Main menu

header

842 27 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Zeci de celebrități din lumea strălucitoare a Hollywoodului popularizează prin exemplu personal un stil de viață care se extinde în ritm alert: veganismul. Unele vedete de primă mărime și-au deschis restaurante vegane, pentru a răspândi cât mai mult gastronomia bazată pe plante și alimentația fără carne.

Nick Cannon oferă preparate cu accent „sudist”

842 27 2În plină pandemie, rapperul, actorul și producătorul de televiziune Nick Cannon a deschis localul vegan VTree Hollywood, un spațiu „de suflet” localizat în interiorul unui vechi restaurant japonez, Yamashiro, și s-a inspirat din rețetele create de chef Velvet, din Charlotte, Carolina de Nord, unde starul a fost de nenumărate ori special pentru a se delecta cu felurile fără carne. Cannon s-a luptat cu Lupusul ani la rând și a eliminat produsele animale din alimentație, ajungând un vegan convins și fiind un susținător foarte vizibil al unei alimentații sănătoase și al unei lumi bazate pe sustenabilitate. Meniul de la VTree este inedit pentru că oferă preparate tradiționale cu un accent „sudist”, iar atracțiile principale sunt Cajun Shrimp, Black Eyed Peas, Chic’n & Waffles. Cucerită de preparate, influencerul TikTok Tabitha Brown a promovat localul pe toate rețelele de socializare. În perioada de carantină, restaurantul a oferit servicii de livrare la domiciliu.

Jaden Smith hrănește oamenii fără adăpost din Los Angeles

842 27 3Jaden Smith, fiul actorului Will Smith, a deschis, în ziua în care a împlinit 21 de ani, în 2019, un restaurant numit I Love You, destinat oamenilor străzii. Restaurantul este de fapt o camionetă cu mâncare vegană, iar persoanele care nu au un adăpost deasupra capului pot găsi acolo boluri cu salate cu morcovi și varză kale, potrivit „Hollywood Reporter”. Smith a scris pe pagina sa de Instagram că această camionetă „este o mișcare care vrea să ofere oamenilor ceea ce merită - mâncare sănătoasă, vegană, gratuit”, anunțând că va mai deschide câteva astfel de camionete. Mai multe vedete, precum Yara Shahidi, SZA, YG, La La Anthony, Bella Thorne, ASAP Ferg și Jordin Sparks și-au arătat sprijinul pentru ideea lui Jaden. Cum prima sa rulotă a avut un succes uriaș printre oamenii străzii din Los Angeles, actorul a decis să transforme sistemul de rulote într-un restaurant, care va continua să ofere hrană comunității de oameni fără adăpost din zona Skid Row. „Restaurantul este o adevărată mișcare socială și are ca scop să ofere oamenilor ce au nevoie mâncare vegană, sănătoasă, gratis. Pentru asta, cei care nu fac parte din categoria celor fără adăpost vor plăti mai mult, pentru a asigura necesarul celor care au cu adevărat nevoie”, a scris vedeta pe o rețea de socializare.

Moby donează profiturile organizațiilor care apără animalele

842 27 4Muzician, compozitor, solist, producător și, nu în ultimul rând, faimos activist pentru drepturile animalelor, Moby a deschis în Los Angeles un restaurant cu bar, numit Little Pine, care funcționează de mai mulți ani și care a devenit un loc foarte frecventat de staruri. Atracțiile culinare sunt meniurile de tip mediteranean și în general gastronmia bazată pe plante, totul servit într-un decor foarte original. Desemnat „restaurantul anului” de VegNews în 2016 și „Best of LA” de VegOut în 2019, localul donează integral profiturile organizațiilor care luptă pentru drepturile animalelor.

Toriano Gordon, specializat în plăcinte

842 27 5În 2020, rapperul Toriano Gordon a decis să-și deschidă un restaurant vegan cu „hrană pentru suflet”. Se numește Vegan Mob și este în Oakland, California. Povestea a început cu eliminarea cărnii din meniul propriu al starului, care a făcut asta inițial pentru a-și ameliora starea de sănătate, apoi s-a documentat amănunțit și a transformat renunțarea la carne într-un crez pe care îl promovează pe toate căile. Burgeri vegani, legume la grătar, brânzeturi, sosuri Mob, cu rețete proprii, paste, cartofi, proteine din plante, tot felul de plăcinte - cu piersici, cu cartofi etc. - sucuri de spanac, țelină și turmeric, toate acesea fac parte dintr-un meniu cu totul special, exclusiv vegan.

Angela Means, renumită pentru ceaiurile thailandeze și limonadele exotice

842 27 6Celebra interpretă a rolului Felicia, din filmul „Friday” („Vineri”), apreciata actriță de comedie Angela Means a deschis în Santa Monica localul Jackfruit Café și a ajuns atât de pasionată de domeniu, încât cu greu părăsește afacerea pentru a se deplasa la filmări. „Trebuie să plec și abia aștept să mă întorc. Iubesc ceea ce fac aici”, a scris actrița pe o rețea de socializare. Nu întâmplător: Jackfruit Café este un loc în care pot fi degustate thai curry, delicioase batoane din porumb în crustă, taco din jackfruit, varză sotată, orez cu roșii marinate, burrito, preparate cu fasole și mazăre. Ceaiurile tailandeze și limonadele exotice au dus faima acestui local.

„Restaurantele vegane sunt inima comunității care a renunțat la carnea din alimentație“ (Asher Brown, fondator al postului Pollution.tv)

Campanie pentru localurile în dificultate

Mai multe staruri și-au reunit eforturile într-o campanie menită să salveze restaurantele vegane care s-au confruntat cu mari dificultăți în timpul pandemiei. Mișcarea este susținută de platforma abillion și aici își exprimă suportul pentru această ramură a serviciilor vedete ca Mayim Bialik, Sophia Esperanza, Daniella Monet sau Mýa. Prin intermediul acțiunilor #SaveVeganRestaurants și We Are Impactors, starurile atrag atenția că restaurantele vegane au avut de depășit o perioadă crâncenă în pandemie, că foarte multe riscă falimentul și că este nevoie de rețelele de socializare, precum și de propria faimă, pentru ca starurile să atragă publicul spre aceste localuri. Mai mult, pentru fiecare evaluare notată pe platformă, compania donează 1 dolar acestei cauze, iar mișcarea starurilor a produs și un film pentru localul care a primit cele mai bune și mai multe recenzii, plus cei mai mulți urmăritori. „Restaurantele vegane au nevoie de tot sprijinul nostru, de vocile noastre și de suportul nostru financiar pentru a trece de această perioadă”, susține actrița Daniella Monet.

Danny Trejo serveşte bere producţie proprie

Iubit în toată lumea pentru rolurile originale din filme ca „Macete”, „Predators”, „Trenul evadării” sau „Desperado 2”, Danny Trejo este un star mondial care a decis să ofere publicului mâncare sănătoasă și a deschis în Los Angeles lanțul de restaurante vegane Trejo’s Tacos. Aici, majoritatea preparatelor sunt făcute „în casă”, sunt vegane și include uimitoare sosuri salsa, taco vegane, jackfruit, carnitas (ananas cu ceapă și sos iute) și alte preparate originale, care au dus vestea acestor localuri, plus un soi de bere pe care Trejo îl prepară personal, Cerveca, pe care au gustat-o criticii de la Eat This, Not That și i-au dat notă maximă.