Main menu

header

845 23 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Adevărate minuni ale naturii, pline de proprietăți benefice pentru sănătate și de nutrienți care susțin metabolismul, algele au ajuns și parte a unui proiect unic, în premieră mondială - diminuează considerabil emisiile cu efect de seră pe care le generează producerea berii.

Produc oxigen cât zece kilometri pătrați de natură

Fabrica de bere australiană „Young Henrys” a pus la punct o tehnologie prin care algele sunt utilizate în procesul de fabricare a berii. Este binecunoscut faptul că producerea acestei băuturi care se consumă în cantități uriașe în toată lumea are un impact ecologic masiv - specialiștii estimează că este nevoie de două zile pentru ca un arbore matur să absoarbă dioxidul de carbon emis de producerea a doar șase cutii cu bere. În aceste condiții, invenția producătorului australian devine remarcabilă prin efecte - algele introduse în procesul de producție nu numai că absorb dioxidul de carbon emis, ci produc și oxigen cât zece kilometri pătrați de natură sălbatică. Potrivit companiei de tehnologie Hypergiant, algele sunt de până la cinci ori mai eficiente în absorbția acestui gaz decât copacii.

Absorb masiv dioxidul de carbon

845 23 2Pentru a experimenta eficiența sistemului, specialiștii de la „Young Henrys” au folosit un bioreactor conectat la un rezervor de fermentare, în care, alături de dioxid de carbon și oxigen, au fost introduse alge. Gazul suplimentar generat de procesul de producere a berii ajuns în bioreactor a fost absorbit de masa verde în proporție de 50%. Oscar McMahon, co-fondatorul „Young Henrys”, punctează faptul că „acest proces unic are potențialul de a reduce masiv emisiile generate de producerea berii. Tehnologia nu este axată pe profit, tot ce ne dorim este să putem împărtăși cu toată lumea această manieră de a reduce emisiile cu efect de seră”. Proiectul australienilor va continua timp de cel puțin un an.

Proiectul de introducere a algelor în procesul de fabricare a berii a fost realizat de compania „Young Henrys“ în parteneriat cu Universitatea de Tehnologie din Sydney

„Tehnologii curate“ pentru procesul de fermentare

Oamenii de știință caută de mai mulți ani variante de a combate emisiile procesului de fabricare a berii. Nu cu mult timp în urmă a fost imaginată o tehnologie, Airthena, care reciclează gazul cu efect de seră cu ajutorul electricității. Această manieră de a produce bere s-a dovedit mai eficientă din punct de vedere al aportului la încălzirea globală. De altfel, în ultimul deceniu, membranele şi procesele de separare prin membrane sunt tehnologii folosite tot mai mult în procesele de fabricare a berii, întrucât s-au dovedit mult mai eficiente şi mai economice decât tehnicile convenţionale. Procesele de separare prin membrane sunt denumite „tehnologii curate” şi sunt considerate metode ale viitorului. Principalul avantaj al proceselor constă în capacitatea de a separa şi de a concentra compuşi termolabili. În 2017, peste 41 de miliarde de litri de bere cu alcool a fost produsă în Uniunea Europeană, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decât în 2016, la care s-au adăugat aproape 900 de milioane de litri de bere fără alcool sau cu un conţinut de alcool mai mic de 0,5%. În Europa, cu 8,14 miliarde de litri (20% din producţia totală a UE), Germania a fost principalul producător de bere. Pe locurile următoare s-au clasat Marea Britanie, Polonia, Olanda, Spania și Belgia. România era, la rândul său, al nouălea producător european și se menține în continuare între primii zece.