Main menu

header

882 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Strălucitoarea Cetate a filmului, acel loc magic în care fiecare tânăr actor visează să ajungă, știe să-și protejeze imaginea atunci când chiar și starurile cele mai cunoscute încalcă anumite reguli. De-a lungul anilor, mai multe celebrități care s-au comportat scandalos ori au făcut afirmații nepotrivite au fost interzise la Hollywood, uneori cu anii.

Mel Gibson, ostracizat pentru remarci antisemite

882 27 2După arestarea sa din 2006, în care a aruncat remarci antisemite la adresa ofițerilor de poliție care l-au reținut, Mel Gibson a fost mult timp persona non-grata la Hollywood - în patru ani a avut doar un rol. Dar starul din „Braveheart” nu s-a potolit. În 2010, au ajuns la opinia publică înregistrări în care Gibson urla remarci rasiste la partenera sa de atunci, Oksana Grigorieva, mama unuia dintre cei nouă copii ai săi, pe care a amenințat-o și a terorizat-o până când aceasta a făcut plângere oficială pentru presiune psihică exercitată de faimosul actor. Imaginea lui Gibson a devenit atât de șifonată, încât până și agenția care îl reprezenta l-a abandonat, iar presa se întreba cum de mai are, totuși, o carieră. Abia în ultimii doi ani Hollywoodul a început, încet, încet, să-și reconsidere atitudinea față de Gibson. Dar tot a durat un deceniu…

Charlie Sheen, „pe lista neagră a industriei divertismentului”

882 27 3Cândva unul dintre cei mai bine plătiți actori de la Hollywood, Charlie Sheen a avut nenumărate probleme cu drogurile și alcoolul, a încercat fără succes să renunțe la vicii, aproape a distrus sitcomul „Doi bărbați și jumătate”, care i-a adus, de altfel, o apreciere mondială, și din care a fost, în cele din urmă, concediat, și a avut în viața privată un comportament atât de scandalos încât Academia americană de Film l-a marginalizat. Actorul nu a lucrat mai nimic de aproape zece ani, menționând că „este pe lista neagră a industriei divertismentului” și că nu muncește inclusiv când a cerut micșorarea alocației datorate copiilor săi din relațiile cu fostele soții Denise Richards și Brooke Mueller, scrie entertainment.howstuffworks.com.

Tim Robbins, Susan Sarandon și Richard Gere, marginalizați pentru comentarii politice

882 27 4Potrivit The Hollywood Reporter, Richard Gere a fost marginalizat multă vreme după ce a făcut comentarii politice referitoare la „ocupația” exercitată de China în Tibet. Era anul 1993 și, deși Gere a mai făcut unele filme între timp, anvergura pe care o promiteau aparițiile sale de până atunci nu s-a mai petrecut. Starul din „Frumușica” și-a făcut apariția la Premiile Oscar abia în 2013. La rândul lor, vedete de prim rang, ca Susan Sarandon și Tim Robbins, care au vorbit în sprijinul refugiaților haitieni, au suportat interdicții. Dacă în ceea ce îl privește pe regizor proiectele au continuat, totuși, în dreptul lui Susan Sarandon s-a așternut, fără îndoială, un con de umbră care a durat mai mulți ani.

Bill Cosby, Roman Polanski, Adam Kimmel, Kevin Spacey și Harvey Weinstein, excluși pentru agresiuni sexuale

În 2018, Academia de Film îl interzicea pe actorul Bill Cosby, acuzat de agresiune sexuală. Hollywoodul s-a dovedit necruțător cu acest subiect mai ales după debutul mișcării MeToo, care a pornit de la Harvey Weinstein, la rândul său exclus din Academia de Arte și Științe Cinematografice. Expulzarea s-a făcut pe loc, și, de unde Weinstein era un fel de „rege” care putea cu o singură declarație „face” sau distruge cariere, s-a trezit cea din urmă persona non-grata. Cât despre faimosul membru al Academiei de Film timp de peste 50 de ani, regizorul Roman Polanski, câștigător al Premiului Oscar pentru „Pianistul”, acesta a fost îndepărtat după ce a pledat vinovat pentru relații sexuale cu un minor. La rândul său, celebrul Kevin Spacey a dispărut pur și simplu din prim-planul cinematografiei după acuzații de agresiuni sexuale și un proces care pare să-i fi încheiat cariera. Cea mai nouă „intrare” pe această listă neagră este Adam Kimmel, care a fost eliminat din funcția de membru al Academiei de Arte și Științe Cinematografice în 2021, după ce a pledat vinovat pentru viol.

Isaiah Washington și-a „închis” cariera din cauza comentariilor homofobe

882 27 5Star în ascensiune grație prezenței în serialul de succes „Anatomia lui Grey”, Isaiah Washington a intrat pe lista neagră a Hollywoodului după ce a făcut comentarii homofobe la Globurile de Aur din 2007. Actorul era deja în vizor, pentru comentarii anterioare de același tip - cu un an mai devreme, îl insultase pe T.R. Knight, coleg de platou. Chiar dacă Washington a apelat la consiliere, nu s-a mai putut face nimic pentru cariera sa. „După incidentul de la Globurile de Aur, totul s-a prăbușit. Am pierdut totul. Nu îmi puteam permite să am un agent, nu îmi puteam permite să am un om de relații publice, nu îmi puteam permite să merg mai departe”, a mărturisit mai târziu actorul, care nu a mai avut proiecte cinematografice demne de menționat de atunci.

Wesley Snipes, evazionist evitat

Wesley Snipes nu și-a plătit impozitele de ani întregi, iar când în cele din urmă a fost arestat pentru asta, nu numai că a trebuit să facă închisoare, dar Hollywoodul a reacționat și l-a pedepsit cu marginalizarea. Snipes nu a mai fost văzut în producții până în 2021. Un actor care în anii ’90 apărea în aproape toate filmele și emisiunile TV și care avea o ascensiune fulminantă s-a dovedit a fi apelat la metode revoltătoare pe drumul spre succes. După ce s-a demonstrat că actorul a furat material de la un coleg, Hollywoodul nici nu a fost nevoie să intervină pentru a-l exclude: producătorii pur și simplu au încetat să-l mai includă în proiectele lor.

Latura întunecată a personalităţii talentatului Shia LeBeouf, care implică violenţe, scandaluri şi procese, nu a rămas fără ecou la Hollywood, care nu mai doreşte să fie asociat cu un astfel de comportament şi l-a inclus pe actorul din „Transformers“ pe „lista neagră“

Will Smith, pedeapsă severă pentru că şi-a pălmuit colegul de breaslă

Într-o întorsătură șocantă a serii decernării Oscarurilor 2022, faimosul Will Smith, care a și câștigat, de altfel, premiul pentru interpretare masculină, l-a pălmuit pe scenă, în văzul întregii lumi, pe colegul de breaslă Chris Rock, după ce acesta din urmă a făcut o glumă nesărată pe seama soției actorului din „Băieți răi”, Jada Pinkett Smith. Actrița suferă de alopecie, o boală care provoacă pierderea părului, iar Smith a urcat pe scenă pentru a-l pălmui pe Rock, apoi s-a întors la locul său și a rostit o înjurătură. Potrivit presei internaționale, Smith avea resentimente față de Rock de mai bine de șase ani, de când comediantul făcuse o altă aluzie nefericită la adresa Jadei Pinckett. Ca urmare a gestului de netolerat, Academia de Film i-a interzis lui Smith să participe la Oscaruri și la celelalte evenimente pe care le va organiza în următorii zece ani.