Main menu

header

849 29 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Compania inovativă chineză Xpeng a realizat un vehicul electric, autonom și inteligent, destinat copiilor. Robotul, care are model de unicorn stilizat, le va permite celor mici o mobilitate mult extinsă.

Parte a unui „ecosistem robotizat”

Denumit Little White Dragon (micul dragon alb), vehiculul destinat copiilor vine echipat cu o inteligență artificială care îi permite să manevreze autonom, să navigheze pe diferite terenuri și să recunoască oameni și obiecte. Mai mult, robotul va avea abilitatea de a oferi „interacțiune emoțională inteligentă” și va răspunde la comenzi vocale, notează „The South China Morning Post”. Deși se află încă în stadiul de proiect, intrarea în lumea reală nu este departe, cu atât mai mult cu cât Xpeng a lansat un videoclip animat de computer, în care apare acest vehicul al viitorului în compania unui băiat de vârstă mai mică. Divizia de robotică a companiei estimează că Little White Dragon va deveni primul vehicul inteligent pentru copii și va fi parte a unui „ecosistem robotizat”, în condițiile în care compania are deja are o afacere cu vehicule inteligente. Pe scurt, nu face decât să extindă produsele pe care le creează spre un nou grup-țintă de consumatori - cei foarte tineri.

Îmbinarea tehnologiei cu mobilitatea

849 29 3Produsele viitoare ale companiei ar putea chiar prelua din treburile casnice și vor interacționa cu utilizatorii umani. „Având în vedere capacitățile noastre de conducere autonomă, recunoaștere vocală și fabricație inteligentă, Xpeng se va muta în domeniul roboticii, valorificând la maximum tehnologiile pe care le înțelegem. Primul nostru obiectiv este de a produce un robot-ponei cu viteză redusă, pentru transport”, declară He Xiaopeng, șeful start-up-ului, adăugând că a fost influențat de seria „Transformers” și de îmbinarea tehnologiei cu mobilitatea. Divizia de robotică a Xpeng a fost lansată la sfârșitul anului 2020. În timp ce creează noi prototipuri pentru piața roboticii casnice, mașinile electrice fac cea mai mare parte a profitului companiei. Totodată, nu este timp de pierdut - Little White Dragon are o anumită competiție în departamentul de animale de companie robotizate - recent, o altă firmă de tehnologie chineză, Xiaomi, a lansat CyberDog, un câine robotizat care poate să ceară atenție, să scuture o labă și să efectueze salturi înapoi și care se vinde cu doar 1.540 de dolari.

Aleargă, comunică, „se bucură”

Deși momentan specificațiile tehnice ale unicornului-robot sunt necunoscute, experții și-au putut face o idee despre dimensiunile Little White Dragon după imaginile pe care le-a lansat compania - robotul va fi cam cât un câine mai mare sau cât un ponei. Potrivit slashgear.com, proiectul are anumite elemente care aduc aminte de robotica utilizată în domeniul militar. Producătorul anunță că vehiculul poate alerga, poate comunica, se poate „bucura” (poate arăta entuziasm), este dotat cu senzori care recunosc mediul înconjurător, fiind astfel capabil să creioneze rute care să ocolească eventualele obstacole, iar atunci când bateria este pe terminate, se îndreaptă singur spre locul de încărcare.

Compania chineză nu a lansat nicio informație despre costul viitorului vehicul autonom pentru copii, despre momentul în care robotul-ponei va fi produs în serie sau cărei grupe de vârstă i se potrivește