Main menu

header

861 30 1de Irina Țolea şi Flori Pintea

Comediile, musicalurile și concertele de înaltă ținută pregătite pe scenele autohtone întâmpină perioada efervescentă a Sărbătorilor de iarnă. Spectacole în premieră, povești de dragoste, întâlniri unice cu mari artiști și momente vibrante, toate se regăsesc în agenda culturală a acestei săptămâni din care vă recomandăm în cele ce urmează câteva evenimente pe care nu trebuie să le pierdeți.

La 80 de ani, Gheorghe Zamfir urcă din nou pe scenă, într-un concert aniversar

În cadrul proiectului „Gheorghe Zamfir - identitate națională în universalitate”, în această săptămână „Regele naiului” va susține trei concerte de excepție care marchează cei 80 de ani de viață, împliniți anul acesta de marele artist. Primul concert va avea loc pe 9 decembrie, la Casa de Cultură din Găești, localitatea natală a artistului. Pe 10 decembrie, concertul va putea fi urmărit și de publicul din Târgoviște, la sala Independența, iar pe 11 decembrie evenimentul „Gheorghe Zamfir - 80” va fi găzduit la Sala Radio din Capitală. Toate reprezentațiile încep la ora 19:00 și reunesc în program lucrări celebre din patrimoniului muzical românesc și universal. În concerte, celebrul muzician va cânta alături de invitați de marcă, fiind acompaniat de Orchestra Metropolitană București, condusă de Alexandru Ilie și Daniel Jinga. În cei 65 de ani de carieră, Gheorghe Zamfir a făcut cunoscută lumii întregi valoarea folclorului românesc și a îmbogățit paleta de expresie a naiului. Maestrul a concertat pe marile scene ale lumii, interpretând într-o manieră personală inedită lucrări din genuri diverse, de la compoziții semnate de Vivaldi și Ennio Morricone, până la hituri aparținând lui John Lennon ori Elton John. Gheorghe Zamfir are peste 120 de milioane de albume vândute în întreaga lume și a câștigat două Discuri de Aur în SUA.

Provocările căsniciei: „Inundația”, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila

861 30 2Cum înveți să faci compromisuri atunci când iubești și cât de mult contează asta într-o relație de iubire atipică puteți afla urmărind noua producție a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Pe 10 decembrie, de la ora 18:00, la Sala Studio, este programat spectacolul „Inundația”, de Teodor Mazilu. Textul ilustrează relația intensă și dinamică dintre doi tineri artiști plastici. Montarea semnată de regizoarea Luana Hagiu abordează căutarea fericirii dintr-o perspectivă originală, alternând dorințele firești ale partenerilor de cuplu cu aspirațiile și exigențele celor doi artiști. Olga și Emi sunt pictori, au percepții diferite despre artă și viață, se provoacă, se resping, se caută și se atrag, într-un joc plin de umor și romantism. Doi tineri și foarte talentați artiști brăileni, Blanca Doba și Adelin Ilie, conturează cu multă pasiune tușele contrastante ale unei căsnicii năbădăioase, interpretând două personaje complexe, cu personalități puternice, care iubesc și suferă la fel, dar se exprimă diferit.

„Despre dragoste și alte bazaconii”, o producție marca Mihai Mălaimare la Teatrul Masca

861 30 3O lume colorată, animată de personaje vesele și sugestive, prinse într-o intrigă romantică, se prezintă curajos sub lumina reflectoarelor în cea mai nouă producție a Teatrului Masca din Capitală. Pe 11 și 12 decembrie, de la ora 19:00, puteți vedea spectacolul „Despre dragoste şi alte bazaconii”, o comedie savuroasă marca Mihai Mălaimare. Textul pornește de la o poveste de dragoste pasională ai cărei protagoniști devin victimele unei erori judiciare, salvarea venind printr-o intervenție divină neașteptată. Piesa definită de creator drept o operă buffă este totodată o frescă îndrăzneață a realității în care trăim, prezentată în ritm alert, în care adevărul este spus pe șleau, șocul fiind atenuat doar de replicile comice, momentele de muzică și dans (care trec uimitor de la disco la rock’n roll și tangou pasional). Mihai Mălaimare semnează scenariul și regia spectacolului și urcă pe scenă alături de protagoniștii Anamaria Pîslaru, Dora Iftode, Cristina Panait, Laura Dumitrașcu, Daciana Voinescu, Sorin Dinculescu, Valentin Mihalache, Mario Valdelvira și Petru Marginean. Următoarele reprezentații au loc pe 18 și 19 decembrie.

„Concert de colinde”, cu Cezar Ouatu, Nico și Corul Filarmonicii din Ploiești

Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești îi invită pe prahoveni, și nu numai, să se bucure de atmosfera Sărbătorilor într-un eveniment special. Pe 14 decembrie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Baciu”, Corul Filarmonicii „Paul Constantinescu”, condus de dirijorul Eduard Dinu, susține un „Concert de Colinde”, o călătorie muzicală prin repertoriul Sărbătorilor de iarnă, ilustrat prin colinde românești și internaționale. Momentele pline de magie vor fi marcate de vocile inconfundabile ale invitaților speciali: Cezar Ouatu, Nico, Lăcrămioara Bradoschi și Trupa Zoom. Concertul va fi accesibil spectatorilor din întreaga țară fiind transmis integral, live, pe Virtual Concert Hall. Prețul unui bilet în sală este de 30 de lei, iar un bilet pentru transmisia online costă 15 lei.

„Sânge vienez” revine în repertoriul Operei Naționale din Iași

Opera Naționala Română din Iași lansează în această săptămână prima premieră a acestei stagiuni. Pe 11 și 12 decembrie, de la ora 18:30, au loc primele reprezentanții ale spectacolului „Sânge vienez”, de Johann Strauss - fiul. Intriga operetei ne introduce în atmosfera plină de strălucire și eleganță a Vienei de la sfârșit de secol al XIX-lea, marcată de intrigi, farse, iubiri și trădări spectaculoase. Montarea originală propusă de regizorul Alexandru Nagy surprinde prin elementele noi introduse în scenă, abordând astfel un spectacol clasic într-o cheie modernă. Spectacolul „Sânge vienez” revine în repertoriul scenei lirice ieșene după o absență de peste zece ani, într-o viziune strălucitoare și incitantă. Distribuția spectacolului reunește pe scenă membrii unor generații diferite de artiști lirici, între protagoniști numărându-se Tiberius Simu, Cristina Simionescu Fântână, Ovidiu Manolache, Cristina Grigoraș, Diana Elena Vornicu, Alice Maftei, Ștefan Linu și Sorana Nastasiu. Intensitatea momentelor lirice, a valsurilor pline de ritm este susținută de soliștii Baletului, Corului și Orchestrei Operei din Iași, condusă de la pupitru de dirijorul Bogdan Chiroașcă.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.