Main menu

header

848 23 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Asociația Magic a luat ființă cu scopul de a ajuta copiii diagnosticați cu boli oncologice sau cu probleme cronice, care au reală nevoie de ajutor și de susținere. Atât ei, cât și familiile lor. De aceea, de șapte ani, Magic organizează evenimente și stabilește proiecte care să vină în sprijinul acestora. Unul dintre ele este și festivalul Untold la care va participa, și care va avea loc la Cluj, în perioada 9-12 septembrie. Jeanina Zgîrie (foto), responsabilul departamentului de comunicare al Asociației Magic, ne-a povestit ce vor face la festival și cum vor putea fi ajutați cei mici.

„Micuții au diagnostice oncologice”

848 23 2- Jeanina, care este conceptul Asociației Magic? De la ce ați plecat și unde sunteți acum?

- Magic a început în 2014 cu MagiCAMP, tabăra pentru copii cu afecțiuni oncologice, iar de atunci s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă devenind mai mare, și mai mare, de la an, la an. Azi, Magic numără 12 proiecte care încearcă să găsească soluții pentru multiple probleme întâlnite de familiile care au un copil grav bolnav. Prin proiectele noastre oferim tabere, burse educaționale, cazare gratuită pe durata tratamentului copilului, transport la spital, sprijin emoțional și multe altele.

- Câți copii sprijiniți acum?

- Sprijinim peste 5.000 de copii grav bolnavi. Aceștia au diagnostice oncologice, au suferit arsuri grave sau un alt tip de boală cronică ce le afectează viața și care îi împiedică să fie independenți complet. Vorbim despre boli ale sângelui, diabet sau tulburări din spectrul autist. Prin proiectele noastre încercăm să ușurăm viața familiilor care au un copil cu diagnostic grav, indiferent care ar fi acela.

„Fondurile obținute vor fi direcționate către locul de joacă de la Spitalul de Copii de la Brașov”

848 23 3- În aceste proiecte intră și părinții copiilor? Aveți programe de consiliere și de suport pentru ei?

- De-a lungul timpului, am constatat că nu poți ajuta copilul bolnav fără să îi ajuți părinții și frații, pentru că ei reprezintă sistemul lui de sprijin. De exemplu, vara aceasta, 100 de copii și familiile lor au beneficiat de joacă în apă la un centru spa de la lângă București.

- Care sunt cauzele pentru care organizați evenimente?

- În măsura în care reglementările în vigoare permit, Magic este cauza susținută la mai multe evenimente sportive și va avea un cort dedicat la cel mai mare festival de muzică din România. Până acum, oameni buni au alergat la Predeal Forest Run și la Bucharest Half Marathon pentru a sprijini copiii cu afecțiuni grave. Toate fondurile obținute astfel vor fi direcționate către locul de joacă de la Spitalul de Copii de la Brașov pe care îl amenajăm. De asemenea, comunitatea de cicliști s-a mobilizat la Bike Expert Alpine Challenge pentru a sprijini proiectul Șofer de Suflet. Cei care vor dori să participle și în viitorul apropiat pentru a susține misiunea Magic o vor putea face la Bucharest Marathon și la Băneasa Forest Run.

„Anul acesta aducem la festival provocarea #magicdance”

- Printre evenimentele la care Magic va fi prezent se numără și festivalul Untold?

- Da, este a doua ediție Untold la care participăm. Și de data aceasta, organizatorii au fost generoși și ne-au permis să instalăm un cort dedicat, unde să putem interacționa cu participanții la festival și să le povestim despre ceea ce facem noi la Magic.

- Ce va face Asociaţia Magic la festival?

- Suntem tare entuziasmați pentru că participăm la această ediție Untold. Pe de-o parte, pentru că ne era dor să povestim cu mulți oameni și chiar să ne revedem cu donatori și cu susținători ai proiectelor noastre. Pe de altă parte, pentru că anul acesta aducem la Untold provocarea #magicdance, prin care așteptăm cât mai mulți oameni să vină să danseze în semn de încurajare pentru copiii bolnavi. Am lansat acest challence pe TikTok cu ocazia împlinirii a șapte ani de activitate Magic și am fost uimiți de reacția de solidaritate a copiilor cu alți copii care trec prin boală. S-au alăturat chiar și mămici care au dansat cu micuții lor, iar printre cele mai emoționante dansuri a fost cel al unei mame care și-a ajutat copilul să danseze pentru că el are mobilitatea brațelor foarte redusă. Ne-a mărturisit că a fost inițiativa băiețelului care și-a dorit mult să îi încurajeze pe alții, aflați în aceeași situație ca și el.

„E important să nu se simtă uitați”

- De ce să vină oamenii la standul Asociației Magic?

- În primul rând, să vină să ne cunoască sau să vină să povestim și să afle cum se dezvoltă Magic și tot ce plănuim să facem de acum înainte. Să vină să danseze pentru a-și arăta solidaritatea față de copii și față de părinții acestora. Este mai important decât își pot imagina ca toți acești copii și părinți să nu se simtă uitați. Desigur, la cort îi vor mai aștepta și alte surprize pe care îi invităm să le descopere.

- Care a fost ultima investiție, pe care Asociația Magic a făcut o pentru acești copii?

- Proiectele Magic funcţionează fără întrerupere pe tot parcursul anului și ajung fără excepție la tot mai mulți copii. Pe lângă asta, de la începutul acestui an, am deschis două MagicHOME-uri lângă Spitalul Marie Curie, pentru a deservii nevoia de cazare a părinților care își aduc copiii cu diagnostic oncologic la tratament în acest spital. De asemenea, au început lucrările de modificare a taberei MagiCAMP și, până la anul, va fi complet transformată și va putea primi de două ori mai mulți copii. Vom finaliza spațiul de joacă de la Spitalul de Copii din Brașov și vom începe construcția unuia similar la Cuj.

„Magic desfăşoară în acest moment 12 proiecte, dintre care cele mai cunoscute sunt MagiCAMP, MagicHOME sau Şofer de Suflet. Încercăm să oferim soluţii pentru toate nevoile familiilor care au un copil grav bolnav“

„Ne puteţi susţine prin redirecţionarea celor 3,5% din impozitul pe venit“

- Există și un cont unde se pot face donații, unde oricine poate să contribuie?

- Toți cei care își doresc să ne susțină prin donații o pot face direct în contul Asociației: RO19BACX0000001062715000 sau pe site-ul asociației: MagiCAMP - PlatformaDonatii Online (pentrumagichome.ro). De asemenea, oricine poate trimite un SMS de 2 euro cu textul SOLIDARITATE la 8844.

- În afară de donații, aveți și alte surse de sprijin financiar?

- Pe lângă donațiile prin SMS sau cu cardul, oricine poate participa la evenimentele sportive la care Magic este cauza susținută sau își poate dona ziua de naștere pe Galantom.ro, convingându-și prietenii să ne susțină în schimbul cadoului pe care l-ar fi primit. O altă posibilitate de susținere foarte importantă pentru noi este redirecționarea de 3,5% din impozitul pe venit. De asemenea, orice companie care plătește impozit pe venit sau pe profit poate redirecționa până la 20% din acesta către proiectele noastre. Nu în ultimul rând, ne ajutați enorm dacă, atunci când întâlniți o familie în dificultate cu un copil bolnav, îi povestiți despre Magic.