Main menu

header

953 18 1de Catalina Tagarta

Viața de părinte este o călătorie minunată și plină de satisfacții, dar provocările care vin la pachet odată cu copiii sunt pe măsură. Din momentul în care ne strângem micuții în brațe pentru prima dată suntem investiți cu o serie de responsabilități deloc prietenoase cu odihna. Vă sună cunoscut? Dacă da, vă provoc să luați măsuri pentru a face ceva în acest sens. Aveți nevoie de timp și pentru voi, pentru sănătatea și pasiunile voastre. Dacă simțiți că aveți prea multe de făcut și nu știți cu ce să începeți mai întâi poate întrebarea potrivită nu este: „Cu ce să încep întâi?”. Asta nu vă ușurează agenda zilnică. Cum ar fi să vă întrebați de acum: „Cine mă poate ajuta?”. Delegarea responsabilităților e un concept adesea neglijat, dar de o importanță crucială.

3 beneficii ale solicitării de ajutor

În viața de familie delegarea responsabilităților poate fi percepută ca un pas important către împlinire și fericire. Iată câteva beneficii pe care vi le poate aduce procesul de delegare a unor sarcini zilnice.

Reducerea stresului și oboselii. Atunci când începeți să împărțiți sarcinile și responsabilitățile cu copiii sau cu ceilalți membri ai familiei nu vă mai simțiți singuri în gestionarea tuturor cerințelor zilnice. Asta se traduce în mai mult timp și energie pentru voi înșivă și pentru relaxare, ceea ce se va reflecta asupra stării generale de sănătate.

Dezvoltarea independenței. Atunci când le oferim copiilor sarcini adecvate vârstei și nivelului lor de dezvoltare le dăm oportunitatea de a-și exersa abilitățile și de a învăța consecințele acțiunilor lor. Asta îi învață să devină autonomi și lecția le va fi benefică pe termen lung.

Consolidarea relației dintre părinți și micuți. Delegarea responsabilităților poate crea oportunități minunate de a lucra împreună ca o echipă. Când implicați copiii în activitățile și sarcinile casnice construiți un sentiment de colaborare și încredere reciprocă. Asta se traduce prin relații familiale mai bune și crearea unui mediu de sprijin și înțelegere.

Vedeți cum această acțiune simplă ne ajută să creștem copii responsabili și independenți?

Sentimentul de vinovăție nu-și are rostul

În ciuda beneficiilor amintite mai sus, multor părinți tot le vine greu să delege. De ce? Există mai multe motive posibile care pot împiedica delegarea.

1. Sentimentul de vinovăție sau nevoia de a face totul perfect. În plus, unii părinți se gândesc că numai ei pot oferi îngrijirea și atenția de care copiii au nevoie. Totuși, amintiți-vă că nimeni nu este perfect, iar delegarea responsabilităților nu înseamnă că nu mai suntem părinți buni sau că iubirea noastră pentru copii scade.

2. Teama de a nu-i încărca pe cei mici cu multe sarcini. Dacă vă e teamă că responsabilitățile pentru vârsta sau nivelul de dezvoltare al copilului luați lucrurile treptat! Orientați-vă în funcție de capacitatea și nevoile lor individuale. Nu îi supraîncărcați, dar oferiți-le ocazii de învățare și responsabilizare.

3. Lipsa încrederii în capacitatea copiilor de a face treabă. Analizați întâi cum ați ajuns la această concluzie! Dacă gândul e legat de experiențe anterioare sau de dorința de a proteja copiii de greșeli sau de eșecuri e vremea să vă eliberați de convingerile vechi. În schimb, oferiți-le celor mici suport și ghidare și oferiți-le oportunitatea de a-și exersa abilitățile.

Dați-le sarcini potrivite vârstei

Nu vă faceți griji! Delegarea nu înseamnă renunțarea la responsabilitățile de părinte, ci găsirea unui echilibru care să aducă beneficii atât adulților, cât și copiilor din familie.

O altă întrebare care apare în mintea multor părinți este: „Cum să delegăm responsabilități când copiii sunt prea mici sau neînțelegători?”. Ei bine, felul în care îi priviți pe copii este strict alegerea voastră. Dar începeți prin a le intui pasiunile. Întotdeauna puteți găsi sarcini potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului. Dacă vă gândiți la activități realiste și realizabile copiii vor avea succes și vor fi mândri de ei. De exemplu, un copil mic poate fi încurajat să își pună jucăriile la loc sau să ducă farfuriile la chiuvetă după ce serviți masa.

Orientați-vă și către ceilalți adulți

Când și cât să delegăm? Poate ar fi bine să lămurim că delegarea responsabilităților unui părinte nu este doar despre a transfera sarcini, ci și despre armonie în familie, iubire și empatie. Delegarea se poate face și către partenerul de viață, către bunici sau alte persoane care vă pot ajuta să gestionați fie situația legată de casă, fie de serviciu. Fiindcă uneori poate e nevoie să vă organizați mai bine la job, astfel încât să nu stați peste program sau chiar să restrângeți puțin orarul. Desigur, asta dacă reușiți să deveniți eficienți într-un timp mai scurt și dacă domeniul de activitate vă permite. Tocmai de aceea e recomandat să analizați unde puteți delega sarcini în toate ariile vieții, până vă dați seama exact cum să vă organizați mai bine.

Nu așteptați să ajungeți la burnout

Când suntem obișnuiți cu un anumit stil de viață ni se poate părea ciudat ca, dintr-o dată, cel de lângă noi să vină să ne roage să facem lucruri „pentru el″. E posibil să gândiți asta în acest moment. Sau poate chiar să credeți că nu veți îndrăzni să cereți ajutor, deși simțiți câtă nevoie aveți de el. Și atunci, dați-mi voie să vă întreb: „Dacă nu începeți să luați măsuri din timp, ce se poate întâmpla în momentul în care veți ajunge la burnout? Cine va fi atunci cel mai afectat?”.

Rețineți asta: comunicarea deschisă în familie vă poate ajuta să ajustați și să reevaluați regulile și responsabilitățile pe măsură ce lucrurile evoluează. Cei din jur nu trebuie să ia solicitarea voastră nici ca pe o obligație, nici ca pe un favor. Pur și simplu le explicați cum vă simțiți și în ce măsură v-ar ajuta dacă ați primi o mână de ajutor. Poate fi mult mai simplu decât pare.

Indiferent cât de mică este sarcina dată copiilor, încrederea pe care le-o acordați contribuie la creșterea stimei de sine

Delegarea nu înseamnă slăbiciune sau lipsă de implicare. Dimpotrivă, este un act de înțelepciune, care aduce beneficii tuturor membrilor familiei

Predaţi lecţia prioritizării

Pe măsură ce intrăm în ritmul frenetic al noului an școlar, prioritizarea și delegarea responsabilităților devin instrumente esențiale pentru a menține echilibrul și pentru a evita suprasolicitarea. Pe măsură ce copiii cresc apar teme de făcut, activități extrașcolare și alte lucruri care vă încarcă vouă programul. Dacă nu vă decongestionați de alte sarcini veți simți că vă sufocați la un moment dat. Așadar, vorbiți-le copiilor despre felul în care voi prioritizați ce e important de făcut pentru voi. Învățați-i și pe ei să acorde prioritate lucrurilor care țin de școală, de educație, apoi de activități legale de valorile familiei și regulile casei. Poate vă e de ajutor să facă ordine în cameră ori să ducă gunoiul. Spre exemplu, pe mine mă ajută faptul că partenerul face cumpărăturile. Astfel, eu am timp pentru gătit sau să fac alte lucruri importante. Nu putem fi peste tot în același timp, de accea e important să împărțim sarcinile. Însă când delegați ceva copiilor stabiliți așteptări clare. Comunicați exact ce vă doriți de la ei și explicați-le importanța contribuției lor în familie. Împreună sunteți o echipă, iar dacă fiecare contribuie cu câte ceva la finalul zilei aveți mai mult timp de petrecut împreună. În plus, nu uitați să le recunoașteți eforturile, indiferent cât de mici sau de mari sunt acestea. Și fiți disponibili pentru a oferi sprijin și îndrumare, cu răbdare și blândeți. Amintiți-vă: și voi ați fost copii și ați început să învățați pas cu pas.