Main menu

header

881 25 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Un studiu de dată recentă a pus în evidență realitatea uimitoare a legăturii dintre câștigarea unui Premiu Oscar și longevitate - spre deosebire de actorii nominalizați, câștigătorii trăiesc în medie cu cinci ani mai mult.

Cu cât mai tânăr învingătorul, cu atât mai longeviv

Considerat cel mai prestigios premiu din industria celei de-a șaptea arte, Oscarul a făcut să curgă multă cerneală, a ridicat cariere, a răsplătit prestații cinematografice memorabile, a stârnit controverse și a avut audiențe record. Speranța de viață a câștigătorilor de Premiu Oscar a fost o temă dezbătută mulți ani, un mai vechi studiu - realizat în 2005 - sugerând că învingătorii trăiesc cu circa patru ani mai mult. O nouă cercetare, derulată de specialiștii de la Universitatea din Toronto, a creat un model bazat pe o analiză extinsă a 2.111 actori care au fost nominalizați la Oscar din 1929 până în 2020 sau au apărut alături de un coleg de distribuție nominalizat. Potrivit tiparului, actorii câștigători au înregistrat o durată medie de viață de 81,3 ani. În același timp, cei nominalizați care nu au obținut râvnita statuetă înregistrează 76,2 ani în medie. „Speranța de viață s-a dovedit mai mare pentru starurile care au câștigat premiul la o vârstă mai fragedă și au înregistrat mai multe astfel de victorii de-a lungul anilor”, explică specialiștii.

„Asociere pozitivă între succes și supraviețuire”

Pentru a clarifica aspectul longevității premianților Academiei americane de film și a oferi date cât mai precise, specialistul Donald Redelmeier și echipa sa au extins cercetarea până în urmă cu aproape un secol, anul 1929, când au fost înființate Premiile Oscar și când speranța generală de viață era diferită. „Actorii și actrițele care au câștigat manifestă o asociere pozitivă între succes și supraviețuire, sugerând importanța factorilor comportamentali, psihologici sau a celor de sănătate modificabili”, au scris cercetătorii în studiul lor, publicat în PLOS ONE. Pe baza datelor acumulate, specialiștii au dezvăluit că actorii care au jucat alături de învingători, dar nu au fost nominalizați trăiesc în medie 76 de ani.

„Studiul asupra longevității câștigătorilor Premiilor Oscar oferă date care sugerează că succesul major în carieră pe care îl reprezintă această distincție contribuie la diminuarea uzurii acumulate de-a lungul anilor“ studiu al Universității Toronto, Canada

Stil de viaţă mai sănătos, psihic mai puternic

În timp ce motivul acestei diferențe de speranță de viață în lumea strălucitoare a cinematografiei rămâne neclar, cercetătorii au mai multe explicații posibile. Una dintre acestea ar fi că statutul social al câștigării unui Premiu Oscar poate contribui la sănătatea celebrităților distinse. „Învingătorii tind să mănânce corect, să facă exerciții fizice în mod constant, să doarmă regulat, să evite consumul de droguri și să urmeze idealurile unui stil de viață prudent”, notează cercetătorii canadieni. O altă ipoteză se referă la mecanismele psihosociale care intervin: „Câștigătorii premiilor Academiei pot fi capabili să evite stresul printr-un control mai mare asupra propriilor emoții și manifestă mai puține dezechilibre atunci când întâlnesc un obstacol în viață. Mai mult, a câștiga un Premiu Oscar poate șterge o respingere anterioară umilitoare sau o critică usturătoare, menținând liniștea sufletească și ajutând la atenuarea semnificativă a răspunsurilor la nivel hipotalamo-hipofizar”.