Main menu

header

885 18 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Biofilia înseamnă dragoste pentru natură, așa că designul biofilic folosește resurse naturale pentru a crea un sentiment de armonie între arhitectura modernă și lumea naturală. Generând o conexiune mai strânsă cu natura prin modul în care sunt create și construite clădirile și peisajele, designul biofilic poate intra și în casele oamenilor, indiferent dacă sunt la marginea unei păduri sau în mijlocul unei metropole, cu câteva reguli pe care le relevă specialiștii în domeniu.

Modele și materiale din lemn și piatră

885 18 2Designul biofilic vine din anii 1980, ca expresie a ideii cercetătorului Edward O. Wilson, care menționa că omul se naște cu o afinitate pentru lumea naturală. Acum, oamenii își petrec aproape 90% de timp înăuntru, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de The National Human Activity Pattern, iar nevoia de a aduce natura în interiorul clădirilor se manifestă ca un trend puternic, într-un mod vizibil. La o primă evaluare, acest lucru înseamnă plante, multe și peste tot. În detaliu, designul biofilic înseamnă mai mult - schimbarea în bine a stării de spirit a celor care frecventează respectivul spațiu. În timp ce designul biofilic a fost rapid implementat în spațiile de birouri, una dintre recomandările importante pentru a aduce acest tip de design în interiorul locuinței personale este estomparea granițelor dintre interior și exterior. Studiile arată că atunci când oamenii sunt conectați la lumina zilei și la priveliști ale naturii, sunt mai bine dispuși. Acasă se poate alimenta sentimentul de bine aducând natura în interior prin modele și materiale naturale, lemn și piatră în principal.

Cameră exterioară în grădină sau pe terasă

885 18 3Casele realizate în spiritul designului biofilic trebuie să permită cât mult aer proaspăt și o cantitate mare de lumină naturală, cu posibilitatea de a deschide ferestrele ori de câte ori este posibil. Printr-o fereastră deschisă se pot auzi și sunetul ploii, al vântului sau cântecul păsărilor, realizându-se conexiunea la anotimp și la vreme. Este un concept destul de simplu, iar designul biofilic implică și vizualizarea unor elemente verzi - acvarii, pereți cu plante, mici fântâni de apă, o fereastră către grădina exterioară. De asemenea, este important ca mobilierul să fie amplasat în așa fel încât să nu împiedice pătrunderea luminii în încăpere. Împreună, aceste elemente sedimentează legătura dintre om și natură. Un alt truc de design biofilic este crearea unui spațiu de lucru sau de relaxare, chiar foarte mic, afară, în grădină sau pe o terasă. Aceste încăperi pot fi folosite ca zonă de lucru sau de relaxare aproximativ șase luni pe an. A petrece tot acest timp în exterior, dar totodată la adăpost este una dintre cele mai de succes ilustrări ale conceptului de design biofilic.

Texturi în verde, galben și albastru

885 18 4Astăzi, majoritatea materialelor de construcție sunt dominate de linii și unghiuri drepte. Designul biofilic implică recursul la formele curbe, care se regăsesc în valurile mării, la flori și scoici, combinând astfel afinitatea profundă pentru aceste rotunjimi naturale și simțul de ordine. Nu orice casă poate avea forme naturale care implică rotunjimi, mult mai costisitor de realizat, dar desigul biofilic permite motive decorative de acest tip, de la perne la coloane. Un alt secret al realizării unui design biofilic reușit este reliefarea experiențelor spațiale pe care le oferă natura în interiorul casei. Acest lucru se obține, de asemenea, prin obiecte și decorațiuni. În același timp, designul biofilic implică identificarea specificului locuinței, care poate fi rustic în mijlocul orașului sau sofisticat în pragul deșertului. Totul este ca natura să poată fi reliefată în interior - se pot adăuga texturi ce le imită pe cele observate în natură, în culorile întâlnite cel mai frecvent afară: verde, galben și albastru.

Spații vitrate ample

885 18 5Încorporarea elementelor directe sau indirecte ale naturii în mediul construit a fost demonstrat că reduce stresul, nivelul tensiunii arteriale și ritmul cardiac, crescând în același timp productivitatea, creativitatea și aprecierea de sine. Designul biofilic permite forme geometrice, volume și motive vegetale sau animale, stâlpi de susţinere arborescenţi, cochilii şi spirale, forme ovoidale şi tubulare, arcade, domuri, utilizarea geomorfologiei, biomorfismului (modelarea elementelor de design artistic pe tipare şi forme preluate din natură), biomimeticii (transpunerea în design a unor soluţii preluate din natură, prin imitarea de modele, sisteme şi elemente naturale). De asemenea, acest tip de design pune accent pe conferirea abilităţii mediului construit de a oferi refugiu, intimitate, asigurând în acelaşi timp oportunitatea de „prospectare” a orizontului - mai precis, vederi suficient de deschise, spații vitrate ample, precum și păstrarea echilibrului dintre structură (ordine) şi complexitate (detalii şi variabilitate). În același timp, spațiul trebuie să fie și suficient de flexibil pentru modificări ulterioare. Pe lângă vederea amplă în exterior, lumina naturală și aerul curat, alături de elementele de decor, celebrul architect britanic Amos Goldreich menționează în dreptul designului biofilic stimularea simțurilor olfactive și auditive prin elementele naturii aduse în spațiul interior.

„Chiar şi fără vedere la malul mării, casele pot fi proiectate pentru a ne conecta cu natura în moduri simple şi subtile, prin designul biofilic“ (Amanda Sturgeon, autoarea cărţii „Creating Biophilic Buildings“ / „Crearea clădirilor biofilice“)

Versatilitate a spaţiului de lucru

Designul biofilic este un trend suficient de masiv încât să fi ajuns în prim-planul preocupărilor arhitecților, designerilor și experților implicați în ceea ce înseamnă realizarea unui spațiu de locuit sau de lucru în comuniune cât mai strânsă cu natura. Toate acestea întrucât cele mai recente studii au atestat faptul că europenii sunt tot mai puțin conectați cu natura, deși își doresc acest lucru foarte mult. Ca urmare, pentru spațiile de birou, designul biofilic impune folosirea luminii naturale într-un mod cât se poate de inteligent și de variat, în funcție de temperatură, în așa fel încât să existe și lumină caldă, și rece, și umbră. În același timp, promotorii acestui tip de design, care crește productivitatea, mizează pe varietatea spațiilor de lucru. O sală de jocuri, de citit sau poate de yoga, un spațiu de relaxare sau un work café cu elemente natural distincte sunt unele dintre soluțiile pe care le implementează angajatorii care mizează pe designul biofilic.