Main menu

header

878 20 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Un trend care se manifestă de câțiva ani și care tot crește a pornit ca o idee năstrușnică și a ajuns să fie introdus în pachete turistice: sologamia. Mai precis, această căsătorie cu propria persoană se desfășoară cu tot ritualul cununiei cu altcineva - rochie de mireasă sau smoching, petrecere, inel, jurăminte etc. - dar fără partener.

„O poartă către vârsta adultă”

878 20 2Sologamia este actul căsătoriei cu propria persoană. Deși nu este recunoscută legal, ceremonia este cât se poate de serioasă pentru oameni din toată lumea, care și-au organizat evenimente „nupțiale” care includ elementele tradiționale ale unei nunți, inclusiv un inel, rochie de mireasă sau… primul sărut. Se fac jurăminte de iubire, angajament și respect… de sine. În timp ce criticii afirmă că ideea este cel puțin bizară, cei care practică aceste ceremonii fac legătura cu evenimentele de trecere spre maturitate din alte culturi și afirmă că sologamia acționează ca o poartă către vârsta adultă și independență și, totodată, că o persoană nu o poate iubi cu adevărat pe o alta până nu se iubește pe sine. Pentru mulți, asta trebuie etalat prin așa-numita sologamie.

Și bărbații pot fi sologami

878 20 3Căsătoria cu propria persoană este, desigur, o opțiune și pentru bărbați. În condițiile în care presiunile sociale li se aplică și lor, iar domnii sunt de regulă mai introvertiți și mai puțin capabili să afișeze în mod deschis emoția, psihologii atrag atenția, de pildă, că de trei ori mai mulți bărbați decât femei se sinucid în Marea Britanie în fiecare an, statistică teribilă, care evidențiază nevoia de valorizare a propriei persoane. Aici ar putea interveni sologamia. Pentru domni, acest eveniment poate include un jurământ față de sine de a face față dezamăgirilor și de a accepta eșecurile, încercând în același timp o îmbunătățire constantă a relației… cu sine - exact ca în cazul efortului dintr-un mariaj cu altcineva.

Divorțul este exclus

Spre deosebire de căsătoria standard, din cea cu propria persoană nu se mai poate ieși. În același timp, sologamia nu este o frondă la adresa cuplurilor fericite și a persoanelor căsătorite, ci doar o ușoară „schimbare culturală”, care sugerează că există multe căi către fericire. Practic, poate deveni sologam și un celibatar, și un om care nu este într-o relație, și cineva logodit sau căsătorit. „Puteți opta pentru o ceremonie spirituală sau culturală acasă, pe plajă, într-un loc închiriat sau oriunde vă simțiți bine. Pentru a sărbători această ocazie, puteți cere cadouri, vă puteți cumpăra un inel sau o altă emblemă”, recomandă brides.com.

Un gest fără implicații legale

O ceremonie de căsătorie cu propria persoană este simbolică și nu implică niciun fel de obligații din punct de vedere juridic. Nu există scutiri fiscale și nu va trebui schimbată starea civilă în niciun document legal, nu există hârtii sau relevanță în ochii legii. Faptul că este doar un gest, dar cu atât de multe conotații personale, explică extinderea sologamiei. „Popularitatea tot mai mare a acestui ritual în ultimii ani este legată de nevoia de a stopa această pierdere din vedere a propriei persoane în lumea contemporană în plină viteză. Mulți oameni nu sunt obișnuiți să stea doar cu ei înșiși, pentru a redescoperi cine sunt și ce vor să reflecte celorlalți”, explică Monica Manzano, managerul Rosewood Mayakoba’s Sense, un renumit spa din Mexic, unde se organizează și evenimente de căsătorie cu propria persoană.

Japonezele, în topul mondial al apetenței pentru cununia „solo”

Sologamia a atras atenția opiniei publice în primul rând datorită adoptării acestui tip de eveniment în Japonia. Cum s-a constatat că un număr tot mai mare de femei din Țara Soarelui-Răsare își cumpără rochii de mireasă și se pozează singure, a apărut rapid și o piață care să le furnizeze servicii complete. Aim Tokyo Harajuku, un studio foto din Tokyo, a lansat și un site web dedicat nunților cu propria persoană. Afacerea primește întrebări despre serviciul complet, cu vestimentație și fotografii artistice, aproape în fiecare zi, sute de cereri înregistrându-se doar în acest loc de la înființarea din urmă cu doar câțiva ani.

Prezență în pachete turistice

Tot din Japonia vine și primul pachet de sologamie inclus într-un sejur turistic, cu ședință foto și o ședere la hotel incluse. Odată cu scăderea numărului de căsătorii, companiile de rochii de mireasă au sesizat imediat noua piață și o tratează ca pe o oportunitate de afaceri. De-a lungul anilor de când a debutat în Japonia, aproape jumătate dintre respondenții la un sondaj realizat de site-ul Mynavi Woman printre tineri cu vârsta cuprinsă între 22 și 34 de ani au ajuns să perceapă favorabil sologamia. Mai mult, 20% dintre femei afirmă că sunt interesate să realizeze un portret de nuntă cu propria persoană. Iar o agenție de turism japoneză, Cerca Travel, oferă tuturor doamnelor singure o sesiune de portrete în rochie sau kimono de mireasă. De asemenea, un site web numit IMarriedMe.com vinde un kit numit „creează-ți propria ceremonie”, care include, printre altele, o verighetă, jurăminte și cărți de… afirmare.

Noțiune inclusă în „Totul despre sex”

878 20 4Sologamia există încă din 1993, când o americancă pe nume Linda Barker s-a căsătorit… cu sine. Nunta respectivă s-a desfășurat după toate regulile - șapte domnișoare de onoare, 75 de invitați etc. - dar fără mire. În 2014, celebra fotografă Grace Gelder s-a căsătorit cu sine și a descris sologamia ca o afirmație „de putere”, în timp ce instructorul italian de fitness Laura Mesi a organizat un eveniment „de poveste” după ce a ieșit afectată emoțional dintr-o relație îndelungată, scrie „The Sun”. Inclusiv cultura pop a sesizat trendul, sologamia fiind prezentă în producția „Totul despre sex”, într-un episod în care personajul Carrie Bradshaw se declară enervată că „persoanele singure nu au ocazii speciale”.

„Odată cu răspândirea activităților de nuntă cu propria persoană, ideea că femeile nu pot purta o rochie de mireasă dacă nu au un partener a fost ruptă“ Megumi Ushikubo, expert marketing, Japonia

Peste 20% dintre femeile incluse într-un sondaj al unui site feminist s-au declarat interesate de un portret de nuntă cu... propria persoană!

Nu exclude alte relaţii

Sologamia nu exclude relațiile cu un alt partener, practicanții considerând că acest eveniment înseamnă de fapt că o persoană este capabilă să recunoască ceea ce merită. De asemenea, promotorii susțin că ar combate singurătatea, flagel foarte extins în lumea modernă. Mai exact, sologamia nu este o relație exclusivă, ci promovează în mod activ incluziunea și încurajează deschiderea față de ceilalți, sologamii fiind disponibili să ofere sprijin emoțional și ajutor practic prietenilor și vecinilor. O altă justificare a sologamiei este combaterea stigmatizării. În timp ce un bărbat necăsătorit este considerat „eligibil”, o femeie în aceeași situație este desconsiderată ca „fată bătrână”. Ca urmare, sologamia este percepută și ca o manifestare feministă.