Main menu

header

882 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Vremurile se schimbă și realitățile cotidiene își pun amprenta asupra formei, mesajului și argumentului produsului artistic. În această săptămână o serie de evenimente prezentate în premieră ne arată cum ne este marcată existența de trecerea timpului și de apariția noilor contexte sociale. În continuare vă recomandăm câteva dintre propunerile originale pregătite de instituțiile culturale autohtone.

„Pescărușul” lui Cehov, transpus în zilele noastre, în premieră la TNB

Una dintre cele mai cunoscute și jucate texte cehoviene este prezentată acum într-o viziune contemporană provocatoare, pe scena Teatrului Național din București. Pe 14 și 15 mai 2022, de la ora 19:30, la Sala „Ion Caramitru” au loc primele reprezentații ale spectacolului „Pescărușul”. Intriga clasică, plină de simboluri, care dezvăluie culisele existenţei artiștilor de acum peste 100 de ani, este adaptată provocărilor contemporane. Într-o montare îndrăzneață, la granița dintre teatru și film, regizorul Eugen Jebeleanu propune o reflecție asupra „conflictelor dintre generații în confruntarea de idei și teatralități care zdruncină convingerile și clișeele stereotipate ale reprezentării oamenilor pe scenă”. Din distribuție fac parte Alexandru Potocean, Istvan Teglas, Emilian Oprea, Richard Bovnoczki, Florentina Țilea, Irina Movilă, Ciprian Nicula, Emilian Mârnea, Ada Galeș, Niko Becker și Sara Cuncea. Jocul actorilor este suplinit de proiecții video, muzică originală (semnată de Remi Billardon), dar și scene interpretate în limbi străine (supratitrate în limba română). Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani.

Eșecul căsniciei: „Zăpezile de altădată”, la Teatrul Dramaturgilor Români

La aniversarea a cinci ani de existență, o nouă premieră împrospătează repertoriul Teatrului Dramaturgilor Români din Capitală. Pe 14 mai, de la ora 19:00, la Sala „Iosif Naghiu”, are loc prima reprezentație a spectacolului „Zăpezile de altădată”, de Dumitru Solomon, în regia lui Alexandru Mihail. Comedia romantică ilustrează cu mult umor transformarea radicală a unei relații de cuplu. Peste ani, foștii îndrăgostiți pătimași, visători și plini de entuziasm se trezesc într-un mariaj înecat în rutină, întreținând o relație dominată de furie, dezinteres și platitudine, în care arbitrul tra- dițional rămâne „mama soacră”. Transformând căsnicia într-o competiție fără scop, cei doi protagoniști argumentează prin conversații înțepate și spumoase, o realitate crudă: flacăra de amor nu poate fi reaprinsă doar scormonind prin cenușa fostelor arderi intense. Într-un joc provocator și revigorant îi veți putea descoperi pe protagoniștii George Rotaru, Cristina Casian și Florina Gleznea. Următoarea reprezentație este programată pe 20 mai.

Cine e vinovat: bărbatul sau femeia? „Disputa”, la Brașov

Un adevărat laborator de cercetare emoțională este creat vizionar pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, care propune publicului un experiment provocator. Pe 14 și 15 mai, de la ora 19:00, au loc primele reprezentații ale piesei „Disputa”, de Pierre de Marivaux. Textul scris în secolul al XVIII-lea analizează factorii care declanșează coruperea sufletului căutând răspuns la întrebarea: cine este mai predispus să trădeze, femeia sau bărbatul? Piesa spune povestea a patru copii (două fete și doi băieți), izolați de lume încă de la naștere, care nu interacționează cu nicio ființă în afara celor doi servitori. Ajunși la vârsta întrebărilor și înfloririi dorințelor, tinerii se întâlnesc, pentru prima dată, sub ochii publicului. Ce reacții au, cum ajung să descopere dragostea și gelozia, cum apar orgoliile și ce dă naștere războiului dintre sexe veți afla din jocul fermecător al protagoniștilor Ioana Predescu, Mădălin Mandin, Ioana Bîndac, Vlad Lință, Anca Florea și Vlad Pavel. Într-o montare contemporană plină de culoare, regizoarea Diana Păcurar surprinde transformarea emoțională a indivizilor, pornind de la prima întâlnire, marcată de sălbăticie, puritate, teamă și curiozitate.

Noaptea Muzeelor: surprize și experiențe inedite într-o ediție „de majorat”

882 30 2Pe 14 mai, în București și 80 de localități din țară, expoziții inedite își deschid porțile în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ajuns acum la cea de-a XVIII-a ediție. Puteți vizita gratuit instituții precum Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Cotroceni, Arcul de Triumf, Muzeul Peleș, Castelul Bran sau Muzeul Național de Istorie al României. Pe lângă expozițiile clasice, în București puteți descoperi și colecții inedite precum Galeria Costumelor de Teatru - Doina Levintza (B-dul Ion Mihalache nr. 113), „Casa care cântă”, la sediul Corului „Madrigal” sau „Farmecul calculatoarelor românești”, la Muzeul Universității Politehnice. De asemenea, Teatrul Țăndărică din Capitală a pregătit pentru public expoziția interactivă „Perpetuum Țăndărică” și spectacolul „Regele Moare”, iar la Muzeul Parfumului, vă așteaptă o colecție unicat, cu peste 10.000 de exponate autentice din diferite perioade istorice. La Institutul Francez din Cluj puteți vedea expoziția inedită „Caritas, scurtă istorie ilustrată”, ce ilustrează cu umor marea escrocherie financiară, iar la Muzeul Amintirilor din Comunism de la Brașov puteți regăsi între exponate peștele de pe televizor, telefonul cu disc - pus pe mileu și bătrânul magnetofon, puteți asculta muzica românească retro și chiar puteți servi un Brifcor și un sendviș cu parizer „luat pe sub mână”.

„Giselle”, balerini ucraineni dansează la București pentru susținerea refugiaților

882 30 3Artiști renumiți ai Baletului ucrainean, care la izbucnirea conflictului armat se aflau în afara țării, în diverse turnee, s-au reunit și au închegat o trupă intitulată simbolic „Teatrul pentru Ucraina”, care acum militează împotriva războiului și încearcă să-și susțină semenii prin artă. Pe 14 mai, de la ora 20:00, la Sala Palatului din Capitală, balerinii ucrainieni își vor demonstra grația și măiestria într-o reprezentație specială a baletului „Giselle”, de Adolphe Adam. Rolurile principale sunt interpretate de soliștii Olga Golytsia și Jan Vana, alături de care îi puteți vedea pe Ivan Zhuravlov, Irina Yurchenko, Uliana Timoshenko, Katerina Peti, Irina Borysova, Stella Fedorovych, Konstantin Maiorov, Evgheny Silakov, Artur Gasparyan și Yana Loban. Spectacolul face parte dintr-un turneu umanitar pe care balerinii îl susțin în capitalele europene, toate profiturile încasate fiind donate pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.