Main menu

header

854 29 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Japonia este faimoasă în toată lumea pentru speranța foarte mare de viață față de tot restul lumii, iar pe Insula Okinawa, supranumită „a nemuritorilor”, trăiește cea mai mare concentrație de centenari. Și nu oricum - două treimi dintre locuitorii din Okinawa duc o viață sănătoasă și independentă chiar și la 100 de ani.

Aer curat, mișcare moderată, constantă

Okinawa este un lanț de insule la sud-vest de Japonia continentală. Apa este de un albastru ireal, plajele sunt de un alb strălucitor, iar vremea este tropicală. În multe privințe, pare locul perfect pentru a găzdui „nemuritorii”, așa cum sunt supranumiți japonezii centenari care trăiesc aici. Prima impresie atunci când cineva ajunge pe Okinawa este proporția mare de vârstnici care sunt afară, făcând diverse activități, chiar dacă nimic strident sau prea intens - grădinăresc în curți, merg agale prin parc, se plimbă cu bicicleta și joacă ceva numit gateball, cu prietenii lor. Așadar, pe lângă aerul foarte curat al zonei, mișcarea constantă, ușoară, este cel de-al doilea secret al centenarilor de pe Okinawa, care demonstrează că stilul de viață poate prelungi viața oricui. Rezidenții de record de speranță de viață din Okinawa fac obiectul unuia dintre cele mai mari studii asupra centenarilor realizate vreodată. Din 1976, aproape 1.000 de persoane ajunse la vârste foarte înaintate au fost studiate, iar rezultatele, prezentate de o serie de documentare oferite de CNN, sunt uimitoare: japonezii de pe Okinawa au un risc mai mic de afecțiuni cardiovasculare, demență sau anumite tipuri de cancer decât toți ceilalți locuitori ai planetei.

„Ikigai” - scopul în viață

854 29 2Dacă îi întreabă cineva care sunt ingredientele longevității, centenarii de pe Okinawa răspund: „ikigai” și „moai”. În traducere liberă, scopul în viață și legătura cu comunitatea imediată. „Ikigai” al unei persoane crește pe măsură ce omul înaintează în vârstă. Scopul în viață este ceea ce îi determină pe acești vârstnici remarcabili să se dea jos din pat dimineața. La centenarii de pe Okinawa nu este de găsit acea sleire fizică și psihică pe care o resimt mulți occidentali începând cu vârsta de 60 de ani, iar conceptul de retragere sau de pensionare nici nu există ca atare la acești longevivi. Ca urmare, oasele „nemuritorilor” niponi sunt mai puternice decât cele ale persoanelor de vârstă similară de oriunde altundeva din lume. Practic, până în ultima clipă, fiecare japonez de pe Okinawa ține la mare preț activitatea moderată, scopul de a trăi și legătura cu cei din apropiere, care gândesc la fel. „La 80 de ani, cineva este tânăr. La 90 de ani, dacă îl cheamă zeii, le spune să aibă răbdare, să împlinească măcar 100 de ani”, spun localnicii.

Grupurile de suport „moai”

854 29 3„Moai” înseamnă, pe scurt, apartenența la un grup social cu interese comune. „Îmi place să mă plimb și să mă văd cu prietenii. Am mulți amici, vorbim despre orice”, povestește Nobu Higa, o localnică în vârstă de 100 de ani. În condițiile în care mulți „nemuritori” își atribuie longevitatea acestei tradiții locale, opinia publică internațională a acordat o atenție specială fenomenului, care implică pe scurt existența unor grupuri de sprijin. Inițial, acestea strângeau fonduri pentru a-i ajuta pe membrii care treceau prin perioade dificile. Apoi, lucrurile au evoluat. „Eu sunt cu colegi de școală și prieteni. Sunt membră în trei grupuri, într-unul sunt de 50 de ani. Abia aștept să ne întâlnim, să stăm de vorbă și să râdem. Nu aș renunța la «moai». Ce rost are să trăiești, dacă nu ai cu cine să te bucuri?”, afirmă Yukiko Kina, care se apropie de vârsta centenară.

Mai puțin de 2.000 de calorii pe zi

Comunitatea științifică internațională promovează ideea că a mânca mai puțin este asociat cu longevitatea, asta depinzând și de ce anume se consumă. În Okinawa, aportul zilnic în cazul unui bărbat este în medie de 1.900 de calorii, în timp ce un occidental mănâncă 2.500 de calorii, de foarte multe ori depășind acest total. Mai mult, „nemuritorii” pun preț și pe felul în care mănâncă. În spatele termenului „hara hachi bu” se ascunde de fapt acel faimos concept al japonezilor, care spune „să nu te ridici sătul de la masă”. Și aici oamenii de știință sunt de acord: dimensiunile porțiilor devin mai reduse, mâncatul în sine este mai lent și cele 20 de minute necesare instalării sațietății își fac efectul. Meniul standard din Okinawa este pe cât de divers, pe atât de simplu: șapte fructe și legume, 18 alimente diferite pe zi și mai mult de 200 de produse și condimente diferite în mod regulat, în dieta generală. De pildă, un meniu de prânz poate arăta în Okinawa astfel: orez (care se servește la majoritatea meselor, inclusiv la micul dejun), cartofi dulci, mâncare de pepene amar, o felie mică de pește, legume rădăcinoase și o porție de fructe. Toate însoțite de un mic castron cu supă și ceai verde.

„Nu am luat niciodată medicamente”

La fiecare 100.000 de locuitori, Okinawa înregistrează 68 de centenari, de trei ori mai mulți decât în Occident. Chiar și pentru Japonia, țară cu peste 70.000 de persoane care au împlinit un secol de viață, această statistică este remarcabilă. Deși sunt puțini medici în Okinawa, vârstnicii care trăiesc aici reușesc să rămână sănătoși și activi și nu prea recurg la doctori. De altfel, o veche expresie locală, „nuchi gusui”, poate fi tradusă prin „lasă mâncarea să-ți fie tratament”. Mai precis, rezidenții insulei consideră că algele, legumele cu frunze verzi și fructele țin bătrânețea și boala la distanță, întrucât au proprietăți antiinflamatoare. „Nu am luat niciodată medicamente. Am multe hobby-uri, îmi place să fiu activă”, detaliază Yukiko Kina, în vârstă de aproape 90 de ani. „Nemuritorii” au reguli clare de nutriție, o stare de spirit marcată de optimism, legături foarte puternice de familie și de comunitate și o viață activă.

„Am descoperit în Okinawa patru factori de longevitate: dieta, activitatea fizică, evoluția individuală și ajutorul reciproc. Împreună, aceștia contribuie la prelungirea vieții“ Makoto Suzuki, cardiolog, Universitatea Toho

Concurs de frumuseţe pentru femeile cu vârste de peste 80 de ani

Satul Kitanakagusuku, din Okinawa, este printre primele din lume în ceea ce privește longevitatea femeilor, în ultimii ani. Pentru a sărbători acest lucru, municipalitatea organizează un concurs anual de frumusețe pentru femeile în vârstă de peste 80 de ani. „Mi-am dorit să particip la acest concurs pentru că am vrut să devin un model pentru cei mai tineri. Cele trei lucruri pe care le consider esenţiale sunt sportul, dieta și socializarea. Comunicarea este cel mai important lucru”, spune Yoko Ito, în vârstă de aproape 85 de ani.