Main menu

header

953 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Se dezbate tot mai mult, în lumea întreagă, despre impactul automatizării asupra pieței muncii. De la începutul Revoluției Industriale, când s-au distrus mașinile textile pentru a se protesta față de noile tehnologii, au existat mereu temeri că oamenii vor ajunge să fie înlocuiți de mașini. Realitatea este mai complexă - automatizarea a afectat cu siguranță anumite profesii, altele rămân „la adăpost”. Între timp, tot mai multe companii „testează” roboții cu inteligență artificială pe post de șefi.

Disponibilitate permanentă, decizii imparțiale

Robotul umanoid CEO al unei companii poloneze de băuturi este un șef ocupat. Firma Dictador a numit mașinăria bazată pe inteligență artificială numită Mika drept director executiv (CEO) cu un an în urmă și, cel puțin momentan, pare să fi fost o idee bună. Potrivit Reuters, Mika este permanent pe modulul 24/7 și lucrează șapte zile pe săptămână. „Nu prea am weekenduri, sunt mereu gata să iau decizii executive și să stârnesc ceva magic”, a spus robotul, într-un interviu video. Șeful cu inteligență artificială are o gamă largă de sarcini, de la identificarea potențialilor clienți până la selectarea artiștilor care să creeze modele de sticle pentru produse. „Procesul meu de luare a deciziilor se bazează pe o analiză extinsă a datelor și pe alinierea la obiectivele strategice ale companiei, este lipsit de părtinire personală, asigurând alegeri strategice care acordă prioritate intereselor organizației”, detaliază Mika. Pe de altă parte, anumite decizii, cum ar fi concedierea unui angajat, nu intră în sarcina robotului.

Angajații agreează ideea…

953 25 2Mika este o versiune mai sofisticată a robotului AI Sophia, care a atras atenția întregii lumi prin zeci de interviuri. Iar Dictador nu este prima companie care își transformă un robot în CEO. În 2022, o firmă chineză de jocuri de noroc a desemnat un „robot umanoid virtual alimentat de inteligență artificială”, numit Tang Yu, ca director executiv al subsidiarei sale, Fujian NetDragon Websoft. Iar aceste apariții în colectivele de muncă par să fie salutate de angajați. Aceștia mai degrabă doresc ca mașinile să ia locul superiorilor ierarhici. De exemplu, aproape o cincime dintre angajații chestionați de Business Generator (sistem care ajută utilizatorii să aleagă numele potrivit pentru companie) au spus că ar fi fericiți dacă șeful lor actual ar fi înlocuit cu un robot. De asemenea, unu din cinci muncitori din Marea Britanie și SUA susține că un robot ar face o treabă mai bună în poziție de conducere, argumentând cu nemulțumiri ca lipsa de apreciere și de empatie, precum și pe favoritismul managerilor umani față de unii angajați. Surprinzător, având în vedere importanța creativității umane în domeniu, sondajele au arătat că 30% dintre lucrătorii din domeniul artei și culturii din Marea Britanie s-au bucurat că inteligența artificială le-ar putea înlocui șeful, considerând că această schimbare ar crea un mediu de lucru mai echitabil.

… politicienii, nu

Senatorii americani Bob Casey și Brian Schatz au introdus recent un proiect de lege intitulat „Nu șefilor roboți!”, menit să protejeze solicitanții de locuri de muncă și lucrătorii de angajatorii care folosesc sisteme de decizie automate pentru a lua decizii de încadrare, aspect de care se pot ocupa roboții șefi. „În acest moment, nimic nu împiedică o corporație să folosească inteligența artificială pentru a angaja, gestiona sau chiar concedia lucrători fără implicarea unei ființe umane. Pe măsură ce șefii roboți devin din ce în ce mai răspândiți la locul de muncă, avem obligația de a proteja familiile care lucrează de pericolele pe care angajatorii folosesc și abuzează aceste tehnologii noi”, argumentează Casey. De altfel, congresmanul american a îndemnat anterior Departamentul Muncii să urmărească tehnologiile de supraveghere invazive și de exploatare și l-a presat pe președintele Biden să creeze un grup operativ al Casei Albe care să examineze utilizarea extinsă a acestor tehnologii la locurile de muncă.

Hitachi a „spart gheața” în 2015

Compania japoneză Hitachi a devenit o senzație mondială când a prezentat primul robot, la o expoziție IT, în 1970. De atunci, gigantul tehnologiei a făcut progrese mari în domeniul inteligenței artificiale și, mai recent, în învățarea automată. După 45 de ani de cercetare neobosită și de dezvoltare de produse, Hitachi a făcut din nou înconjurul lumii cu anunțul că a pus un Robot Boss în atelierul companiei, practic un supervizor puternic, care poate aloca munca angajaților în cel mai eficient mod, pe baza performanțelor anterioare ale acestora. De asemenea, poate evalua rezultatul noilor abordări de lucru și modifică adecvat procesele de lucru și instrucțiunile, pentru a crește eficiența și productivitatea. Marketingul Hitachi susține că, prin adoptarea AI în funcțiile superioare ale întreprinderii, compania a experimentat o creștere cu 8% a productivității. Într-un comunicat de presă din septembrie 2015, Hitachi a menționat că entitatea AI dezvoltă comenzi de lucru precise, studiază fluctuația cererii și activitatea la fața locului, apoi extrage informații din fluxul masiv de date.

Capacitate de analiză a datelor superioară oricărui om

Potrivit iDigital Times, ideea de bază în jurul unui șef robot este teoria japoneză a „kaizen” („îmbunătățire continuă”). Acest șef-mașină, extrem de inteligent, poate învăța din studierea datelor de proces și se poate adapta nevoilor în schimbare, pe baza cărora apoi aplică cele mai bune soluții. Robot Boss a reușit, printre altele, să studieze mediul de lucru în schimbare și să modifice continuu ordinele de lucru pentru angajați. Potrivit Wall Street Journal, robotul șef procesează o cantitate mare de date, la o viteză pe care un manager uman nu ar putea să o ajungă niciodată. De asemenea, robotul șef japonez a monitorizat și evaluat modul în care un lucrător din atelier abordează problemele zilnice și elaborează soluții, a analizat rezultatele abordărilor umane și a selectat procesele îmbunătățite pentru următoarea comandă de lucru în timp util.

Cu cât un șef robot este mai asemănător cu oamenii, cu atât este mai… respins de angajați! (science direct.com)

Maşina, superior ierarhic… al altor maşini!

Există în prezent mașini autonome care își pot percepe mediul și pot îndeplini sarcini de bază fără intervenție umană directă. Din ce în ce mai mult, aceste procese operaționale din lumea fizică pot fi proiectate, executate și controlate prin software. Dar asta nu înseamnă că roboții pot face toată munca singuri: oamenii sunt încă necesari pentru a lucra împreună cu mașinile. Deci, cum rămâne cu robotul șef? Potrivit experților, roboții moderni pot realiza lucruri uimitoare lucrând alături de oameni. De exemplu, IronOx, din California, a strâns 53 de milioane de dolari pentru creșterea legumelor cu frunze verzi în sere, folosind alți roboți pentru a obține un randament de 30 de ori mai mare decât în condiții obișnuite și reducând în același timp consumul de apă cu 90%. Concret, un robot poate foarte bine să fie șef (și) peste un lot de… alți roboți!