Main menu

header

849 10 1de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Despre kinestezici nu se cunosc foarte multe pentru că este un termen rar folosit, dar caracteristicele acestei tipologii sunt întâlnite aproape la tot pasul. Vorbim despre empatie, sensibilitate şi trăiri emoţionale mult mai intense decât ale celorlalţi, vizualii sau auditivii. Psihologul Andra Tănăsescu ne-a vorbit despre kinestezici, cum se manifestă, care este gradul lor de conectare la mediul înconjurător şi care sunt avantajele convieţuirii alături de o astfel de persoană.

„Include simțurile tactil, gustativ și olfactiv”

- Ce este kinestezia?

- Kinestezia este o formă de manifestare și de conectare cu lumea din jurul nostru. Ea se referă la nevoia noastră de a intra în contact cu lucrurile din exterior, pentru a trăi experiența pe care ne-o oferă, devenind, astfel, un mod de a învăța despre mediul înconjurător. Kinestezia include simțul tactil, precum și cel gustativ și cel olfactiv. Practic, se referă la trăirea experiențială a vieții, cu tot ce înseamnă stimuli externi, precum și trăire și senzații interioare.

- Cine sunt sau ce sunt kinestezicii?

- Aceștia pun deasupra tuturor celorlalte simțuri senzațiile fizice, iar accentul este pe trăirea senzorială și emoțională. Nu reprezintă un grup exclusivist sau special în vreun fel anume, ci doar o definire a unei afinități specifice unui procent de aproximativ 30% din populație. Nu înseamnă că nu se bazează pe văz sau pe auz pentru preluarea și prelucrarea informației din exterior, ci doar că preferă și le este mai ușor să folosească simțirea, decât ceea ce le oferă celelalte percepţii.

„Sunt introvertiţi şi vorbesc lent”

- Cum recunoaştem un kinestezic?

- O persoană preponderent kinestezică este, de cele mai multe ori, o persoană introvertită, care vorbește lent, încet ca și tonalitate și poate avea obrajii roșii, în cele mai multe cazuri. Sunt persoane foarte sensibile la trăirea emoțională și pot fi afectați de conflictele din jurul lor. Nevoia lor de a simți poate provoca un disconfort celor din jurul lor, dacă nu „vorbesc” aceeași limbă. Tendința va fi, dacă se simt în largul lor cu o persoană, să stea cât mai aproape, astfel încât „să o simtă”, ca să o poată înțelege pe deplin. La polul opus, vor ține distanța sau nu se vor simți în largul lor, dacă nu pot sta mai departe de o persoană pe care n-o plac. Tendința este să fie mai tăcuți decât ceilalți și mai retrași. Țin mult la spațiul lor și, ca majoritatea introvertiților, au nevoie să „se retragă” din mediul social pentru a se regrupa și reîncărca. Vorbesc lent, măsurat și apăsat. Au tendința de a se juca în permanență cu un obiect din proximitate, mai ales dacă au la îndemână ceva care se simte plăcut la atingere. Vorbesc foarte mult folosind expresii precum „simt că…”, „am senzația că asta…”, „mă simt neascultat, neînțeles, iubit etc.”, „am sentimentul că…”, „se simte ca și când…” și alte cuvinte și expresii legate de simțirea fizică sau emoțională.

- Se nasc aşa sau simt nevoia să fie aşa?

- Unele persoane se nasc așa, altele devin pe parcurs, cumva susținute de alegerea meseriei sau a situațiilor în care se implică. De exemplu, dacă o persoană se naște cu un alt simț predominant, văzul, poate să își accentueze partea kinestezică prin adoptarea unui hobby sau un job care presupune conectarea și folosirea corpului: sport, dans, sculptură, masaj etc.

„Pentru ei, un birou înghesuit reprezintă o problemă”

849 10 2- Gradul lor de empatizare şi de simţire poate fi un avantaj?

- Capacitatea lor de a fi conștienți de propriile emoții, precum și de cele ale celor din jurul lor, poate fi un atuu enorm! Unii dintre cei mai buni terapeuți, consilieri sau, pur și simplu, sfătuitori în calitate de prieteni sau de membrii ai familiei, sunt cei care posedă această abilitate, de a empatiza cu ceilalți.

- Dar nu pot fi răniţi mai uşor?

- Partea în care devine un dezavantaj este fie atunci când nu știu cum să gestioneze trăirea interioară, simțindu-se acaparați de emoțiile care îi cuprind, fie atunci când se află în medii stresante, în care viteza, răceala emoțională sau conflictele sunt la loc de cinste. Rănile pot apărea atunci când cei din jur nu le înțeleg nevoile și îi „atacă”, judecându-i pentru ritmul lor de a răspunde, de a vorbi sau de a lua decizii, sau prin respingerea îmbrățișărilor sau forțarea apropierii fizice sau emoționale.

- Care sunt situaţiile în care nu se simt în largul lor?

- Îi deranjează un mediu incomod, din punct de vedere fizic. Un scaun inconfortabil sau un birou înghesuit reprezintă o problemă. Alte lucruri pot fi cauzate de ținuta care, în anumite contexte, poate fi obligatorie. De exemplu, uniforma școlară pentru cei mici sau costumul și cravata la muncă, dacă le simt prea rigide și inconfortabile. În privința interacțiunii cu ceilalți, se simt complet neînțeleși, atunci când cineva le spune că sunt lenți, incapabili sau chiar proști, pentru că au un ritm diferit de al celorlalți. În ceea ce privește mediul în care se află, dacă există multă tensiune, negativitate, conflicte, presiune, atunci nu-și vor găsi locul și se vor simți obosiți, suprasolicitați, frustrați și chiar furioși sau triști.

„Dacă simt nevoia de a se apropia de o persoană, iar aceasta stă la depărtare, kinestezicii se pot simți incomod sau chiar respinși“

„Relaţia cu o astfel de persoană poate fi Raiul pe pământ“

849 10 3- Care sunt avantajele unui partener de cuplu kinestezic?

- Fiind foarte buni la a se pune în papucii celuilalt, pot înțelege foarte bine prin ce trece partenerul/a și să îi fie alături, așa cum are nevoie. O altă calitate fantastică este intuiția pe care o pot avea atunci când este nevoie să ia decizii pentru ei și pentru cuplu sau familie. Atunci când își dau voie să își asculte simțurile, pot lua cele mai bune decizii pentru toată lumea, nu doar pentru ei înșiși. Un alt avantaj este că, fiind conectați la trăirea interioară, de cele mai multe ori, ne putem aștepta să ne vorbească în emoții: „Mă simt neiubit”, „Mă simt extenuat”, „Mă simt neînțeles” etc., lucru ce ne ajută să înțelegem mult mai bine ce nevoi are și cum putem îmbunătăți climatul relației. Pentru cei al căror limbaj de iubire este cel al mângâierilor și al atingerilor, relația cu un kinestezic poate fi Raiul pe pământ.

- Deci, poate construi o relaţie durabilă…

- Evident că poate! Strict din punctul meu de vedere, poate avea chiar șanse și mai mari de a avea relații durabile și stabile, decât celelalte tipologii. Dacă își dă cu adevărat voie să simtă, să se exprime și să își asculte intuiția, va fi în permanentă conexiune cu sine şi cu partenerul/a, fapt ce va duce, implicit, la o naturalețe în relația de cuplu. Vestea bună e că avem fiecare dintre noi o parte de kinestezie în noi, mai mică sau mai mare, iar dacă nu o avem, o putem dezvolta.

„Kinestezicii sunt persoanele care experimentează lumea din jurul lor prin simțurile tactil gustativ și olfactiv”