Main menu

header

860 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Lacul de acumulare Siriu și barajul său hidroenergetic (al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din România) este puțin spus spectaculos. Nu numai că uimește cu dimensiunile sale impresionante, 122 de metri înălțime și 570 de metri lungime, barajul, vizibil de la kilometri întregi, iar lacul întins pe o suprafață de 420 de hectare, are 11,5 kilometri lungime și adâncimea maximă de 120 de metri, şi este înconjurat de unele dintre cele mai pitorești peisaje din județul Buzău: păduri ce par nesfârșite de foioase și conifere, încă neatinse de nebunia defrișărilor.

Raiul pescarilor și al... îndrăgostiților

Zona a înflorit în pensiuni și fel de fel de facilități turistice, lacul este raiul pescarilor și al... îndrăgostiților, care se pot plimba în voie cu barca fără să le fie deranjate sărutările de alți „barcagii”, chiar dacă se pot practica o sumedenie de sporturi nautice pe Siriul. Care a devenit una dintre destinațiile preferate ale oamenilor din marile orașe din apropiere, în special în perioada verii, când temperaturile sunt ridicate. În preajma lacului Siriu se găsesc multe atracții și obiective turistice. Una dintre ele este ministațiunea Băile Siriu, dezvoltată datorită celor trei izvoare de ape minerale care ies din pământ, cu ape feroase, termale, ușor bicarbonate, clorurosodice și sulfuroase.

Concurența din apropiere: cascada Pruncea și Colții Babei

Totodată, la doar 5 kilometri de lacul Siriu este musai să vizitați frumoasa cascadă Pruncea. Și asta nu e tot! Un alt lac pitoresc se găsește în apropiere: lacul Vulturilor, de origine preglaciară, „cocoțat” la altitudinea de 1.420 de metri. Atenție, pescari: se spune că este extrem de bogați în păstrăvi! Iar înainte de a părăsi splendida zonă „siriuană”, treceți obligatoriu și pe la Colții Babei, o regiune din Masivul Siriu ce pare a fi desprinsă din aspectul alpin de ilustrată al Elveției. Și dacă sunteți norocoși, puteți surprinde caprele negre aduse din Munții Retezat...

În urma construirii barajului, drumul național DN10 și-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur, pe viaductele Giurca (276 m, pe piloni de 46 m înălțime) și Stânca Tehărău (care traversează stânca versantului cu același nume)