Main menu

header

863 23 1de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea

Crăciunițele sunt flori vestite în România, preferate mai ales în perioada Sărbătorilor de iarnă, dar puțini știu că rădăcinile sale se află de partea cealaltă a Oceanului. Experții Stars for Europe, care sunt și crescători de crăciunițe, ne-au povestit despre originile acestei plante festive, care se bucură de apreciere și popularitate în toată lumea și care poate fi admirată atât în ghiveci, cât și în vază, ca floare tăiată, sau în aranjamente create pentru evenimente speciale.

„Frunzele și bracteele rezistă o perioadă îndelungată”

863 23 2- Care este originea crăciuniței?

- În secolul al XVII-lea, în Mexic, crăciunițele au fost descoperite de preoții franciscani și folosite în procesiunea anuală a nașterilor, „Fiesta de Santa” Pesebre. În 1828, ministrul Statelor Unite în Mexic, Joel Roberts Poinsett, a fost încântat să descopere această minunată plantă exotică, care înflorește iarna, cu frunze roșii ascuțite, crescând pe marginea drumului. Mexicanii și vecinii lor din Guatemala au numit această plantă special „Flor de noche Buena” sau „Floarea nopții sfinte”, cu formațiunile sale de frunze în formă de stea care simbolizează Steaua din Bethleem. O legendă mexicană spune că o fetiță și fratele ei au adus la biserică un buchet de frunze verzi de crăciunițe pe care le-au cules de pe marginea drumului, ca un cadou pentru pruncul Iisus. Când fata, Maria, le-a așezat la scena Nașterii în Ajunul Crăciunului, frunzele verzi s-au transformat brusc în petale de un roșu aprins, ceea ce le-a adus numele lor evocator.

- Cum a ajuns floarea festivă preferată în toată Europa?

- În anii ’50, crescătorii europeni de crăciunițe au reușit să dezvolte soiuri care își păstrau frunzele și bracteele (n.r. - ramificaţii) pentru o perioadă mai lungă devenind, astfel, floare de apartament și în Europa, reușind să câștige simpatia oamenilor prin culoarea sa puternică, care acum îi putea bucura mai mult timp, și ca floare de ghiveci, nu doar tăiată și pusă în vază.

- De ce este asociată cu sărbătoarea Crăciunului?

- Asocierea crăciunițelor cu perioada Nașterii Mântuitorului a început în America, la începutul secolului XX când un emigrant german stabilit în Statele Unite, Albert Ecke, le-a văzut crescând sălbatic și i-a venit ideea să le cultive și să le vândă ca flori tăiate. După moartea sa, copiii lui au decis să le denumească Steaua de Crăciun și și-au propus să le transforme într-un simbol al sărbătorii. În unele culturi, frunzele roșii ale Crăciuniței simbolizează sângele lui Iisus.

„Nu o lăsați în spații reci”

863 23 3- Care este perioada în care ne putem bucura de ea?

- Ne putem bucura de Crăciunițe în intervalul septembrie-decembrie, dar, dacă acestea sunt bine îngrijite, pot rezista și după Sărbători. Cu atenția corespunzătoare, crăciunițele rezistă din toamnă până după Noul An. Crăciunițele tăiate vor rămâne frumoase și proaspete timp de până la două săptămâni, dacă sigilați capetele tăiate pentru a împiedica scurgerea sevei. Pentru a face acest lucru, scufundați tulpinile în apă fierbinte (aproximativ 60˚C) timp de câteva secunde imediat după tăiere, apoi scufundați-le în apă rece, înainte de a le pune în apă proaspătă.

- Cum se îngrijește?

- Crăciunița este considerată o plantă fotoperiodică, răspunde la schimbările naturale ale duratei variabile a luminii și întunericului, rezultatul fiind bracteele minunat colorate, inițiate de zilele mai scurte ale iernii. Crăciunița preferă un loc luminos, iar sfatul obișnuit se referă la amplasarea plantelor cât mai departe de bătaia directă a soarelui, pentru a le proteja frunzele de arsuri. Regula de aur pentru crăciunițe este să nu o lăsați în spații reci. Acestea trebuie păstrate la o temperatură minimă de 15-22˚C și protejate atât de curenții de aer rece, cât și de lumina directă și puternică a soarelui, preferând un loc cald, adăpostit și luminos. Crăciunița are nevoie de sol cu pH optim între 5,8-6,2 folosind trei părți de sol pentru o parte de pietriș, astfel încât rădăcinile să poată primi mult oxigen. Cele mai multe crăciunițe nu au nevoie de replantare pe timpul iernii, așa că le puteți păstra în siguranță în ghiveciul în care le-ați cumpărat. Nu trebuie să fie udate în exces și lăsate în sol umed, însă dacă le țineți într-o încăpere în care temperatura este ridicată, asigurați-vă că le udați regulat, când suprafața compostului este uscată.

„Crăciunițele nu ar trebui să fie niciodată expuse la exterior, la temperatură sub 15˚C. Solul nu ar trebui să fie nici ud, nici uscat ca praful“

„Pot fi combinate cu lemn, cu flori uscate colorate, glixia şi ierburi“

- Ce aranjamente se pot face?

- Crăciunița nu este doar o plantă potrivită pentru ghiveci, aceasta este deosebită și ca floare tăiată fiind ideală atât pentru vază, cât și pentru aranjamentele florale moderne. Experții de la Stars for Europe prezintă idei pentru decorațiuni de masă festivă, coronițe și elemente de design interior în care crăciunițele și materialele natural sunt în centrul atenției. Florile tăiate pot fi folosite pentru a crea buchete delicate și creative care îi vor impresiona chiar și pe cei mai pretențioși în materie de flori și design. De altfel, minibuchetele din crăciunițe tăiate și flori uscate selectate sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a decora cadourile de Crăciun. Pot fi combinate cu lemn și cu flori uscate colorate, cum ar fi glixia, ierburi precum coada iepurelui, dar și cu tulpini lungi de salcie pufoasă, împreună cu ramuri proaspete de eucalipt cu fructe de pădure și de lauri.