Main menu

header

902 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

În multitudinea de atracții turistice oferite de Sinaia nu aveți voie să ratați un traseu cu adevărat „regal”: Drumul Regelui, prin Poiana Regală, la stânca Franz Josepf.

Poteca pavată cu piatră cubică urcă prin pădure, într-un ambient coloristic parcă... pictat!

Traseul de aproximativ 3,5 km către Poiana Regală / Poiana Stânii porneşte din zona parcului „Dimitrie Ghica”, șerpuiește pe strada Furnica, trece de Mănăstirea Sinaia, urcă drumul către Cota 1400 şi se desprinde la dreapta, pe marcaj bandă albastră, după Centrul de pregătire al Jandarmilor Montani, punct de reper cabana Schiorilor. Puteți scurta prin curtea Castelului Peleș, în spatele impozantei clădiri regale veți vedea „răsărind” câteva scări de piatră care vă vor duce pe Drumul Regelui. Drumul Regelui este o potecă... regală, adică pavată cu piatră cubică și străjuită de balustrade din lemn, care urcă prin pădure într-o coloristică ambientală superbă, mai ales acum, toamna. Pe traseu puteți vedea și Stânca Sfânta Ana, nu aveți cum să o ratați dacă sunteți atenți la marcaje. Traseu lejer, pe marcaj albastru. Are în „dotare” și un izvor, în apropiere de Poiana Regală. Sau Stâna Regală, sau Poiana Stânii, o largă pajiște alpină, înălțată la 1.270 m peste... Mamaia, din care se deschide ochiului și sufletului o privelişte excepţională asupra masivului Bucegilor, de la Furnica până la abruptul Caraimanului.

Panorama cea mai spectaculoasă de pe Valea Prahovei

Panorama „cea mai ideală” (permiteți pleonasmul) o puteți admira de pe „stâncile Franz Joseph” (care sunt, de fapt... una!). Unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere de pe Valea Prahovei. Panorama înaltă oferă o privelişte de o frumusețe... ameţitoare, și la figurat, dar și la propriu, asupra întregii văi, între Poiana Ţapului şi Sinaia. În vârful stâncii este (era?) şi un teleobiectiv. De acolo puteți admira Sinaia, Bușteniul, Azuga, Piatra Arsă, Crucea de pe Caraiman, Păduchiosul, Jepii Mari, Piatra Mare, Munții Baiul Mare, Munții Postăvaru, Piscul Câinelui... o minunăție de priveliște panoramică.

Vă amintim numai câteva dintre atracțiile turistice din Sinaia: Castelul Peleș, Mănăstirea Sinaia, Muzeul Trenulețelor și Gările Regale, Muzeul orașului (în Palatul Florescu-Ştirbei, cea mai veche vilă din Sinaia), Casa Memorială „George Enescu“ (Vila Luminiș), Cazinoul din parcul „Dimitrie Ghica“