Main menu

header

877 18 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Cu toții trecem, de-a lungul vieții, prin tot soiul de experiențe, unele plăcute, altele greu de dus și de gestionat, care pot lăsa răni adânci. Să mergi dintr-o poveste într-alta fără să îți vindeci urmele, înseamnă că ai după tine un bagaj emoțional care afectează activitățile prezente. Psihologul George Bozgă ne-a vorbit despre aceste trăiri, cum ne impactează și cum le putem gestiona astfel încât să nu ne pună piedici pe traseul vieții.

„Fiecare dintre noi poartă cicatricele de la rănile trecutului nostru”

877 18 2- Ce este bagajul emoţional?

- Bagajul emoțional este o metaforă care se referă la emoțiile tale, adesea negative, dar nu numai, neprocesate, din experiențele trecute. Fiecare dintre noi poartă cicatrice de la rănile trecutului nostru. Dar, la fel cum deținerea prea multor posesiuni fizice poate crea stres haotic și dezordine, acumularea pe termen lung de emoții de intensitate mare, neintegrate în istoricul personal, poate prelua și deveni profund dăunătoare bunăstării noastre. Toate tipurile de bagaje emoționale, dacă nu sunt îngrijite, pot avea un impact negativ asupra experiențelor tale actuale: relațiile, prieteniile, cariera etc.

- Sunt mai multe tipuri de bagaj emoţional?

- Există diferite tipuri de bagaje emoționale pe care le purtăm cu noi, acumulate din experiențe trecute. Adesea, acestea, care ne însoțesc în diverse situații, au fost generate, cultivate și întărite în mediul de provenință și familie. Ele sunt puternic disfuncționale, sunt iraționale și pot cauza multă suferință și sentimente de inadecvare persoanei care le experimentează. Voi menționa câteva dintre acestea: Sentimentul de vinovăție - este unul dintre bagajele emoționale des întâlnite. Acesta poate avea cauze multiple, s-ar putea să vă simțiți vinovat dintr-o relație anterioară și transportați acest sentiment în noile voastre relații. Poate te simți vinovat că te-ai certat cu un membru al familiei înainte de moartea lui, iar acum faci față unui complex despre confruntare etc. Sentimentul de vinovăție are, totodată, și un fond puternic cultural și religios și poate apărea, adesea, la persoane cu o stimă de sine scăzută sau fluctuantă. Criticul interior este acea „instanță” personală care reprezintă, de fapt, vocea unei persoane semnificative în evoluția ta și care te-a criticat constant pe parcursul dezvoltării tale, care a impus restricții severe, care a avut așteptări exagerate în termeni de performanțe școlare, comportamente, aspect fizic etc. Acum, la maturitate, se manifestă acel critic bine asimilat care poate judeca pentru aspectul tău, greutatea ta, munca ta etc. Pentru persoanele care au avut o tulburare de alimentație în trecut, iar aspectul fizic perceput l-a impactat substanțial negativ, în prezent, un astfel de bagaj emoțional poate crea adversitate față de o gamă de alimente asociate cu acel moment din viața lor. Anxietatea - cu toții trăim griji și simptome problematice ale anxietății. Senzații precum mâini transpirate, gânduri accelerate, palpitații, chiar reacții de panică. Majoritatea experimentează unele dintre aceste răspunsuri pentru că nu agrează incertitudinea sau nu avem control asupra viitorului. Cu toate acestea, anxietatea este un răspuns natural complex. Pe de o parte, ne poate conduce să devenim mai atenți și să ne concentrăm pe scanarea oricărei posibile amenințări sau provocări care ar putea apărea la orizont. Pe de altă parte, anxietatea poate crea atât de multe amenințări imaginare încât, în loc să ne conducă la acțiune, ne poate obliga să evităm situațiile și oamenii. Trauma este, poate, unul dintre cele mai dăunătoare tipuri de bagaje emoționale. Apare atunci când un eveniment este atât de amenințător și copleșitor încât sistemul nostru de răspuns „luptă-fugi” se oprește și nu mai putem face față. Efectele traumei asupra corpului și minții noastre pot fi pe termen scurt și lung. Simptomele sale includ o listă lungă de răspunsuri fizice, emoționale și cognitive. Cele mai răspândite pot fi flashback-urile, coșmarurile, negarea, disocierea, izbucnirea emoțională, lipsa de încredere, schimbările în obiceiurile de somn sau de alimentație.

„Înclinațiile noastre se pot manifesta mai puternic fără ca noi să conștientizăm”

877 18 3- Care este sectorul unde ne poate afecta cel mai rău?

- Bagajul emoțional poate afecta toate palierele vieții. Aici este un fel de ecuație emoțională. Cu cât situația este mai încărcată emoțional, cu atât înclinațiile noastre provenite din „valiza” cu experiențe se pot manifesta mai puternic fără ca noi să conștientizăm. Astfel încercăm să apărăm opinia noastră emoțională care este predeterminată de experiențele anterioare, cu justificări diverse care nu au neapărat legătură cu situația concretă. Pentru a fi mai ușor de înțeles să ne gândim la un exemplu. De pildă, vă aflați într-o relație de cuplu care nu funcționează așa cum vă doriți, există chiar abuzuri evidente din partea partenerului, însă alegeți să rămâneți într-o relație disfuncțională, chiar dacă, din perspectiva cognitivă, admiteți că nu este ceea ce vă doriți. Decizia luată pe baza amintirilor emoționale, din experiențele care au produs teama de abandon în copilăria mică, atunci când nu aveați modalitate de a vă apăra și erați vulnerabil, vă însoțesc în prezent și duc la decizia care astăzi este în detrimentul vostru, deoarece teama de a retrăi acele sentimente negative și de vulnerabilitate vă determină să adoptați o atitudine de tip evitant, chiar dacă datele problemei sunt profund diferite. Uitându-te la lista de mai sus, este util să te întrebi ce se mai găsește în valiza ta emoțională? Poate că este timpul să renunți (printr-un proces terapeutic) la tot ceea ce te trage în jos și să-ți deschizi mintea spre cum ar putea fi viața trăită cu privirea înainte, în loc să privești înapoi. Poate, curând, nu vei mai avea nevoie de acea „valiză” - deloc.

„Fiecare lucru greu prin care trecem îşi lasă amprenta şi, cu cât durerea este mai profundă, cu atât durează mai mult să se vindece“

„Cu toţii cărăm un «bagaj» invizibil, plin de emoţii, care este ataşat istoricului personal, iar atunci când acesta preia controlul asupra noastră, poate deveni o povară“

„Putem învăţa să distingem predispoziţiile emoţionale“

- Cum putem fi conştienţi de acest bagaj pe care-l tragem după noi?

- Aceste emoții puternice sunt activate de situațiile de viață prin care trecem și ne împiedică să fim prezenți în momentul actual, ne împiedică să ne raportăm la situația obiectivă și rămânem în logica emoției din trecut, iar deciziile noastre vor fi bazate pe aceasta și nu pe realitatea actuală. Fiind conștienți de propriu bagaj emoțional, care poate fi compus din emoții negative dar și pozitive, putem învăța cum să distingem aceste înclinații emoționale pentru a nu distorsiona modul în care percepem situațiile.