu o pereche de cercei ultrafini, cu diamante de laborator. La rândul său, Leonardo DiCaprio este unul dintre cei mai importanți investitori din lume în această nouă industrie. Și Lady Gaga a apărut la premiera londoneză a filmului „S-a născut o stea” cu o pereche de cercei cu perle și nouă diamante de laborator. Iar actrița Emma Watson, binecunoscută activistă pentru mediu, a afișat bijuterii cu diamante sintetice și aur reciclat la Gala Premiilor Oscar din anul 2018.

Compania americană LifeGem a obținut câteva dintre firele de păr pierdute de Michael Jackson în timpul reclamei în care megastarului i-a luat foc podoaba capilară și a izbutit să pună ulterior la dispoziția fanilor mai multe diamante create din părul „celui mai mare entertainer al secolului XX“ („The Telegraph“)

Laborator-pionier în România

Compania Carbon Dynamics a început recent să producă la Bucureşti diamante de laborator. Acest proiect a necesitat investiţii de aproape 2 milioane de euro. „Suntem singurul laborator de diamante artificiale din România şi chiar din Europa Centrală şi de Est. Sunt doar câteva astfel de business-uri în Europa, în ţări precum Germania, Franţa sau Anglia, iar acum şi România se află pe lista statelor care folosesc această tehnologie”, spune Alessandro Amato, unul dintre iniţiatorii proiectului. Un alt fondator al Carbon Dynamics este Cristian Ioniţă, unul dintre primii retaileri care au deschis această piaţă în România.