Main menu

header

952 30 1de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi

Vedete ale teatrului, muzicii și spectacolului de revistă, împărtășesc pe scenele românești povești impresionante, istorii ilustrate cu pasiune, dramatism sau umor spumos, în adevărate demonstrații de măiestrie actoricească. În continuare, vă recomandăm câteva evenimente ce marchează începutul de stagiune în această săptămână.

„Ghici cine vine?”, un proiect Dan Puric

Noile metehne și caracteristicile personajelor societății de azi sunt remarcabil surprinse și subliniate în noua producție lansată de Dan Puric pe scenele românești: comedia neagră „Ghici cine vine?”. Textul scris și regizat de Dan Puric vorbește cu umor, ironie și eleganță despre derizoriul existenței umane. Replicile spumoase și dialogurile savuroase ale eroilor (Dan Puric, Constantin Cotimanis / Ovidiu Cuncea, Amalia Ciolan / Iulia Dumitru şi Beatrice Rubica) condimentează intriga ce speculează momentul întâlnirii neașteptate a protagoniștilor (proveniți din diferite categorii sociale) cu moartea. Spectacolul va fi prezentat într-un turneu prin țară, primele reprezentații fiind programate pe 26 septembrie (ora 19:00) - la Centrul Cultural Reduta din Brașov, pe 10 octombrie (19:00) - la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galați, și pe 11 octombrie (19:00) - la Sala Luceafărul din Capitală.

Premiere și surprize lirice la Cluj și București

952 30 2La Cluj, Opera Națională își deschide stagiunea cu premiera spectacolului „Nunta lui Figaro”, de Mozart, o montare alertă și captivantă prezentată în premieră pe 23 și 24 septembrie, de la ora 18:30. Planul căsătoriei istețului servitor stârnește interese și acțiuni care tulbură liniștea căminul contelui Almaviva, generând suspans, răsturnări de situație și numeroase momente comice. În rolurile principale îi puteți vedea pe Zoltan Molnar, Anna Stănescu, Sebastian Blaj și Lorena Puican, acompaniați de Orchestra Operei Naționale din Cluj, condusă de David Crescenzi. Tot pe 23 septembrie, iubitorii genului liric din Capitală sunt invitați pe esplanada din fața Operei Naționale care găzduiește o nouă ediție a evenimentului „Promenada Operei”. De la ora 12:00 este prezentat spectacolul „Opera Labirint”, o incursiune în universul magic al operei, într-o montare semnată de Alexandru Nagy. În continuare, de la ora 19:00, publicul va putea urmări o selecţie de partituri, arii și duete celebre, în interpretarea unor soliști renumiti, precum Madeleine Pascu, Daniel Magdal, Cătălin Toropoc, Liviu Indricău, Andrei Petre, Iordache Basalic, alături de soliștii corpului de Balet, Corul și Orchestra Operei Naționale din București. Intrarea este liberă.

Maia Morgenstern şi provocările artistului, în „Cioburi de oglindă” 

Cât de dorit și de necesar este adevărul, dar și cât de periculos poate deveni pentru fiecare individ, ne dezvăluie marea actriță Maia Morgenstern și artiștii Teatrului Evreiesc de Stat în noua producție „Cioburi de oglindă”. Spectacolul de muzică și poezie, realizat într-o regie colectivă, îmbină inspirat texte reprezentative semnate de W. Shakespeare, H. Ibsen, M. Diament, T. Williams, G. Kreisler, Matei Vișniec și Marin Sorescu, cu partituri excepționale din creaţiile compozitorilor Albioni, Beethoven, Bartok, Debussy, Ravel, E. Satie, M. Mangani și B. Kovacs, care ilustrează magistral confesiunea unei celebre actrițe în fața unui tânăr jurnalist aflat în căutarea senzaționalului. Din distribuție mai fac parte Marius Călugărița, Paul Ballo, Corina Băjenaru, mezzosoprana Antoanela Barat, Mihai Pinternaru (clarinet) și Mihai Murariu (pian). „Cioburi de oglindă” este prezentat într-un turneu în mai multe orașe din țară, următoarele reprezentații fiind programate: pe 22 septembrie (ora 19:00) - la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, pe 29 septembrie - la Pitești, și pe 3 noiembrie - la Mediaș.

Profesioniștii umorului fac show la Festivalul „La porțile râsului”

Pentru două zile orașul Drobeta-Turnu Severin devine capitala umorului românesc. Pe 21 și 22 seprembrie, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”, se derulează Festivalul Național de Umor și Satiră „La porțile râsului”, un eveniment ajuns la cea de-a 6-a ediție. Festivalul, unicul de acest fel din zona Olteniei, aduce în fața publicului trupe și interpreți amatori din întreaga țară, anul acesta juriul competiției fiind alcătuit din îndrăgiții artiști Florin Zamfirescu și Carmen Tănase, alături de apreciatul caricaturist Criv Vedercea. În fiecare seară, după momentele artistice ale concurenților, respectiv festivitatea de premiere, pe scenă vor urca „profesioniștii umorului românesc” și invitații lor. Pe 21 septembrie (ora 20:00) vă puteți întâlni cu Vasile Muraru și Valentina Fătu, Daniela Tănase și Mirabela Dauer, iar pe 22 septembrie (ora 19:00), celebrul cuplu Romică Țociu și Cornel Palade va încinge atmosfera cu un recital de umor exploziv.