Main menu

header

853 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Puțini români știu de existența unui... sat neolitic în Drăgănești-Olt, vechi de 4.500 de ani! Unic nu numai în România, dar și în Europa. Străvechea așezare a fost reconstruită în mărime naturală (!) în incinta Muzeului Câmpiei Boianului - un parc în aer liber. Drăgănești-Olt este un orășel situat la contactul dintre Câmpia Boianului şi Valea Oltului și care se desfășoară cale de 8 km de o parte și de alta a DN47/DJ546 Slatina (36 km) - Turnu-Măgurele (62 km).

Șase bordeie în mărime naturală, împrejmuite cu un șanț de apărare

Satul este reprezentat printr-o uliță specifică pentru cultura Gumelniţa. Șase bordeie în mărime naturală au fost amenajate pe un teren împrejmuit cu un șanț de apărare și un gard de nuiele împletite. Intrarea se face pe un pod de lemn. Bordeiele sunt mici, pentru că oamenii din acea vreme nu depășeau 1,60 metri, iar lângă acestea a fost construit și un mormânt specific culturii Gumelnița. Satul neolitic este chiar în centrul Drăgăneștiului de Olt, veche așezare, menționată documentar în anul 1526 și declarată oraș în anul 1968. Fiecare colibă reprezintă câte o îndeletnicire, caracteristic pentru distribuirea muncii într-o aşezare de atunci. Pentru că nu toţi oamenii făceau vase de ceramică, nu toată comunitatea se ducea la pescuit şi la vânătoare, era o distribuţie clară a fiecărei îndeletniciri.

Urmează o... cetate geto-dacică în mărime naturală!

Autorul acestei dovezi autentice și unice de istorie străveche este Traian Zorzoliu, directorul muzeului. Domnia sa a venit cu ideea construirii satului neolitic din Drăgănești-Olt și a investit 15.000 de lei pentru realizarea acestui muzeu unic pe continent. Planurile sale nu se opresc aici: vrea să construiască nici mai mult, nici mai puțin decât o... cetate geto-dacică în mărime naturală!

Nu ratați când ajungeți la Drăgănești-Olt o plimbare în Pădurea Călugăreasca, dăruită de Dumnezeu cu o întinsă rezervaţie de bujor românesc