Main menu

header

881 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Dramele omului de ieri și de azi, înfruntarea destinului fatal, nevoia de comunicare, de empatie și dragoste ori provocările majore ale vremurilor, sunt temele generoase abordate în noile producții ale stagiunii. În continuare vă recomandăm câteva dintre propunerile scenelor autohtone pe care nu trebuie să le ratați în această săptămână.

„Share & Subscribe”, realitatea necosmetizată, în premieră la TNB

Creatorii unor producții de succes precum: „Secretul fericirii”, „All Inclusive”, „Pe o pânză de păianjen” și „Totul se transformă”, regizorul Vlad Zamfirescu și scenaristul Alex Popa, revin în atenția publicului cu încă o premieră. Pe 9 mai, Sala „Ion Caramitru” de la Teatrul Național din Capitală găzduiește, începând cu ora 20:00, prima reprezentație a spectacolului „Share & Subscribe”, o comedie explozivă, plină de suspans și răsturnări de situație. Piesa abordează cu umor și ironie aspecte controversate din realitatea cotidiană, marcată de clișee. Intriga îi reunește pentru prima dată în același spectacol pe îndrăgiții protagoniști Marius Manole, Mirela Oprișor, Șerban Pavlu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Diana Roman și Andi Vasluianu, care dau viață unor personaje surprinzătoare, ce stârnesc emoții puternice și șochează prin adevărurile devoalate sub lu- mina reflectoarelor. Următoarea reprezentație este programată la TNB pe 16 mai.

„Oedip rege”: spectacol-eveniment pe scena Teatrului Național din Craiova

881 30 2Unul dintre cei mai reputați regizori ai lumii, britanicul Declan Donnelan, semnează noul spectacol lansat de Teatrul Național din Craiova. Pe 6 mai, la Sala „Amza Pellea”, de la ora 19:00, are loc premiera dramei „Oedip rege”, de Sofocle. Cunoscuta poveste a regelui Tebei exploatează o temă etern valabilă: confruntarea omului cu propriul destin, prezentată acum publicului într-o montare magnetică și grandioasă, ce reunește pe scenă peste 20 de protagoniști. Coloana sonoră originală, semnată de Cari Tibor, întreține suspansul și intensitatea tragediei. Din distribuție fac parte artiștii Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Nicolae Vicol, Raluca Păun, Ioana Andone și Bruno Noferi, iar scenografia este semnată de un maestru al designului scenei, Nick Ormerod. Următoarele reprezentații sunt programate în fiecare zi, între 7 și 12 mai, de la ora 19:00.

„Durerea fantomă”, la Naționalul timișorean

Extremele lumii în care trăim, cu sensibilitatea și cruzimea descătușate și lăsate să se manifeste în voie, sunt tulburător ilustrate în noua producție a echipei Teatrului Național „Mihai Eminescu”, din Timișoara, care pe 7 mai, de la ora 19:00, vă invită la Sala Mare, la premiera spectacolului „Durerea fantomă”, de Vasili Sigarev. Acțiunea se desfășoară într-un depou mizer de la periferia orașului, fostul loc de muncă al soțului decedat al Olgăi. Incapabilă să-i accepte dispariția, femeia vine în fiecare seară la depoul de tramvaie pentru a-și întreține artificial în viață povestea de dragoste care-i hrănește existența. Doi paznici de noapte, înecați în alcool și dorințe, sunt martori și protagoniști în drama femeii. Actorii Alina Ilea, Bogdan Spiridon și Matei Cioariu, făuresc un univers al eșecului, marcat de sărăcie, grotesc și violență, dar spectaculos deschis către speranță și umanitate. În montarea semnată de Ion-Ardeal Ieremia nebănuite colțuri ale sufletului sunt întoarse pe dos, ca buzunarele unei haine vechi, pentru a dezvălui fragilitatea și candoarea indivizilor. Următoarea reprezentație este programată pe 19 mai.

„Variațiuni pe tema raței”, discuții aprinse cu Diana Cavallioti și Ilinca Manolache, la Teatrul Mic

După doi ani de repetiții, blocate și reluate - în ritmul impus de pandemie, actrițele Diana Cavallioti și Ilinca Manolache vor străluci în rolurile a două bătrânele sfătoase, în noua comedie lansată de Teatrul Mic din București: „Variațiuni pe tema raței”, în regia lui Alex Bogdan. Textul lui David Mamet prezintă întâlnirile zilnice dintre două pensionare, cam nevorbite și dornice de companie. Tot observând obiceiurile rațelor din parc, venerabilele doamne alunecă în hățișul discuțiilor și ajung să dezbată pătimaș teme precum natura umană, sexul, tentațiile orașului modern, prietenia, dragostea și chiar moartea. Montarea accentuează cu subtilitate un talent recunoscut al românilor, acela de a purta conversații abracadabrante pe teme despre care n-au habar. Deși discuțiile controversate și hilare, argumentate cu experiențe de viață, reflectă insistent latura distructivă a omului, simpaticele doamne ajung într-un final să emane speranță și chiar să dea o șansă binelui de a învinge răul. Premiera spectacolului are loc pe 8 și 12 mai, de la ora 19:00, la Sala Gabroveni.

„Exodul”, o nouă producție a Teatrului Masca, în stagiunea outdoor

Singurul teatru de pantomimă din România, Teatrul Masca, revine în mijlocul spectatorilor cu reprezentații în spații neconvenționale, în aer liber. Pe 5 mai (în parcul Crângași) și 6 mai (în Parcul Al. I Cuza), de la ora 19:00, puteți vedea producția „Îngerii de la Văcărești”, un spectacol de teatru documentar care dezvăluie istoria tragică a distrugerii celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est, petrecută în ultimii ani ai regimului comunist. De asemenea, pe 8 mai, la Arena Națională, de la orele 17:00 și 19:00, puteți vedea reprezentațiile noului spectacol „Exodul”. Inspirat de drama refugiaților ucraineni și nu numai, spectacolul scris și regizat de maestrul Mihai Mălaimare, atrage atenția publicului, într-un mod aparte, asupra realităților contemporane și asupra nevoii de soli- daritate și umanitate într-o lume îngenuncheată de ororile și cruzimea războiului.

„2 Gents - Uniți pentru Europa”, la Opera Națională din București

Ziua Europei va fi marcată anul acesta printr-un spectacol de excepție pe scena Operei Naționale din București. Pe 9 mai, de la ora 19:00, puteți vedea Concertul de Gală „2 Gents - Uniți pentru Europa”, un eveniment de muzică și poezie în care vor evolua actrița Daniela Nane, soprana Andreea Bucur, chitaristul Alexandru Nicolae, trupa „2 Gents” (percuționistul Ciprian Rogojan și solistul Doru Todoruț), alături de Corul și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. În program sunt înscrise atât o serie de arii clasice cunoscute, dar și melodii pop-rock (reorchestrate în manieră clasică), din repertoriul unor artiști renumiți precum Sting, Adele, Sistem, Deep Central, Metallica și Safri Duo.