Main menu

header

de Claudia Stan

- Ştiinţa clasică a Vestului, îmbinată cu medicina Orientului, vindecă afecţiuni foarte grave
Terapiile complementare, cunoscute de mii de ani mai ales de orientali, încep să îşi facă simţită prezenţa din ce în ce mai mult şi în societatea românească. Acestea reuşesc să vindece, fără a produce efecte secundare, boli precum astmul, spondiloza, paralizia, obezitatea, diabetul etc. Printre metodele de autovindecare la modă se numără şi Su Jok-ul, o metodă inventată în urmă cu 35 de ani de un filosof şi om de ştiinţă sud-coreean, absolvent al Institutului de Medicină Orientală, Park Jae Woo. Interesant este că, în aplicarea Su Jok, ne putem folosi de obiecte precum chibrituri, creioane etc. şi că nu trebuie să dăm fuga de fiecare dată la specialist. Doamna Angela Elena Beju (foto), terapeut şi lector acreditat de Asociaţia Naţională de Terapii Complementare din România (ANATECOR), ne dezvăluie câteva dintre misterele şi beneficiile acestei  terapii.

Medicina Onnuri, cea mai bună metodă de autoajutor
- Ce este terapia Su Jok? Cum a fost descoperită şi cât este de eficientă?
- Su Jok este o metodă de tratament ce acţionează asupra mâinilor şi a labelor picioarelor, fiind considerată una dintre cele mai bune metode de autoajutor la momentul actual. Ea a fost dezvoltată de profesorul sud-coreean Park Jae Woo şi, datorită eficacităţii şi simplităţii ei, a fost răspândită rapid în multe ţări. Se poate spune că terapia Su Jok are la bază atât ştiinţa clasică a Vestului, cât şi cunoaşterea acumulată de medicina orientală din cele mai vechi timpuri. Cuvântul coreean „su” înseamnă „mână”, în timp ce „jok” înseamnă „picior”. La început, metoda reprezenta o activare terapeutică a corespondenţei mâinilor şi picioarelor cu restul corpului, dar în timp profesorul Park a reuşit să creeze un sistem bine echilibrat al ştiinţei metafizice, ce reprezintă baza medicinei Onnuri. Aceasta este terapia ce se adresează întregii structuri a corpului fizic. Sunt cinci trepte de abordare: fizic, energetic, emoţional, raţional şi mental, în ordinea crescândă a importanţei lor. Orice stare de dezechilibru de lungă durată trăită pe treptele superioare ia amploare fizică şi poate deveni o patologie, o afecţiune concretă.

„Punctul curativ este întotdeauna foarte dureros”
- Ce presupune această metodă?
- Pe mâinile şi pe labele picioarelor se găsesc sisteme de puncte corespunzătoare tuturor organelor şi părţilor corpului, iar stimularea lor are o acţiune curativă şi profilactică pronunţată. Acestea sunt astfel poziţionate încât reflectă, la o scară mai mică, structura anatomică a organismului, existând o interacţiune continuă între corp şi sistemele corespunzătoare lui. În momentul îmbolnăvirii apare o undă de semnalizare ce porneşte din organul sau din partea corpului afectată spre punctul corespunzător şi îl excită, el devenind dureros prin apăsare. În timpul stimulării acelui punct apare o undă curativă ce determină normalizarea organului afectat. Pentru a găsi punctul de corespondenţă al organului sau segmentului corporal bolnav, trebuie să ştiţi cum este proiectat corpul pe mână sau pe picior. Acest lucru vă va ajuta să localizaţi aproximativ corect punctul curativ (întotdeauna foarte dureros) şi să aplicaţi o presiune constantă folosind un chibrit, un creion bont, seminţe din plante, unghia sau un beţişor de diagnostic special. Iniţiaţii şi terapeuţii pot apela la ace de acupunctură.

„Poate trata orice parte a corpului”
- Cum se depistează punctele de bază? Cum se desfăşoară terapia?
- După identificarea punctului curativ, acesta trebuie stimulat corect, apăsând pe el. Pe parcursul activităţilor fizice (mers, alergat etc.) are loc stimularea normală a punctelor corespondente, protejând astfel organismul de boli. Deşi ştim că pentru o sănătate de fier avem nevoie de activitate fizică şi de mişcare, viaţa stresantă, lipsa de timp şi neglijarea ne condamnă la un trai sedentar, deci la o insuficientă stimulare a punctelor şi a zonelor corespondente cu anumite organe, lucru care conduce la apariţia bolilor. În aceste cazuri, stimularea precisă şi exactă a punctelor dă rezultate bune, ducând la vindecare. Metoda este inofensivă, deoarece aplicarea incorectă nu dăunează niciodată, şi în acest caz este doar ineficace.

- Dar ce afecţiuni poate vindeca această terapie a viitorului?
- Cu ajutorul terapiei Su Jok se poate trata orice parte a corpului, orice organ, orice articulaţie. Ea poate fi practicată atât de terapeuţi, cât şi acasă, de orice persoană care studiază punctele corespondente. Astfel, oricine se poate ajuta atât pe sine, cât şi pe alţii în clipe grele. Este necesar studiul corespondenţei organelor corpului pe mâini sau pe labele picioarelor, pentru a preveni şi trata diverse afecţiuni.

„Metoda este inofensivă, deoarece aplicarea incorectă nu dăunează niciodată, şi în acest caz este doar ineficace”