Main menu

header

851 27 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

De la începutul secolului XX, de când a început şi lupta pentru emanciparea femeilor şi egalitatea între sexe, garderoba doamnelor s-a modificat cu tot mai multe elemente masculine. Tocmai de aceea, costumul bărbătesc, cel puţin un exemplar, stă la loc de cinste printre rochiile cu ştrasuri sau fustele tip creion. Alexandra Dobre, manager la „Dobre Tailoring”, ne-a vorbit despre tendinţa şi nevoia femeii de a îmbrăca un costum bărbătesc, despre modelele şi ţesăturile alese.

„Oferă eleganță și libertate în exprimarea vestimentară”

- Cum a luat naștere „Dobre Tailoring” și de unde a pornit ideea?

- „Dobre Tailoring” este expresia contemporană, modernă a șicului, a eleganței rafinate masculine și feminine. Fie că este formal sau clasic, costumul oferă eleganță și libertate în exprimarea vestimentară, iar noi reprezentăm un brand local, românesc, care începe să fie apreciat și în afara României. În urmă cu zece ani, eu şi soţul meu am lansat primele modele masculine destul de accesibile și moderne. Oferim mai mult decât o piesă vestimentară, îndeplinim un vis, ascultând cu mare atenție cele mai mici detalii pe care le dorește un client de la ținuta sa. Suntem puternic influențați de moda internațională, fie că este europeană sau nord americană.

- Cum ați ajuns de la costumele bărbăteşti la cele de damă?

- Reinterpretarea unui costum masculin și transpunerea pe o siluetă feminină stă la baza modei contemporane în acest moment, iar pentru faptul că noi, ca și cuplu, ne-am conturat imaginea în această direcție, am considerat că este o ramură care poate fi accesată și în zona de business, așa că am dezvoltat această parte a interpretării.

„Orice produs are o poveste”

851 27 2- Ce diferenţe sunt între costumul bărbătesc şi cel feminin?

- Diferențele majore sunt legate de regulile de proiectare, adaptate pe anatomia masculină sau feminină sau pe diferitele tipuri de furnituri utilizate la costumele bărbătești, astfel încât să creeze o linie a pieptului perfectă, ceea ce la femei nu se poate aplica în totalitate datorită gamei vaste de tipologii de busturi. Desigur, tendințele recente împrumută elemente din moda masculină. Niciodată un sacou masculin nu va putea fi adaptat pe silueta unei femei cu păstrarea liniei formale, cum niciun tipar de costum de damă nu poate fi transformat într-unul masculin.

- Cum le creaţi?

- Orice produs are o poveste, transpusă vizual într-o schiță. Noi gândim fiecare exemplar în parte cu lux de amănunte, însă, cel mai important, este că se pune foarte mult accentul pe munca în echipă. Există o continuă comunicare și schimb de păreri pentru fiecare model pe care îl propunem.

„Optăm pentru compoziţii personalizate ale marilor branduri”

- În ce constă întregul proces?

- Procesul de creație al unui brand de succes are o rețetă clară după care ne ghidăm și noi, iar aceasta cuprinde detalii esenţiale spre realizarea unor modele unicat. Ca prim pas este studiul de piață și analiza propunerilor făcute de marile branduri pentru astfel de zonă vestimentară. Al doilea constă în propunerea variantelor de culoare, în funcție de sezon, de eveniment, de categorie, urmând, apoi, să înceapă procesul migălos de execuție, după ce toate siluetele au fost alese, pregătite și puse la punct cu cele necesare pentru a ieși un produs finit fără cusur.

- Ce materiale folosiţi?

- Optăm pentru compoziţii personalizate ale marilor branduri, din care realizăm cele mai comode costume masculine şi feminine. Comoditatea este un aspect de care ţinem cont în momentul în care realizăm selecţia materialelor. Astfel, reprezintă şi o calitate în plus a produselor expuse în showroom. Practic, la noi găsiţi maximum în materie de ţesături preţioase pentru costume.

„Creaţiile noastre se sprijină pe versatilitate”

851 27 3- Pe ce se bazează creaţiile?

- Noi credem foarte mult în versatilitate, creaţiile sprijinindu-se pe acest termen, dar şi pe puterea vizuală pe care un costum bine executat poate să o transmită. Sacoul perfect, cămaşa bine aleasă şi pantofii corect asortaţi reprezintă formula perfectă la care consultanţii atelierului apelează pentru a realiza look-uri ideale pentru fiecare bărbat, femeie sau copil în parte.

- Cu ce vă diferenţiaţi faţă de ceilalţi producători similari?

- Încercăm să căutăm glamourul în cele mai mici detalii ale unui costum. Noi ne raportăm la puterea individuală a clientului de a aborda noi tipologii ale artei tailoringul (croitoritului) într-o manieră personală şi originală. Este o artă nespusă, dar exprimată vizual prin cele mai inovative variante de abordare a costumului masculin sau feminin, în diferite maniere.

„Exprimă gusturile personale”

851 27 4- Care este trendul în 2021?

- Acest an este susţinut de patru elemente: versatilitate, originalitate, structură şi conţinut. Toate aceste cuvinte presărate în jurul unui model construiesc chintesenţa trendului 2021. Este important să te cunoşti şi să înveţi să te porţi pe tine ca pe cel mai scump pardesiu. Această industrie, mai ales cea feminină, surprinde numeroase aspecte ale vieţii, inclusiv arta, identitatea, cunoaşterea propriului corp şi integrarea în societate pe diferite sisteme ierarhice, bazate pe identitatea vizuală. Pentru că purtăm hainele pe corpul nostru, iar ele exprimă gusturile personale, care se dezvoltă într-un anumit context cultural, moda are un rol deosebit de important în simţul identităţii unei persoane. Este ca o „a doua piele” care ne oferă sentimentul a ceea ce suntem.

„Ajutăm fiecare client în parte să devină cea mai bună variantă a lui din punct de vedere stilistic şi vestimentar“

„Realizăm butoni pentru cămăşile de eveniment, papioane, cravate şi batiste de buzunar“

- Vă ocupaţi şi de încălţăminte şi de cămaşi?

- Da, pentru linia masculină, avem disponibili şi pantofi de înaltă calitate, brand-uri italieneşti. Sunt folosite piei naturale şi prelucrate sau materiale textile de lux, precum catifeaua naturală, pentru diferite ocazii. Realizăm şi cămăşi şi accesorii, dar doar pentru zona masculină. De asemenea, butoni pentru cămăşile de eveniment, nenumărate modele de papioane, cravate şi batiste de buzunar. Pentru dame, începem să dezvoltăm încet, încet zona de pantofi şi cămăşi.