Main menu

header

839 23 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Un buchet de flori handmade poate fi întotdeauna un cadou minunat pe care să-l puteți oferi mamei, soției, bunicii, celei mai bune prietene sau, de ce nu, chiar și persoanelor de sex masculin, iubitoare de artă și frumos. Florile din hârtie sunt o variantă excelentă atunci când vreți să surprindeți cu ceva inedit, care să reziste în timp, fără să se deterioreze, așa cum se întâmplă, din păcate, cu cele naturale. Diana Stanciu (foto) a început să creeze flori din hârtie tocmai pentru că voia să se bucure cât mai mult timp de frumusețea lor. Ne-a împărtășit și nouă din experiența ei, ne-a mărturisit cum se realizează și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a câștiga lupta cu timpul.

„Folosesc vopsea acrilică”

839 23 2- Cum ți-a venit ideea să realizezi flori din hârtie?

- Pasiunea mea pentru florile de hârtie a apărut din nevoia de a-mi redecora balconul. În urmă cu doi ani și jumătate, motănelul meu mi-a mâncat plantele din balcon și a suferit o insuficiență renală gravă, așa că am fost nevoită să-i dăruiesc vecinei mele toate florile din casă. Mi-am dorit niște flori care să nu-l mai pună în pericol și, cum nu cochetam cu cele din plastic sau din mătase, mi s-au părut ideale florile din hârtie. Am urmat un curs, în acest sens, la Oradea, și așa am început să creez primele mele flori. Am realizat și buchete pentru mirese, acestea fiind cele mai solicitate, fiind inedite și ușor de păstrat.

- Ce fel de hârtie folosești?

- Folosesc hârtie floristică, de 180 g pentru florile gigant, și de 60 g și doublette pentru cele mai mici. Aceasta este o hârtie specială, importată din Italia și din Germania, are diferite gramaje și texturi, dar eu lucrez doar cu cele menționate. Uneori, o colorez cu vopsea acrilică, pentru a-i mări durata de viață sau o nuanțez cu PanPastel.

„Sunt lucrate și pictate manual”

- Ce flori realizezi?

- Pentru buchete și aranjamente florale, creez trandafiri, bujori, lalele, anemone, ranunculus, trandafiri David Austin, hortensii, crini, iar pentru florile gigant, am ales bujorii. Le lucrez manual, cu drag, petală cu petală, frunză cu frunză, de la buchete cât mai apropiate de florile naturale, până la flori gigant care te poartă într-o lume fantastică. Pot fi confecționate și din hârtie de orez, dar eu folosesc hârtie creponată, de calitate superioară, pe care, de cele mai multe ori, o pictez manual, pentru a controla gama cromatică în cel mai mic detaliu.

- De cât timp ai nevoie ca să creezi o floare?

- Depinde de model. De exemplu, pentru a realiza un bujor gigant, am nevoie de șase ore, iar pentru cele mici, între 30 și 50 de minute, în funcție de complexitatea fiecărei flori. Dacă aveți materialele potrivite, puteți crea niște minunății ce pot reprezenta o copie fidelă a celor naturale.

„Trandafirii sunt foarte solicitați”

839 23 3- Ce fel de aranjamente realizezi?

- Aranjamentele florale sunt diverse. Pot fi realizate în vaze, cutii, vase de sticlă, decorațiuni pentru cununii, pentru botez, pentru zile onomastice. De asemenea, pot face flori care să îmbrace lumânările de cununie sau cele de botez.

- Care sunt cele mai apreciate și cele mai vândute flori?

- Cele mai solicitate flori sunt trandafirii. Aceștia se vând cel mai bine, la fel și aranjamentele cu trandafiri sunt cele mai comandate, dar și pentru celelalte flori există cerere, depinde de preferințele fiecărui client, ceea ce își dorește, pentru ce ocazie le vrea, sunt mai multe aspecte de care se ține cont.

„Pentru buchetele de mireasă, nuanțele sunt pastelate”

839 23 4- Există un trend al florilor de hârtie? Ce se poartă?

- Nu pot să spun că este ceva la modă, ci că gusturile clientelor mele sunt diversificate și depind foarte mult și de evenimentul pentru care solicită buchetele, aranjamentele, de pildă. Pentru o nuntă, de exemplu, se cer anumite flori, pentru o zi aniversară sau o simplă atenție, se realizează altele.

- De ce recomanzi florile din hârtie?

- Recomand florile din hârtie deoarece pot dura foarte mulți ani, nu se usucă după o anumită perioadă, așa cum se întâmplă în cazul celor naturale, nu necesită îngrijire și poți avea în orice anotimp, de exemplu, anemone, pe tot parcursul anului, nu doar primăvara.

- Cum alegi culorile?

- Culorile se aleg împreună cu clientele, în funcție de eveniment și de preferințe. Pentru buchetele de mireasă, nuanțele sunt pastelate, gingașe, dar am avut și buchete în culori vibrante, mai îndrăznețe. După cum am mai spus, dorințele clientelor sunt diferite și primordiale.

„În această perioadă, prefer crinii”

- Personal, ce fel de aranjamente preferi să faci?

- Mi s-a întâmplat să prefer florile noi pe care le creez. Așa se face că, în această perioadă, prefer crinii, dar alegerea este întotdeauna a clientelor. Sunt pasionată de flori, ca și tine, probabil, însă, întotdeauna m-a întristat faptul că bucuria unui buchet este efemeră, ofilindu-se în timp și luând cu el frumusețea mult îndrăgită. Așa că, atunci când am descoperit florile de hârtie, a fost dragoste la prima vedere. Practic, un motiv în plus să încep să lucrez la astfel de aranjamente.

- Realizezi și decorațiuni interioare?

- De cele mai multe ori, decorațiunile interioare sunt realizate din florile gigant, despre care am vorbit, pentru evenimente private, nunți, botezuri, pentru înfrumusețarea vitrinelor sau pentru ședințele foto.

„Pentru realizarea florilor, folosesc hârtie creponată, de calitate superioară, pe care, de cele mai multe ori, o pictez manual, pentru a controla gama cromatică în cel mai mic detaliu“

„Rezistă la soare“

- Cum se întrețin florile de hârtie? Au nevoie de o atenție sporită, să nu fie udate, stropite?

- Florile de hârtie se întrețin foarte ușor, nu necesită îngrijiri speciale, tot ceea ce trebuie să faci este să le ții, bineînțeles, departe de inamicul numărul unu: apa. Foarte important de știut este faptul că rezistă chiar și la soare, dacă hârtia este bine vopsită. De asemenea, pentru cine dorește, oricare dintre florile realizate se poate parfuma. Eu obișnuiesc să aplic câte o picătură de esență de trandafiri în buchetele mele și efectul este maxim. Să nu vă fie teamă, pentru că nu se vor deteriora de la parfum.