Main menu

header

868 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Parcul Carol (denumit Parcul Filaret la începutul secolului al XX-lea și Parcul Libertății între anii 1948 şi 1991) este o mare oază de verdeață din sudul Bucureștiului, amenajat între anii 1900 şi 1906 după planurile arhitectului peisagist elvețiano-francez Eduard Redont. A fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.

Unul dintre cei mai mari juriști români și-a dorit „un conac între vii”

Parcul Carol găzduiește nu numai un lac cu o insuliță, alei superbe, copaci de sute de ani, dar și monumente arhitectonice superbe, unele încă puțin știute. Mausoleul, Arenele Romane, Castelul Vlad Țepeș, Institutul Astronomic al Academiei Române, Monumentul Eroului Necunoscut, Fântânile Cantacuzino, Zodiac și 1906 sunt cunoscute, revista TAIFASURI vrea să vă dezvăluie o casă superbă despre care puțină lume are știință. În apropierea Institutului Astronomic, ascunsă în „pădurea” din acea zonă, se ridică mândră Casa Bosianu. Clădire de o mare frumusețe arhitectonică neogotică, bogat ornamentată „medieval”, cu turn cu creneluri, camere octogonale, cu o majestuoasă scară de piatră la intrare, cu o porțiune mai înaltă în treapta de jos, pentru a veni în ajutorul doamnelor care se suiau în trăsură și domnilor care veneau sau plecau călare. Casa a fost construită între anii 1853 și 1859 de unul dintre cei mai mari juriști români, reputat profesor universitar și important om politic, Constantin Bosianu. Care a vrut un „conac” pentru familie pe Dealul Filaret, într-o zonă în care, la acea vreme, erau numai vii, de unde și denumirea ulterioară a Șoselei Viilor.

Locul în care s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza pentru Mica Unire din ianuarie 1959

„Conacul” s-a ridicat după planurile celebrului arhitect de origine dalmată Luigi-Ludovic Lipizer (1825-1864), care a „semnat” și Casa Librecht-Filipescu (Casa Universitarilor Români) sau Biserica Sfântul Spiridon Nou. În 1858, Casa Bosianu a fost locul de taină în care se întâlneau unioniștii. Acolo a fost hotărâtă alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn și în Muntenia, după ce avea să fie ales în Moldova. Înaintea alegerilor din 24 ianuarie 1959, însuși domnitorul Cuza a fost găzduit în Casa Bosianu.

Casa Bosianu se poate vizita doar cu anumite ocazii şi în anumite condiţii, la aniversări istorice sau în tururi organizate de diverse asociaţii. Exteriorul, însă, poate fi admirat zi de zi