Main menu

header

840 25 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Țesătură puternică, densă și totuși foarte aerisită, inul conferă eleganță, versatilitate și durabilitate oricărei piese vestimentare. Prezent în societatea oamenilor din negura vremurilor, acest material fără egal este alegerea ideală în zilele călduroase.

Rochii „nemuritoare”

840 25 2Țesătura de in este faimoasă încă din Antichitate pentru proprietăți care o disting printre celelalte materiale. Anul 2021 pune parcă mai mult ca niciodată accent pe piesele din acest material, care permit toate gamele și liniile vestimentare, adaptându-se perfect reglajului termic al corpului, indiferent că este vorba despre o rochie sau despre un sacou pentru bărbați. Practic, o rochie de in în croială clasică este „nemuritoare”. Culorile sunt foarte vii și extrem de durabile pe această țesătură de excepție, inul nu-și modifică forma, nu se uzează, nu se decolorează, nu cedează uzurii și trecerii timpului. Rochia de in a verii 2021 este într-o nuanță tare sau nude, are o linie lejeră, poate fi asimetrică, scurtă sau lungă, cu sau fără ornamente, întrucât acest material pare să nu iasă din trend niciodată - textilele din in sunt unele dintre cele mai vechi din lume - oamenii de știință au descoperit că utilizarea inului datează de peste 30.000 de ani.

Bluzele ascund defectele

840 25 3Inul este un absorbant mai bun decât bumbacul și se usucă mai rapid. În aceste condiții, o bluză din in este versatilă, dar și practică, rezistând întreaga zi, protejând de stresul termic și permițând pielii să respire. Grație acestor calități, bluzele de in sunt omniprezente în garderoba femeilor și bărbaților din toată lumea. Atunci când este îmbrăcată o bluză de in, aproape că nu se simte, într-atât este materialul de potrivit cu pielea. În plus, inul dă formă corpului ascunzând, în același timp, defectele de ansamblu, se potrivește în orice ținută, de la cea de birou la cea de vacanță, permite orice model - cu nasturi sau fără, cu mâneci scurte sau lungi, apropiată de corp sau cu o linie mai fluidă. Indiferent de model, o bluză de in are aceleași calități - durează, nu-și schimbă forma și culoarea, nu se demodează.

Motive tradiționale reinterpretate

Țesătura de in este menționată inclusiv în Biblie, iar începând din secolul al XVIII-lea, industria fabricării acestui material a luat un avânt considerabil. Nu este de mirare că inul este de bază pentru piesele și ansamblurile tradiționale. Practic, aproape nu există costum național al unei țări care să nu aibă piese reprezentative de in. Cămăși, bluze, fuste, chiar căptușeală de in, toate sunt prezente, cu motive folclorice de excepție, în culturile lumii. Tematica tradițională a însoțit valurile modei prin secole și astăzi există la dispoziția celor care păstrează aceste comori naționale piese vestimentare de in reinterpretate și care reflectă tradițiile, de la fustele brodate polo- neze la ia înflorată românească. Nu întâmplător, oamenii de știință au descoperit piese de in intacte în morminte vechi de mii de ani, ceea ce demonstrează că acest material este, pe cât de rezistent, pe atât de adaptabil la schimbările de temperatură a corpului și de mediu extern.

Fuste spectaculoase, în culori vii

840 25 4Inul poate fi extrem de fin și de delicat, iar metodele moderne de a-l fabrica au făcut ca acest material să se preteze excelent inclusiv pentru ținutele elegante, cărora le dă un accent de confort. O fustă de in scurtă este o piesă care poate atrage toate privirile, mai ales dacă este într-o culoare care s-o facă piesa centrală a ansamblului. Fustele lungi de in sunt adevărate regine ale celor care preferă confortul. Sezonul estival al anului 2021 aduce în prim-plan fusta de in asimetrică, pictată cu desene abstracte și în culori vii. Pentru ținuta de stradă, este recomandată fusta de in care urmărește linia corpului și care își menține forma indiferent cât de lung ar fi programul zilei. Pentru un cocteil de după-amiază, experții în fashion susțin că o fustă de in midi, spectaculoasă, cu broderie, va scoate imediat în evidență silueta persoanei care o poartă, conferindu-i nu doar un aspect înalt, ci și un plus de confort.

Pantaloni eleganți și confortabili

Pantalonii de in sunt, neîndoielnic, una dintre alegerile vestimentare preferate atât de femei, cât și de bărbați. În timp ce domnii optează frecvent pentru aceste piese în care se simt în largul lor și își pot alcătui ținute deopotrivă confortabile, elegante și durabile, doamnele și domnișoarele iubesc pantalonii de in pentru că le fac să pară mai zvelte fără să le fie afectat confortul peste zi. Pentru vara 2021, când moda s-a întors la modelele largi, pantalonii de in reprezintă un adevărat „must” pentru orice persoană care dorește să respecte rigorile ultimelor tendințe. La fel de adevărat este faptul că o pereche de pantaloni de in cu model clasic, de culoare bej, sunt, pe cât de durabili, pe atât de moderni oricând.

Perfect pentru ansamblurile mamă-fiică

840 25 5Grație proprietăților sale remarcabile, în primul rând amintitei durabilități, inul este un material de bază pentru hăinuțele copiilor. Cei mici se simt perfect în acest material care le lasă toată libertatea de mișcare, nu se rupe cu una, cu două, și se murdărește mai greu decât alte textile. Costumașele pentru băieți realizate din in sunt fermecătoare și vin într-o asemenea gamă de modele și culori, încât orice micuț poate avea ținuta potrivită. Iar pentru fetițe, o mulțime de fustițe ample, de bluze confortabile și de pantalonași de vară așteaptă să fie purtate cu plăcere și fără griji. În același timp, inul este un material foarte apreciat pentru versatilitatea care permite crearea de ansambluri vestimentare mamă-fiică, în mare trend de mai mulți ani și care vor continua să fie preferate și în anii care vin.

Proiectul „Living Linen“ a fost înființat în 1995 ca o arhivă a cunoștințelor despre industria irlandeză a inului, pentru ca această tradiție - și puținii specialiști care o mai practică - să nu se piardă

Poşete unice

Inul este și un campion al lumii accesoriilor. Poșetele din acest material sunt imbatabile în special vara, întrucât nu se deformează, sunt încăpătoare și moi, rezistă la mici accidente și pot reprezenta punctul forte al ținutei, întrucât există variante vopsite în culori spectaculoase. În funcție de mărime și formă, o geantă de in poate fi un unicat lucrat manual care să adune toate lucrurile de care are nevoie o femeie în fiecare zi la serviciu sau poate fi un mic accent de culoare într-o ținută de după-amiază. Oricare ar fi alegerea, geanta de in este, la fel ca restul pieselor vestimentare din acest remarcabil material, o notă de modernitate, mai ales în această epocă, în care lumea pune tot mai mult accent pe durabilitate.