Main menu

header

850 15 1de Ciripoiu Carmen şi Adrian Barna

Luna Plină influențează starea de spirit, dar acest eveniment astronomic are consecințe și asupra vieții personale sau a carierei. Pe de altă parte, există o legătură puternică între Luna Plină și starea de sănătate. Tot ce trebuie să știți despre influența satelitului natural asupra organismului, aflați de la astrolog Roxana Pănoiu.

„Scade imunitatea, apare insomnia, se pot instala infecții”

850 15 2- De-a lungul timpului, oamenii au atribuit Lunii Pline numeroase mituri și legende. Ar putea determina aceasta apariția unor modificări în starea de sănătate?

- Este suficient să folosim simpla metodă a observației pentru a susține această afirmație. Foarte mulți oameni sunt influențați de fazele Lunii și experimentează diferite transformări fiziologice mai ales la Luna Plină, care este faza de apogeu a relației dintre Soare și Lună. Luna Plină face ca astrul nopții să fie luminat complet pe cer, ca un disc strălucitor. Acest fenomen se petrece la fiecare 29 de zile. Câți dintre noi sau dintre apropiații noștri nu se plâng în preajma Lunii Pline în primul rând de insomnii? Energia este la cotele cele mai înalte și adesea ne este greu să ne odihnim, întrucât starea de vitalitate și agitația ne împiedică să ne găsim liniștea. Mai mult, sensibilitățile și afecțiunile medicale se amplifică, întrucât Luna Plină scoate la suprafață ceea ce era doar în interior. Trebuie specificat și că manifestările medicale care apar pe Lună Plină pornesc de la un fond emoțional, întrucât astrul guvernează emoțiile.

- Care sunt bolile care apar sau se accentuează în această perioadă?

- De fiecare dată contează axa zodiacală pe care se petrece fenomenul de Lună Plină. La Luna Nouă, Soarele și Luna se află în aceeași zodie. La Luna Plină, Soarele este într-o zodie, iar Luna în zodia opusă. De exemplu, Luna Plină în Pești, care are loc odată pe an, când Soarele este în Fecioară, activează axa imunității. Scade imunitatea, ceea ce crește nevoia de a ne curăța sistemul limfatic. De asemenea, tălpile picioarelor sunt sensibile (infecții, unghii încarnate, micoze, înțepături), segment ce aparține Peștilor. În plus, pe Luna Nouă în Pești corpul asimilează mai greu substanțele toxice, așa că alcoolul poate da reacții care în alte circumstanțe nu sunt la fel de grave, iar toxinele pot conduce la alergii sau la diferite alte forme prin care corpul să elimine ceea ce nu-i face bine. Mâncatul sănătos este obligatoriu în această perioadă, tot ceea ce este procesat sau nu este proaspăt va fi respins de corp. De asemenea, scade toleranța corpului la alte otrăvuri, un exemplu fiind mai multe reacții adverse la mușcăturile de insecte. Reacțiile organismului pe Luna Nouă în Pești conduc la somatizări în zona Fecioarei, acolo unde se află Soarele: dureri abdominale, probleme de tranzit intestinal, intoleranțe. După același principiu, când Luna Plină se mută în următoarea zodie, alte afecțiuni de sănătate devin „la modă”. Axa Berbec-Balanță aduce probleme cu capul, dinții, rinichii, zona lombară, axa Taur-Scorpion afecțiuni în zona gâtului și în cea genitală, axa Gemeni-Săgetător risc de afecțiuni ale plămânilor, ficatului și circulației sângelui. Pe de altă parte, axa Rac-Capricorn sensibilizează stomacul, sânii, oasele, dinții, coloana vertebrală, articulațiile, genunchii, iar axa Leu-Vărsător afectează nervii și inima.

„Sporește gradul de infracționalitate și de criminalitate”

850 15 3- Sunt mulți care asociază Luna Plină cu anumite comportamente umane deviante, dar și cu creșterea criminalității sau a cazurilor de sinucidere. Este adevărat?

- Acestea sunt deja date statistice, nu sunt simple speculații. S-au făcut cercetări care au evidențiat că Luna Plină sporește gradul de infracționalitate și de criminalitate. Mintea nu are control, întrucât emoțiile sunt dominante, ceea ce conduce la reacții uneori inexplicabile și la decizii care pot fi regretate mai târziu. Corpul nostru emoțional fiind la putere, pe Lună Plină ne întâlnim cu situații în care un comportament este justificat prin acea vorbă populară care spune „Parcă i-a luat Dumnezeu mințile”.

- De asemenea, există și credința că Luna Plină accentuează severitatea simptomelor psihiatrice...

- Luna Plină este un moment de tensiune maximă care întinde totul la cote ce ne pun răbdarea la încercare, testând limitele de răbdare, acceptare, înțelegere. Evident, capacitatea de a ne stăpâni este redusă. În folclor se spune că pe Lună Plină se plimbă printre noi strigoii, vârcolacii, fantomele. Psihologic, aceste figuri sunt reprezentări ale inconștientului, deci emoții negative. Mulți oameni se întâlnesc cu „demonii personali”, cu impulsurile greu de stăpânit. Firește, cei care deja au un fond psihic instabil, sunt depresivi, anxioși, iar cei care au deja un diagnostic psihiatric, sunt predispuși la izbucniri și crize.

„Sunt de evitat intervențiile medicale”

- Un studiu efectuat de oamenii de știință germani a arătat că în nopțile cu Lună Plină există și o tendință mai mare de a se consuma alcool...

- Luna Plină crește nivelul lichidelor. Satelitul natural al Pământului influențează bioritmul planetei. Corpul cere mai multă apă, dar la televizor nu se face o precizare importantă. Ni se spune într-un mesaj de interes național „Pentru sănătatea dumneavoastră, consumați cel puțin doi litri de lichide pe zi”. Nu se spune „doi litri de apă”, iar la Luna Plină, când corpul cere lichide, alcoolul este preferat de mulți pentru proprietățile sale de relaxare, anesteziere a simțurilor și emoțiilor. Pentru mulți, alcoolul înseamnă evadare dintr-o realitate cu care nu le place să se confrunte și căreia nu-i fac față. Altora, care sunt agresivi din fire, alcoolul consumat la Lună Plină le dă „șansa” de a se manifesta și mai agresiv decât de obicei.

- Medicul Edson J. Andrews de la Asociația Medicală din Florida a remarcat că 82% dintre cazurile de sângerări postoperatorii apar în perioada Lunii Pline. Chiar și dacă în acest interval se efectuează mai puține intervenții chirurgicale. De ce se întâmplă asta?

- Sângele este lichid. Cum spuneam, Luna Plină crește nivelul lichidelor, deci crește și riscul de sângerare. Este doar o deducție logică pe care medicina o confirmă. Sunt de evitat într-adevăr intervențiile medicale pe Lună Plină, în afara cazului în care acestea prezintă un risc de urgență.

Când e Lună Plină nu luaţi decizii importante, pentru că veţi constata că nu au fost înţelepte

Medicii din Brazilia au dovedit că 70% dintre decesele cauzate de atacuri epileptice au avut loc în serile cu Lună Plină

„Fricile, teritorialitatea şi agresivitatea se accentuează la animale“

- Există schimbări de comportament și la animale în această perioadă?

- Se spune despre cineva că „urlă ca lupul la Lună”. Stările sunt mai intense inclusiv la animale, întrucât vorbim despre aceeași planetă. Câinii sunt cei la care putem observa cel mai ușor un nivel de adrenalină mai ridicat. Fricile, teritorialitatea și agresivitatea se accentuează. Chiar și insectele sunt mai incisive, iar înțepăturile lor mai greu de suportat.