Main menu

header

953 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Nu mai este un secret pentru nimeni că superbogații din Silicon Valley sunt un grup de oameni foarte speciali. Cum opinia publică nu-i scapă din ochi, a ieșit la iveală faptul că acești răsfățați ai sorții - altfel persoane care muncesc extraordinar de mult și cu mare folos - au ieșit la iveală, rând pe rând, obiceiuri stranii, obsesii și excentricități care i-au lăsat pe mulți fără cuvinte.

Intenționează să edifice un oraș nou, cu o societate nouă

953 29 2Neconvenționali, ciudați, un grup în care sunt la modă tot felul de experimente și credințe bizare – aceștia sunt superbogații din Silicon Valley, despre care Jan English-Lueck, autorul cărții „Culture@ SiliconValley”, un studiu antropologic al industriei tehnologice, afirmă că sunt „mânați” de ideea că totul în jur este o problemă care trebuie rezolvată mai degrabă decât o viață care trebuie trăită. De exemplu, unul dintre cele mai recente proiecte este înconjurat de o aură de mister - un consorțiu de investitori din Silicon Valley, numit Flannery Associates, cumpără masiv teren în vederea edificării unui nou oraș în comitatul Solano, din nordul Californiei. Proiectul, deja controversat, poartă numele companiei-mamă a „vehiculului” de investiții: California Forever. „Redările artistului care însoțesc proiectul California Forever descriu un peisaj atractiv și armonios, familiar gândirii utopice: parcuri abundente, spații deschise și energie durabilă, o politică a vieții urbane care subliniază nevoia de a reformula relațiile oamenilor cu natura. Nu se referă doar la crearea unui mediu nou, ci își imaginează un nou tip de societate”, detaliază Iain White, profesor de planificare a mediului la Universitatea din Waikato.

Jack Dorsey lucrează în picioare, sub lumină infraroșie

953 29 3Tratamentele extreme și obiceiurile alternative de sănătate foarte stranii pe care mulți superbogați din Silicon Valley le practică au făcut înconjurul lumii. Obsedați de a-și spori productivitatea și de a fi, fizic, „produsul propriului design”, cum arată Chuck Darrah, președintele Departamentului de Antropologie de la Universitatea de Stat din San Jose, acești excentrici ai planetei se întrec în practici care uimesc. Unul dintre cei mai faimoși este Jack Dorsey, fost CEO al fostului Twitter, actual CEO al Block Inc., care merge pe jos opt kilometri până la muncă, alternează zilnic sauna și baia cu gheață, lucrează la birou în picioare, sub lumină infraroșie, postește total de vineri până duminică și se retrage câte o săptămână pentru meditație foarte aspră (muncă fizică, fără cărți, muzică, socializare și carne).

Serge Faguet înghite 60 de pastile pe zi, deși nu este bolnav

953 29 4Fondatorul Tokbox, Serge Faguet, este unul dintre cei mai stranii „geniali” din Silicon Valley. Acest excentric poartă aparate auditive, deși are un auz perfect, și ia 60 de pastile pe zi, inclusiv blocante de estrogen și medicamente pentru diabet, chiar dacă nu este bolnav. Serge a mărturisit la un moment dat că a cheltuit sute de mii de dolari pentru optimizarea minții și a corpului și intenționează să facă tot ce poate pentru a trăi veșnic. Ca mulți alții din însorita vale californiană, Serge folosește și droguri ilegale, dar în doze micro, despre care crede că îi ascut mintea și se laudă că și-a modificat „permanent” creierul pentru o „seninătate” sporită (luând de zece ori doza normală de LSD).

Își pregătesc „conservarea” pe termen nedeterminat

În cei zece ani care au trecut de la lansarea proiectului Google menit să găsească o soluție de a învinge moartea nu s-a mai aflat aproape nimic despre ideea numită Calico, creație a co-fondatorilor Larry Page și Sergey Brin. În schimb, se cunosc alte modalități stranii ale superbogaților din Silicon Valley de a „pirata” marele final inevitabil. Prima formulă este criogenia - cofondatorul Paypal, Peter Thiel, se află pe lista celor care vor fi congelați imediat după deces, în speranța că tehnologia viitorului îl va putea reînvia. De altfel, în Silicon Valley, această procedură, foarte costisitoare, este oferită angajaților performanți cum sunt oferite în companiile obișnuite abonamentele la sala de fitness. Iar pentru cei care nu cred în dezghețarea viabilă a ficatului peste un secol, există varianta „încărcării” creierului într-un computer, la care recurg destui exponenți ai gândirii neconvenționale. La dispoziția acestor pionieri ai imortalității se află serviciile unui startup din acceleratorul Y Combinator, care și-a lansat sistemul de conservare a creierului ce le permite miliardarilor să păstreze o versiune a lor pe termen nedeterminat, până când știința o poate reanima pe un server de computer.

Își cumpără buncăre pentru Apocalipsă

953 29 5Noua Zeelandă a anunțat la un moment dat că le interzice străinilor să cumpere majoritatea tipurilor de locuințe, deoarece un val de milionari și miliardari din Silicon Valley au luat cu asalt țara, construind buncăre pentru a se adăposti în caz de Apocalipsă. Rising S, o companie de buncăre de lux din Texas, a construit zeci de astfel de spații, iar amintitul Peter Thiel și-a luat cetățenia neo-zeelandeză în 12 zile și are o „cameră de panică” în proprietatea sa din Queenstown. „Să spui că îți cumperi o casă în Noua Zeelandă este un fel de a face cu ochiul, ca să nu spui mai mult”, a declarat Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn. În grupuri private de pe Facebook, acești miliardari excentrici se sfătuiesc reciproc cu privire la echipamente și locații, ba unii dintre ei au suferit intervenții chirurgicale cu laser pentru corectarea vederii, în caz că se întrerupe lanțul de aprovizionare pentru lentile...

Uimitoarele excentricităţi ale superbogaţilor din Silicon Valley

Terorizați de ideea că inteligența artificială (AI) ar putea deveni un inamic prea puternic, miliardarii din Silicon Valley donează sume imense pentru cercetare în AI „prietenoasă“

Elon Musk încearcă să vindece paralizia cu un cip

Unul dintre cei mai excentrici reprezentanți ai lumii Silicon Valley este, fără îndoială, cel mai bogat om al planetei, Elon Musk. În timp ce alți colegi celebri de neconvenționalism au câte o misiune (Mark Zuckerberg vrea să aducă oamenii împreună prin conexiune, Uber vrea să remodeleze orașele etc.), Musk pune capăt de unul singur crizei emisiilor, transformă lumea într-un spațiu al mașinilor electrice, mută omenirea în spațiu și vindecă dizabilitățile. Recent, startup-ul său, Neuralink, a anunțat că a primit aprobarea unui comitet independent pentru a începe recrutarea de pacienți pentru primul său studiu uman. Compania caută persoane cu paralizie pentru a testa dispozitivul experimental care să lege creierul acestor persoane de un computer, într-un studiu de șase ani. Neuralink este una dintre numeroasele companii care dezvoltă o interfață creier-calculator, dar Musk promite să dezvolte un computer cuprinzător, pentru a ajuta oamenii să țină pasul cu inteligența artificială. Inițial, Food and Drug Administration a respins cererea companiei lui Musk de a accelera testele pe oameni, dar la scurt timp, fără să detalieze motivele „răzgândirii”, autoritatea americană a aprobat o „scutire” pentru Neuralink, care permite ca un dispozitiv să fie utilizat pentru studii clinice.