Main menu

header

842 28 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cea mai simplă atingere de încurajare îi poate îmbărbăta pe cei mai mulți dintre oameni. Această realitate a devenit și mai pregnantă în perioada de restricții generate de criza sanitară mondială. În plus, o cercetare de dată recentă relevă că nici nu contează de unde vine gestul - atingerea unui robot umanoid poate avea același efect.

Ar putea îndeplini rolul terapeuților

Persoanele care petrec mult timp fără să se poată atinge cu alți oameni pot experimenta o varietate de efecte fiziologice negative, care cresc sentimentele de stres, depresie și anxietate. Unele studii au pus în evidență faptul că aceste persoane pot manifesta chiar și un risc crescut de a dezvolta infecții, din cauza modificărilor sistemului imunitar. În aceste condiții, un studiu derulat de cercetătorii Universității din Ruhr, Germania, a relevat faptul că oamenii nu sunt pretențioși cu privire la cine face o atingere de îmbărbătare, ba mai mult, astfel de gest făcut de un robot umanoid îi face mai fericiți. Constatarea deschide o direcție complet nouă de cercetare, experții germani afirmând chiar că într-o zi roboții ar putea îndeplini rolul terapeuților sau antrenorilor personali. De altfel, în toată lumea, încrederea în roboții umanoizi este în creștere, în România depășind chiar 52%.

Disponibilitate crescută de a „asculta” de mașinărie

842 28 2În anul marcat de distanțarea impusă de pandemie, mai multe studii au arătat că izolarea creează complicații psihologice. În cadrul experimentului german, 48 de studenți s-au angajat într-o conversație de consiliere cu robotul umanoid NAO, folosit în scopuri educaționale și de cercetare. În timpul conversației, robotul a bătut, scurt, ușor și aparent spontan, ca într-un gest de îmbărbătare, mâna unora dintre cei cu care „stătea de vorbă”. Ca răspuns la atingerea robotului, majoritatea participanților au zâmbit și niciunul nu s-a îndepărtat. Mai mult, potrivit rezultatelor testelor, cei care au fost atinși au manifestat și o disponibilitate mai mare de a urma robotul care îi îndemna către un anume curs sau o acțiune distinctă. De altfel, în acest context, pe plan mondial se manifestă o tendință crescătoare de răspuns afirmativ la întrebarea dacă părinții ar avea încredere să-și lase copiii la o școală unde profesorii ar fi roboți.

„Atingerea ușoară a mâinilor participanților umani în timpul unei conversații a dus la sentimente mai bune și la o mai bună receptare a solicitării venite din partea unui robot umanoid“ (Laura Hoffmann, Universitatea Ruhr)

Comunicare emoţională

Participanții la experimentul german au declarat o stare emoțională mai bună după ce robotul i-a atins. Cercetătorii au observat că și cei pe care robotul nu i-a bătut pe mână au apreciat „conversația”. Aceste constatări îi determină pe oamenii de știință să ia în considerare un viitor în care roboții să aibă efect motivațional, îndemnându-i pe oameni, de pildă, să facă mai multă mișcare sau să se hrănească mai sănătos. „Atingerea unui robot contează”, arată cercetătorul Laura Hoffmann. De altfel, potrivit mai multor experți, omenirea se află în plină eră a roboților sociali. Un robot umanoid prietenos, simpatic, de dimensiuni medii, captează aproape total atenția, în orice mediu. În același timp, roboții umanoizi pot fi capabili să detecteze și să înțeleagă reacțiile oamenilor cu care interacționează, iar prin propria voce și gestică, să comunice emoțional cu aceștia.