Main menu

header

862 25 1de Gheorghe Zmaranda şi Flori Pintea

Iarna, mai mult decât oricare alt anotimp, vine cu o magie incontestabilă. Sub vraja ei suntem mai receptivi la povești și nu doar la cele șoptite, ci chiar la cele pe care le putem atinge efectiv. Dana Dragomirescu, manager la „Sâmbure de Natură”, ne propune să dezlănțuim magia iernii printr-o varietate de decoruri speciale pentru această perioadă.

Globuri de sticlă cu plante în interior și brăduți reinventați

862 25 2Fiecare anotimp oferă naturii șansa de a-și reînfrumuseța chipul. La rândul ei, natura oferă celor pasionați de realizarea decorațiunilor din materiale naturale tot felul de elemente ce pot fi folosite pentru a transpune în casă scene minimaliste desprinse din peisajele ei. Iarna nu dezamăgește nici ea prin varietatea de materie primă pe care ne-o oferă. Cu un strop de imaginație, nuielele pomilor dezgoliți, coniferele rătăcite pe jos, coaja de copac sau lichenii se transformă în decoruri de iarnă. Acestea pot fi păstrate oriunde în casă pentru că nu necesită îngrijiri speciale și cu siguranță vor crea o atmosferă specială de Sărbători. „La «Sâmbure de Natură» propunem cadouri, aranjamente și decorațiuni care sunt 100% naturale, reciclabile și care pot fi folosite mulți ani, cu doar puțină grijă. Propunem decoruri de Crăciun realizate în România cu materiale (pe cât posibil găsim și noi) din România. Spre exemplu, avem deja în portofoliu de câtiva ani globurile din sticlă fabricate la Cluj pe care le ornăm cu tot felul de plante stabilizate, flori uscate sau licheni colorați stabilizați. Globurile vin în cutii personalizate, numai bune de dat mai departe, ca și cadouri. De asemenea, coronițele evergreen sunt vesele, unice, personalizabile și 100% naturale. Bazele coronițelor sunt din paie sau nuiele, învelite în mușchi, pe care le decorăm cu flori, frunze, conuri sau tot felul de alte mici detalii, din natură. De asemenea, anul acesta avem și coroniţe minimaliste, pe cercuri de lemn sau metal, mai mici sau mai mari, după preferințe și necesități. Un alt element de decor petru iarnă este brăduțul reinventat, de pus pe masă sau pe birou. Acesta este realizat din mușchi naturali, cu elemente de decor din plante și flori uscate și stabilizate. Produsul este unicat, se poate păstra mai mulți ani iar mușchiul se poate uda, pentru a rămâne cât mai mult timp verde”.

Kokedama cu conifere sau chiparos lămâiță

862 25 3Kokedama este un aranjament cu plantă vie, într-un bulgăre de pământ și mușchi, realizat cu o varietate mare de plante (foto jos). Dimensiunile sferelor de mușchi și pământ poate varia de la 13 până la 20 cm și au sistem de prindere. Pentru anotimpul rece sunt preferate plantele specifice acestui sezon, cum sunt coniferele sau chiparosul lămâiță. Fiecare dintre aceste specii are nevoie de condiții și îngrijiri similare, cu mici diferențe. Coniferele decorative sunt plante care preferă lumina sau semiumbra, dar nu trebuie să stea în bătaia directă a razelor de soare. De asemenea, trebuie ferite de sursele de căldură. Pentru a uda o kokedama cu brăduț, trebuie să o scufundăm până la nivelul frunzelor într-un recipient cu apă la temperatura camerei, pentru aproximativ 15-20 minute. După aceea o lăsăm să se scurgă și o punem înapoi la locul ei. În general, are nevoie să fie udată la patru, cinci zile, iar pentru a avea certitudinea că într-adevăr are nevoie de apă putem să facem un test simplu. Dacă bulgărele de pământ și mușchi este considerabil mai ușor atunci este clar că are nevoie de apă. Pentru a menține mușchiul verde și condițiile de umiditate de care are nevoie planta, pulverizați kokedama cu apă, din când în când, pe mușchi și frunze. Cupressus (chiparos lămâiță) este o plantă care preferă semiumbra, dar mai ales lumina directă a soarelui, pentru una-trei ore pe zi. De asemenea, trebuie ferit de sursele de căldură din interior. Pentru a uda kokedama cu chiparos lămâiță procedați la fel. Scufundați-o până la nivelul frunzelor într-un recipient cu apă la temperatura camerei, pentru aproximativ 15 minute, apoi lăsați-o să se scurgă înainte de a o pune înapoi la locul ei. Este recomandat să fie udată la aproximativ la şapte zile și, la fel, să fie pulverizată cu apă pentru a-și menține culoarea verde.

„Vă încurajăm ca de aceste Sărbători de iarnă să susțineți micii producători locali, să alegeți produse cât mai naturale și pe care le puteți folosi mai mult timp. Să alegeți cadouri care să aducă oamenilor mai multă natură și frumusețe în casele lor“

„Este foarte important modul în care folosim resursele Pământului pentru a reduce cantitatea de plastic din perioada Sărbătorilor de iarnă“

Folosirea decorațiunilor realizate din elemente naturale are și o valență morală. Este o dovadă a responsabilității noastre față de natură. „Ne bucurăm când vine anotimpul rece pentru că este momentul în care creativitatea noastră este pusă la treabă, în cel mai frumos mod posibil. Acum începem să pregătim decorurile de iarnă, ideile de cadouri, facem ateliere pentru copii și adulți, unde fiecare poate să își creeze propriile decorațiuni de Crăciun. Tot în această perioadă ne străduim să îi facem pe oameni să înțeleagă că este foarte important modul în care folosim resursele Pământului pentru a reduce astfel cantitatea de plastic care se generează odată cu perioada Sărbătorilor de iarnă”.