Main menu

header

881 28 1de Andrei Dicu şi Silviu Ghering

Cel mai bogat om din lume din septembrie 2021, Elon Musk a mai dat o lovitură: şi-a mai adăugat în portofoliu şi în portofel reţeaua de socializare Twitter. Faptul că averea sa depășește PIB-ul României este doar un „amănunt” atunci când urmărim viața unui om de succes, care s-a priceput să câștige bani din idei considerate de unii drept pionierate în domeniu, iar de alții, pure... nebunii. Că ne „place” sau nu Elon Musk, aventura sa merită urmărită, și poate că pe unii dintre noi ne va urmări... succesul.

Un portofel cu 40 de miliarde de dolari mai „gros” decât PIB-ul României

Potrivit CNN, averea lui Elon Musk a ajuns la 300 de miliarde de dolari, după ce a devenit principalul acționar al Twitter. Ajuns la numai 50 de ani, Musk, fondator al companiilor Tesla și SpaceX - la care ne vom referi și în rândurile care urmează - și-a văzut visul cu ochii... portofelului, depășindu-l cu peste 100 de miliarde de dolari pe vechiul său rival, Jeff Bezos, fondatorul firmelor Amazon și Blue Origin. Dacă PIB-ul României era estimat, anul trecut, la aproximativ 260 de miliarde de dolari, potrivit INS, Musk a dat peste cap orice clasament, înglobând bugetul unui stat într-un singur... portofel. Și veți vedea, povestea sa nu este deloc lipsită de peripeții.

Blitzkrieg cu 44 de miliarde de dolari, oferta finală și de nerefuzat

„Nebunia” Twitter, care l-a readus în atenție pe Musk, a început în ziua de 31 ianuarie 2022, în momentul în care „filantropul” a început să achiziționeze acțiuni ale companiei. La 14 martie, ajunsese deja la un pachet de 5%, iar, la 1 aprilie, la 9,3%, concret la 73.115.038 de acțiuni. În acel moment, a devenit cel mai important acționar al rețelei. Trecuseră doar 12 zile de la prima tranzacție, și Musk își concretiza „Blitzkriegul”: a făcut o ofertă publică pentru achiziționarea, cash, a întregului pachet de acțiuni Twitter! Ba, mai mult, reacția sa a sunat precum cele din cărțile și filmele din seria „Nașul”, „by Mario Puzo & Coppola”: „Le-a făcut o ofertă de nerefuzat”... Mai clar, a afirmat că „este oferta finală, dar și cea mai bună”, menționând că, dacă aceasta nu va fi acceptată, își va „reconsidera poziția de acționar”. Punct ochit, punct lovit. La 25 aprilie, Elon Musk a confirmat achiziționarea Twitter pentru 44 de miliarde de dolari! Un fleac pentru portofelul său, care rivalizează cu bugetele statelor europene...

Cum și-a impus „bugetul de austeritate”

Cum își „drămuiește”, însă, veniturile, acest industriaș? O spune el însuși, după ce o parte din sume au fost cheltuite pentru cauze umanitare: „Cu siguranță n-ar fi corect, și ar fi chiar o problemă, dacă aș cheltui miliarde de dolari, anual, în folosul personal. Dar nu este cazul. Nu dețin niciun iaht, nu merg în vacanțe exotice… Consumul meu personal nu este mare. Singura excepție este avionul meu, dar dacă nu aș folosi avionul, aș munci mai puțin!”.

Donatorul Musk l-a surclasat pe celebrul Bill Gates

881 28 2Și pentru că, vorba cântecului, „banii nu contează, dar e grozav să-i ai”, haideți să aruncăm, matematic, o privire, prin „cifrele” care susțin ascensiunea eroului nostru. La mijlocul lunii martie, pachetul de 9,3% din acțiunile Twitter, deținute de Musk, valora 2,64 de miliarde de dolari. Potrivit CNN și CBS, valoarea rețelei făcută de americani era de 43,4 miliarde. Dacă observăm diferența dintre respectiva sumă și cea alocată de omul de afaceri, cuvintele devin inoportune. Trebuie adăugat și faptul că, la momentul în care Musk a achiziționat Twitter, pe care el are 80 de milioane de urmăritori, cifră care, potrivit estimărilor, va crește considerabil grație campaniilor publicitare. Sau, altfel spus, grație acelorași strategii de marketing care l-au obligat pe Musk să finanțeze, până atunci, sute, dacă nu chiar mii de acțiuni umanitare ale diverselor organizații de caritate. În acest moment, potrivit unor surse credibile, averea lui Elon Musk este mai mare decât câștigurile combinate ale foștilor „boși” ai Microsoft, Bill Gates (136 de miliarde de dolari) și Steve Ballmer (100 de miliarde de dolari) sau ale fondatorilor Google, Larry Page (aproximativ 120 de miliarde de dolari) și Serghey Brin (115 miliarde de dolari)

Ploaie de 7.518 sateliți, spre... luna lui Marte

881 28 3Aminteam, la început, de companiile Tesla și SpaceX, care i-au suflat „vânt în pupă” acestui afacerist abil. În 2018, Elon Musk era doar un inginer, antreprenor, inventator și programator canadiano-american, ce fondase SpaceX și Tesla Motors. Dacă rivalul său în afaceri, miliardarul Richard Branson, rămăsese fidel programelor sale inițiale, încercând să le perfecționeze, fără a explora alte zone de cercetare, Musk nutrea gânduri îndrăznețe și viza extinderea spațiului dedicat folosirii internetului. Cererea sa de a lansa 7.518 sateliți pe orbita Pământului a fost aprobată de Comisia Federală de Comunicații din SUA. Programul SpaceX putea deja lansa în spațiul cosmic constelația de sateliți „Starlink”. Acesta era unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale companiilor lui Musk, care, ulterior, au oferit constant internet pe tot globul pământesc. Sateliții săi au izbutit să „danseze” sincronizat deasupra Pământului, astfel încât fiecare porțiune de pe Terra a fost conectată la internet. Toată „distracția” a costat în jur de 10 miliarde de dolari, iar Musk și-a propus să concretizeze întreaga operațiune până la mijlocul anilor 2020. Cu atâția sateliți care urmau (și ar urma!) să fie lansați pentru a oferi internet pe o arie mai mare, Comisia Federală de Comunicații a SUA a ajuns să se teamă de posibilitatea ca aceștia să se ciocnească unii de alții. În această situație, experții NASA au estimat că acești sateliți vor trebui scoși din orbită la cinci ani de la lansare, altfel riscul de coliziuni ar fi mult prea mare.

Energie pentru South Australia, un stat de patru ori mai mare decât România

881 28 4Acum doi ani, compania Tesla terminase în Australia instalarea unei megabaterii litiu-ion. Planul consta în garantarea siguranței sistemului energetic al regiunii South Australia, care se confruntase cu multe probleme în ultimii ani. Elon Musk anunțase că bateria respectivă va fi instalată gratuit, în condițiile în care Tesla nu respecta termenul de 100 de zile, promis. Bateria uriașă poate furniza energie electrică pentru 30.000 de case, timp de o oră, și va fi utilizată ca soluție de rezervă. Regiunea South Australia, cea mai aridă a continentului, avusese multe necazuri cu sistemul de alimentare cu energie electrică, oferta fiind cu mult depășită de cerere, astfel că, în câteva cazuri, rețeaua nu a mai făcut față și curentul a fost întrerupt. Cel mai grav incident s-a produs în septembrie 2016, când 1,7 milioane de gospodării nu au mai avut curent. Pornind de la aceste probleme, Elon Musk a promis că va întinde o mână de ajutor și s-a angajat că construiască uriașa baterie de 100 de megawatti. După faza de testare, bateria a fost folosită la maximum de capacitate, ca soluție de backup, care a oferit siguranță și stabilitate în ceea ce privește furnizarea energiei electrice. Bateria a fost instalată de compania japoneză Neoen, lângă o centrală eoliană din apropierea localității Jamestown. Este esențial să amintim că provincia South Australia este de patru ori mai întinsă decât România, dar populația este de numai 2,1 milioane de locuitori, cel mai cunoscut oraș fiind Adelaide.

Criptomonedele, lovitura de grație

881 28 5Următorul „tun” financiar a „bubuit” grație afacerilor cu criptomonede. Să ne amintim că, în 1998, internetul abia apăruse, dar nimeni nu aflase cum să-l transforme într-o valoare monetară. „Sfântul Graal din Silicon Valley” era inventarea unui sistem sigur de plată online. Cel care avea să-l creeze, avea să stăpânească secolul următor. Evident, era ceva la care marii afaceriști Peter Thiel și Max Levchin râvneau, în același timp. A urmat o adevărată revoluție. Levchin era un geniu în materie de criptare, iar Thiel era specialistul în finanțe. Problema era criptarea unui sistem de plată online, care să nu eșueze ca toate celelalte, iar cei doi au fondat atunci compania „Confinity” și s-au hotărât să încerce o versiune cu criptomonede, pe dispozitive Palm Pilot, unul dintre primele gadget-uri de pe care se putea vorbi la telefon, dar și trimite și primi e-mail-uri. În anul 2000, Levchin și Thiel s-au întâlnit cu Elon Musk, care și-a folosit banii pentru o fuziune cu compania lor, intuind potențialul viziunii.

Facilități, la un click distanță

881 28 6„Dacă această companie putea crea posibilitatea tranzacțiilor criptate și securizate, ea avea să dețină cheile împărăției consumului nelimitat. Dar, ca să vândă consumatorului acest serviciu, ca pe o modalitate de eliminare a durerii neuronale, ca să transforme această inovație tehnologică inteligentă, dar de mici dimensiuni, și care putea fi furată de alte mici companii inteligente din Silicon Valley, într-un brand de renume mondial care să cucerească lumea, e cazul să li se promită consumatorilor că o astfel de tranzacție trebuie să fie instantanee, la un click distanță”, a spus, la vremea aceea, Elon Musk.

„Mafia PayPal”, conglomeratul mogulilor online

Noua lor companie s-a numit „PayPal”. Împreună, au găsit cheia care a deschis oportunitățile internetului. În 2002, PayPal a încheiat o afacere de 1,5 miliarde de dolari cu eBay (compania cea mai puternică în materie de comerț online). Internetul reprezenta deja o piață unde se puteau face tranzacții prin PayPal, iar PayPal era deja un sistem de plată acceptat în peste 70% din licitațiile eBay. Fondatorii PayPal deveniseră legende în Silicon Valley, iar porecla lor este și în zilele noastre „Mafia PayPal”, aluzie la modul în care managerii și-au racolat colaboratorii, șefii celor mai importante companii online, precum YouTube etc.

Surdul de 3 ani, operat de polipi nazali

Cine este, însă, acest atât de mediatizat Elon Musk și care sunt excentricitățile afaceristului cu trei cetățenii, sud-africană, americană și canadiană? Miliardarul s-a născut la 28 iunie 1971, la Pretoria, în Africa de Sud. Este cel mai mare dintre cei trei copii ai familiei, doi băieți și o fată. Mama sa, Maye, este o canadiancă crescută în Africa de Sud, de profesie fotomodel și, în același timp, specialistă în diete. Tatăl lui Musk se numea Errol, era un sud-african alb, de meserie inginer electromecanic, care și-a dezvoltat și abilitățile de marinar, pilot, consultant și dezvoltator imobiliar. La vârsta de 3 ani, Musk încă nu vorbea. Crezând că e surd, părinții l-au operat de… polipi nazali! Din fericire, omul de afaceri a început să vorbească la doar două luni după intervenția chirurgicală. Încă din copilărie, pasiunea sa era lectura și obișnuia să citească aproape 10 ore zilnic. Se spune că, la vârsta de 8 ani, citise deja toate cărțile din biblioteca părinților, astfel că a început să studieze Encyclopedia Britannica, o lucrare cu peste 32.000 de pagini.

Visul american și prima companie fondată, alături de fratele său

Elon Musk a început studiul computerelor la vârsta de 10 ani. A terminat în trei zile un curs care, în mod normal, ar fi trebuit să dureze șase luni, și s-a apucat să inventeze jocuri video, pe un computer primitiv, PC Commodore VIC-20. La 12 ani a vândut revistei „PC and Office Technology” primul joc video „marcă personală”, numit „Blastar”, conceput în limbajul BASIC și pentru care a fost remunerat cu 500 de dolari. Pasiunea legată de secretele spațiului cosmic a început la vârsta de 14 ani, atunci când Musk a citit „Ghidul autostopistului galactic”, scris de britanicul Douglas Adams. Se spune că, în acel moment, și-a fixat țelul vieții sale, cel de a salva umanitatea și de a popula alte planete. La aproape 18 ani, Musk s-a mutat în Canada, țelul său fiind apropierea de SUA, țară în care nu putea emigra atât de lesne. A lucrat ca muncitor necalificat la o fermă și la o fabrică de cherestea, iar un an mai târziu, când în sfârșit a pășit în „State”, s-a înscris la „Queen University” din Kingston, întreținându-se din bursă și dintr-o serie de munci nocturne sordide și prost plătite. La 21 de ani, s-a transferat la „Pennsylvania University”. A absolvit respectiva instituție în 1995, cu două diplome de licență, în fizică și în economie. Prima companie fondată de Elon Musk a fost „Zip2”, pe care a construit-o împreună cu fratele său, Kimbal.

„Mă concentrez pe împlinirea visului din copilărie, acela de a duce oameni pe Marte!”

Elon Musk a uimit lumea și prin hotărârea sa de a trăi modest, în comparație cu „colegii” săi, miliardarii. Potrivit „The Independent”, cel mai bogat om din lume și-a vândut toate cele șapte reședințe (vile, palate, domenii și case din California), pentru care a primit 128 de milioane de dolari, realizând un profit de „numai” 25 de milioane de dolari! Musk a declarat că a luat această hotărâre ciudată dintr-o singură dorință: „Vreau să mă concentrez total pe împlinirea visului meu din copilărie, acela de a duce oameni pe Marte!”. De altfel, chiar de curând, la 18 aprilie, afirma: „Nu am nicio locuință în acest moment, stau la prieteni… Dacă merg în Bay Area, unde se află cea mai mare parte a birourilor Tesla, practic dorm, prin rotație, în dormitoarele libere ale prietenilor”.

300 de miliarde de dolari este averea afaceristului, după achiziționarea Twitter, potrivit CNN

„Am făcut celor de la Twitter oferta finală, dar și cea mai bună!“ (Elon Musk)

Grimes, fosta iubită: „Musk poate spune multe prostii, dar face ceea ce trebuie!“

881 28 7Iată, însă, și ce afirma una dintre fostele iubite, despre Elon Musk. Miliardarul și cântăreața canadiană Claire Elise Boucher s-au despărțit acum 19 ani, iar „Grimes”, așa cum sună numele de scenă al artistei, a declarat pentru „Vanity Fair”: „Musk poate spune multe prostii, dar face ceea ce trebuie. Proiectul Marte este greu. Nu există venituri pentru el. Nu există nicio modalitate de a face bani. Este în beneficiul umanităţii, este periculos şi scump, iar oamenii spun «Musk, strânge tu banii!». Iar el cheltuieşte totul pentru cercetare şi pentru dezvoltare. Elon nu trăieşte ca un miliardar… Ba, uneori, o face chiar sub pragul sărăciei. Am locuit cu el într-o casă foarte nesigură, care costa aproximativ 40.000 de dolari. Nu pot uita vecinii care ne filmau şi perioadele în care am mâncat unt de arahide, timp de opt zile, la rând”.

Elon Musk, nebunul care va aduce sfârşitul omenirii sau vizionarul care ne va conduce printre stele în secolul următor? Reală dilemă...

„Nu dețin niciun iaht, nu merg în vacanțe exotice… Consumul meu nu este mare. Dacă nu aș folosi avionul, aș munci mai puțin!“ (Elon Musk)

8 copii, unul mort, 5 in vitro şi 2... normali!

881 28 8Viața amoroasă a lui Musk a fost tumultuoasă. În anul 2017, s-a vorbit chiar despre o relație între el și Angelina Jolie, dar zvonurile au fost infirmate de amândoi. Prima soție a afaceristului a fost scriitoarea canadiană Justine Wilson, cu care s-a căsătorit în anul 2000 și de care a divorțat opt ani mai târziu. Primul lor băiat s-a stins la numai 10 săptămâni, de moarte subită. Au urmat, însă, alți cinci, pentru care cei doi soți au apelat la fertilizarea in vitro, gemenii născuţi în 2004 și tripleții în 2006. După despărțirea de Justine, Elon s-a căsătorit, în 2010, cu actrița britanică Talulah Riley, de care a divorțat în 2012. Un an mai târziu s-au recăsătorit, dar și acest nou mariaj a durat doar un an… Relaţia cu cântăreaţa Grimes s-a concretizat în 2 copii, un băiat (2020) şi o fată (2021).

La vârsta de 8 ani, viitorul afacerist citise deja biblioteca familiei şi se orienta către Encyclopedia Brittanica